Ο Πρόεδρος της Τυνησίας, Kais Saied, επιβεβαίωσε χθες πως στις 25 Ιουλίου θα γίνει δημοψήφισμα στη χώρα αναφορικά με το προσχέδιο του νέου Συντάγματος, όπου το Ισλάμ δεν κατοχυρώνεται ως «θρησκεία του κράτους».
«Το επόμενο Σύνταγμα της Τυνησίας δεν θα αναφέρει μία χώρα με θρησκεία τον ισλαμισμό, αλλά μία χώρα που ανήκει σε μία "umma" (σ.σ. κοινότητα) με το Ισλάμ ως θρησκεία της» είπε σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα.
«Η κοινότητα και το κράτος είναι δύο διαφορετικά πράγματα» εξήγησε.
Το προσχέδιο του Συντάγματος παραδόθηκε στον πρόεδρο το βράδυ της Δευτέρας και θεωρείται σημαντικό βήμα για την αναμόρφωση του κράτους μετά και την αποπομπή της κυβέρνησης και την κατάληψη εκτεταμένων εξουσιών από τον Saied τον περασμένο Ιούλιο, κάτι που οι αντίπαλοί του κατήγγειλαν ως πραξικόπημα.
Ο Sadeq Belaid, νομικός που ηγείται της προσπάθειας, σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο νωρίτερα τον Ιούνιο πως θα αφαιρεθεί κάθε αναφορά στο Ισλάμ από το νέο Σύνταγμα.
Το πρώτο άρθρο του Συντάγματος της Τυνησίας του 2014 - και του προηγούμενου του 1959 - όριζε τη βορειοαφρικανική χώρα ως «ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Το Ισλάμ είναι η θρησκεία του και τα αραβικά η γλώσσα του».
Το κείμενο του 2014 ήταν το προϊόν ενός δύσκολα κερδισμένου συμβιβασμού μεταξύ της Ennahdha, ισλαμιστικού κόμματος, και των κοσμικών αντιπάλων της.
Ο Saied έχει ζητήσει εδώ και καιρό ένα προεδρικό σύστημα που θα αποφεύγει τα συχνά αδιέξοδα που παρατηρούνται στο πλαίσιο του μικτού κοινοβουλευτικού-προεδρικού συστήματος.
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα αυτό, δήλωσε: «Το ζήτημα δεν είναι εάν το σύστημα είναι προεδρικό ή κοινοβουλευτικό. Αυτό που μετράει είναι η ευημερία των πολιτών. Υπάρχει η νομοθετική λειτουργία, η εκτελεστική λειτουργία και η δικαστική λειτουργία και ο διαχωρισμός μεταξύ τους».
Με πληροφορίες από AFP