Ένας βετεράνος Ιάπωνας τραγουδιστής και είδωλο της J-pop των 80s τέθηκε σε αναστολή από το πρακτορείο του όταν αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση.
Η Johnny & Associates, το πρακτορείο που τον εκπροσωπεί, είπε ότι η «απρόσεκτη» συμπεριφορά του Masahiko Kondo άξιζε «αυστηρή τιμωρία».
Ο 56χρονος, τραγουδιστής, στιχουργός, ηθοποιός, διευθυντής αγωνιστικών αυτοκινήτων και πρώην ημι-επαγγελματίας οδηγός αγώνων, υπήρξε μέλος των Tanokin Trio. Πλέον, το πρακτορείο του, του έχει απαγορεύσει την όποια εργασιακή δραστηριότητα.
Είναι κοινό για τα δημόσια πρόσωπα στην Ιαπωνία να αντιμετωπίζουν μομφές και αυστηρές κυρώσεις μετά την αποκάλυψη ανάλογων υποθέσεων.
Η σχέση του Kondo δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε gossip περιοδικό την περασμένη εβδομάδα.
Η Johnny & Associates, μία από τις ισχυρότερες εταιρείες ταλέντων στην Ιαπωνία, δήλωσε ότι αφού ήταν παντρεμένος «η συμπεριφορά του κ. Kondo ήταν απερίσκεπτη και στερείται συνειδητοποίησης και αίσθησης ευθύνης».
«Μετά από ενδελεχή εξέταση, αποφασίσαμε ότι απαιτείται αυστηρή τιμωρία», ανέφερε σχετική δήλωση.
Ο Kondo, που ήταν είδωλο J-Pop τη δεκαετία του 1980, ζήτησε συγγνώμη και προσφέρθηκε να αναλογιστεί σοβαρά τη συμπεριφορά του και «να γίνει καλύτερος άνθρωπος», πρόσθεσε το πρακτορείο.
Ο τραγουδιστής, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως Matchy, επικρίθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ορισμένοι θαυμαστές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη συμπεριφορά του, ενώ άλλοι δήλωσαν τη συμπάθειά τους για τη σύζυγό του.
«Στο τρέχον πλαίσιο της προσοχής στα γυναικεία ζητήματα και στο #MeToo, η μομφή του είναι μια κλήση αφύπνισης για τους διάσημους άνδρες» δήλωσε η καθηγήτρια Jennifer Robertson, ανθρωπολόγος που ειδικεύεται στην Ιαπωνία από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Μερικοί αμφισβήτησαν τον έλεγχο στην ιδιωτική ζωή του, ενώ δεν συγχωρούν τη συμπεριφορά του.
Ο James Farrer, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Sophia στο Τόκιο, δήλωσε ότι υπάρχε μια μακρά ιστορία με τα πρακτορεία ταλέντων που αστυνομεύουν τη σεξουαλική ζωή των διασήμων στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ασίας.
Ένας λόγος είναι ότι η έννοια του σεξ εκτός γάμου θεωρείται από ορισμένους ως προσβολή της δημόσιας ηθικής.
Συχνά «το αδίκημα αφορά περισσότερο το ότι έγινε γνωστή η υπόθεση παρά την ίδια την απιστία. Αυτή η ιδέα είναι κάπως παρωχημένη καθώς οι νεότεροι Ιάπωνες τείνουν να θεωρούν τα σεξουαλικά ζητήματα ως ιδιωτικά θέματα», είπε.
Η πρακτική της παρακολούθησης της ιδιωτικής σεξουαλικής συμπεριφοράς των εργαζομένων «έρχεται τώρα σε αντίθεση με νεότερους κανόνες που θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν δυνητικά την παρακολούθηση ως μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης των εργαζομένων από τη διοίκηση», πρόσθεσε ο καθηγητής Farrer.
Το 2016 ένας Ιάπωνας βουλευτής πυροδότησε εθνική συζήτηση σχετικά με άδεια πατρότητας. Παραιτήθηκε από το αξίωμά του, αφού παραδέχτηκε ότι είχε εξωσυζυγική σχέση ενώ η γυναίκα του ήταν έγκυος.
Τον περασμένο μήνα, η Ιαπωνική Ομοσπονδία Κολύμβησης έθεσε σε αναστολή τον Daiya Seto, έναν από τους κορυφαίους κολυμβητές στον κόσμο, για το υπόλοιπο του έτους μετά από δημοσιεύματα που τον ήθελαν να έχει σχέση εκτός γάμου.
Το 2012 ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σιγκαπούρης Michael Palmer παραιτήθηκε αφού παραδέχτηκε εξωσυζυγική σχέση, λέγοντας ότι ήθελε να αποφύγει να προκαλέσει «αμηχανία» στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα Δράσης.
Την ίδια χρονιά ο διευθυντής της CIA David Petraeus επίσης παραιτήθηκε για ανάλογη υπόθεση, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά του ως «απαράδεκτη» για τον αρχηγό της κύριας υπηρεσίας πληροφοριών του έθνους.
Με πληροφορίες του BBC