H Ιαπωνία απέκτησε την πρώτη γυναίκα πιλότο μαχητικού αεροσκάφους.
Πρόκειται για το τελευταία βήμα στην προσπάθεια για μεγαλύτερη ισότητα των φύλων σε μια παραδοσιακά ανδροκρατική κοινωνία.
Η Μίσα Ματσουχίμα είναι 26 ετών και εκπαιδεύτηκε στην ιαπωνική Αεροπορική Αυτοάμυνα αφού πρώτα είχε αποφοιτήσει από την Εθνική Ακαδημία Άμυνας το 2014. Είναι μια από τις 13,707 γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ποσοστό 6,1% του συνολικού προσωπικού.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της και ονομάστηκε πιλότος μαχητικού αεροκάφους σε μια τελετή που έγινε σήμερα.
«Ήδη από τότε που είδα την ταινία Τop Gun ως μαθήτρια δημοτικού, θαύμαζα τους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών» είπε η Ματσουχίμα στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.
«Σαν η πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικού, θα ανοίξω το δρόμο. Θέλω να ανταποκριθώ στις υψηλές προσδοκίες του κόσμου και να δείξω την ευγνωμοσύνη μου στους ανθρώπους που με στηρίζουν. Ελπίζω γρήγορα να είμαι πιλότος με όσες δυνατότητες έχουν και οι άντρες συνάδελφοι μου. Ελπίζω να εμπνεύσω περισσότερο κόσμο να θελήσει να γίνει πιλότος», πρόσθεσε.
Η Ματσουσίμα που κατάγεται από τη Γιοκοχάμα, πήρε το δίπλωμα πιλότου το 2015, προτού αναβαθμιστεί σε χειρίστρια μαχητικού. Από εδώ και στο εξής, θα ανήκει στην αεροπορική βάση Νιουταμπάρου και θα πετάει τα μαχητικά F-15J.
Η εντυπωσιακή πρωτιά της Ματσουσίμα έρχεται λίγους μήνες μετά το διορισμό από το Πολεμικό Ναυτικό της πρώτης γυναίκας διοικητού μοίρας – που θα έχει υπό την εποπτεία της τέσσερα πολεμικά πλοία και πλήρωμα χιλίων ατόμων, εκ των οποίων μόλις 30 γυναίκες.
Η στρατιωτική αεροπορική ακαδημία της χώρας δεν δεχόταν γυναίκες μέχρι το 1993, όταν άνοιξαν υποψηφιότητες για γυναίκες για τις περισσότερες θέσεις. Όμως η απαγόρευση για γυναίκες να είναι πιλότοι μαχητικού έληξε μόλις το 2015, ως μια προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις.
Άλλωστε στην Ιαπωνία είναι σύνηθες οι γυναίκες να περιορίζονται στα οικιακά καθήκοντα ή σε δευτερεύουσες δουλειές γραφείου. Αυτό άρχισε να αλλάζει το 2013 επί πρωθυπουργία Σίντο Άμπε, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού και μείωσης του εργατικού δυναμικού.
Η λεγόμενη «γυναικονομία» (womenomics) του Άμπε επεκτάθηκε και στις ένοπλες δυνάμεις. Τον περασμένο Απρίλιο, το υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την αύξηση του αριθμού των γυναικών στο 9%, από 6,1% σήμερα, έως το 2030.
Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ είναι 16%.
Με πληροφορίες από CNN
σχόλια