Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματός του τον επόμενο μήνα, γεγονός που συνεπάγεται το τέλος της θητείας του στο αξίωμα.
Όταν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα παραιτήθηκε νωρίτερα σήμερα, έγινε ο τελευταίος σε μια αυξανόμενη σειρά από αντιδημοφιλείς ηγέτες που ανακυκλώνονται σε ένα σκληρό πολιτικό σύστημα που αντιμετωπίζει την αυξανόμενη απογοήτευση των πολιτών.
Ο Κισίντα, 67 ετών, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος τον Σεπτέμβριο, ο νικητής του οποίου θα γίνει πρωθυπουργός. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν κρατήσει τον έλεγχο του ιαπωνικού κοινοβουλίου από το 1955 μέχρι σήμερα, με εξαίρεση μόλις τέσσερα χρόνια.
Δεκαετίες σκανδάλων και η ανικανότητα των Φιλελευθέρων να αντιμετωπίσουν πολλές από τις βαθιά ριζωμένες προκλήσεις της Ιαπωνίας προκάλεσαν την ευρεία δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων. Ο Κισίντα, ένα μετριοπαθές στέλεχος του κόμματος, δεν ήταν δημοφιλής ακόμη και όταν ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο του 2021, και τους τελευταίους μήνες τα ποσοστά αποδοχής του έχουν πέσει σε νέα χαμηλά επίπεδα.
Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη βαθιά δυσαρέσκεια του ιαπωνικού κοινού με το κυβερνών κόμμα, αυτή σπάνια αποτυπώνεται στις κάλπες. Η χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων και η αδύναμη αντιπολίτευση στην Ιαπωνία έχουν αφήσει το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα σε μεγάλο βαθμό απομονωμένο από την πίεση μιας πιθανής ήττας σε εκλογές.
Ο Κισίντα δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι η απόφασή του θα επιτρέψει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να κάνουν μια μεγάλη αλλαγή. «Η κυβέρνηση μπορεί να υπάρξει μόνο με την εμπιστοσύνη του λαού, και πήρα την απόφασή μου με βάση την έντονη επιθυμία να προχωρήσει η πολιτική μεταρρύθμιση» είπε χαρακτηριστικά.
«Το πιο προφανές πρώτο βήμα για να δείξω ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα αλλάζει είναι να παραιτηθώ» σημείωσε ο Κισίντα.
Το κατά πόσο οι ελίτ εξουσίας του κυβερνώντος κόμματος είναι επιτέλους έτοιμοι να επιλέξουν έναν υποψήφιο ικανό και πρόθυμο να φέρει κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή -μετά από χρόνια αντίστασης στην πίεση αυτή- είναι ένα τεράστιο ερώτημα που θα πλανάται πάνω από την Ιαπωνία τον επόμενο μήνα.
Με πληροφορίες από New York Times