ΗΠΑ: Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Βόρεια Μακεδονία θα παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία

ΗΠΑ: Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Βόρεια Μακεδονία θα παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή πορεία Facebook Twitter
Σημαία Βόρειας Μακεδονίας/ Φωτ.: Unsplash
0

Ηγετικά στελέχη του κόμματος VMRO-DPMNE, νικητή των πρόσφατων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, διαβεβαίωσαν τις ΗΠΑ για την ακλόνητη δέσμευσή τους στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, σύμφωνα με τον Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε ομιλία του σε δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον, ο Εσκομπάρ τόνισε την κοινή θέση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: “Μετά την ορκωμοσία της νέας Προέδρου, μεταφέραμε σαφές μήνυμα. Αναμένουμε η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ και να διατηρήσει την αφοσίωσή της στο ΝΑΤΟ.

Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από όλα τα επίπεδα ηγεσίας του VMRO-DPMNE, του νικητή κόμματος, ότι η ευρωπαϊκή πορεία παραμένει προτεραιότητα. Στην πραγματικότητα, επικρατεί ολοένα και περισσότερο η συνειδητοποίηση ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί μονόδρομο. Επομένως, αισιοδοξούμε ότι η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει την ευρωπαϊκή πορεία ως κύριο πολιτικό στόχο. Και σε αυτό το εγχείρημα, η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να υπολογίζει στην αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ.”

Σημειώνεται, ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαΐου αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο υπαγόρευσε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα - Ντάβκοβα εξελέγη πρόεδρος της χώρας στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βόρεια Μακεδονία στις 8 Μαΐου, ως υποψήφια του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του μέχρι πρότινος Σοσιαλδημοκράτη προέδρου της χώρας, Στέβο

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι: Μια απρόσμενη αχτίδα ελπίδας για την Ουκρανία

Διεθνή / Η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι: Μια απρόσμενη αχτίδα ελπίδας για την Ουκρανία

Μια σύντομη αλλά καθοριστική συνάντηση στη Ρώμη φέρνει νέα δυναμική στην ουκρανική διπλωματία - Ο Τραμπ αμφισβητεί τις προθέσεις του Πούτιν και δίνει στους Ουκρανούς λόγο να ελπίζουν
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στο Βατικανό: Πώς άλλαξε την στάση των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Διεθνή / Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στο Βατικανό: Πώς άλλαξε την στάση των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνάντηση «δυνητικά ιστορική», αν οδηγήσει στην πολυπόθητη ειρήνη, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την περιέγραψε ως «πολύ εποικοδομητική»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Για διαφθορά ή για το Kanal Istanbul οι δεκάδες συλλήψεις με διαταγή Ερντογάν;

Διεθνή / Τουρκία: Για το Kanal Istanbul και όχι για διαφθορά οι δεκάδες συλλήψεις με διαταγή Ερντογάν

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 53 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν τα 47, στο πλαίσιο έρευνας που αφορά τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ