Ένας πρώην αναλυτής της NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας) συνελήφθη, χθες στις ΗΠΑ, για την υποκλοπή και την αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού στρατού, σχετικά με ένα μυστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ για εκτελέσεις «στόχων» με drone.
Τα απόρρητα έγγραφα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα The Intercept, του δημοσιογράφου με τον οποίο ο 31χρονος αναλυτής Ντάνιελ Έβερετ Χέιλ βρισκόταν σε επαφές από το 2013, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Ο Χέιλ είχε εργαστεί στο παρελθόν και για την Εθνική Γεωδιαστημική Υπηρεσία Πληροφοριών (NGA). Στη λιτή ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών, αποφεύγεται η ονομαστική αναφορά στον δημοσιογράφο και στον ιστότοπο αλλά όπως σχολιάζει και το πρακτορείο Reuters η περιγραφή «φωτογραφίζει» το Intercept του Τζέρεμι Σάχιλ.
Τον Οκτώβριο του 2015, το Intercept είχε δημοσιεύσει τα περίφημα Drone Papers, όπου τόσο ο Σάχιλ όσο και άλλοι δημοσιογράφοι ανέλυαν σε μία σειρά από άρθρα τις απόρρητες πληροφορίες, με την πηγή τους να διαμηνύει ότι οι Αμερικανοί πολίτες «έχουν δικαίωμα να κατανοήσουν τους τρόπους που οι "ανθρώπινοι στόχοι" έμπαιναν στις λίστες των εκτελέσεων και δολοφονούνταν» από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για ένα μυστικό στρατιωτικό πρόγραμμα δολοφονιών με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε χώρες όπως η Υεμένη, το Αφγανιστάν και η Σομαλία, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Χέιλ συνάντησε για πρώτη φορά τον Σάχιλ σε μία βιβλιοθήκη της Ουάσιγκτον τον Απρίλιο του 2013 και, αργότερα, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, όταν ο Σάχιλ προωθούσε το βιβλίο του Dirty Wars. Ο Χέιλ υπήρξε, μεταξύ άλλων, στέλεχος των υπηρεσιών Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας και, από το 2009 ως το 2013, που εργαζόταν για την NSA στο Αφγανιστάν, συμμετείχε σε πολλά «χειρουργικά» πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο Χέιλ είναι το τρίτο άτομο που κατηγορείται για διαρροές απόρρητων πληροφοριών από τον αμερικανικό στρατό, μαζί με την Τσέλσι Μάνινγκ που έδωσε απόρρητα έγγραφα στον ιστότοπο Wikileaks την περίοδο 2010-2011 και τον Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην υπάλληλο της NSA, που το 2013 αποκάλυψε το μυστικό πρόγραμμα διεθνών παρακολουθήσεων από τις ΗΠΑ, πριν διαφύγει στη Ρωσία.
O Χέιλ κατηγορείται για κλοπή κυβερνητικής ιδιοκτησίας, βάσει του νόμου περί κατασκοπείας που ισχύει από τον Α' παγκόσμιο πόλεμο και ποινικοποιεί την αποκάλυψη δυνητικά επικίνδυνων μυστικών εθνικής ασφάλειας σε οποιονδήποτε δεν είναι εξουσιοδοτημένος. Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 50 ετών. Η Τζέσελιν Ραντάκ, δικηγόρος του Χέιλ, δήλωσε από την πλευρά της στο Reuters ότι η δίωξη του πελάτη της, γίνεται στο πλαίσιο μιας «συντονισμένης καμπάνιας», με στόχο την απόκρυψη των πληροφοριών από τους πολίτες για τα μερικά από τα πιο αμφιλεγόμενα προγράμματα της αμερικανικής κυβέρνησης.
Με πληροφορίες από Reuters
σχόλια