ΗΠΑ: Φοιτήτρια συνελήφθη με αφορμή ένα άρθρο γνώμης για το Μεσανατολικό

ΗΠΑ: Φοιτήτρια συνελήφθη με αφορμή ένα άρθρο γνώμης για το Μεσανατολικό Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Φοιτήτρια διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστόνης συνελήφθη από την υπηρεσία μετανάστευσης των ΗΠΑ, ICE.

Η ICE ανακάλεσε τη βίζα της Ρουμέισα Οζτούρκ, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο και τη δικηγόρο της.

Η Οζτούρκ συνελήφθη κοντά στο σπίτι της στο Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης, σύμφωνα με τη δικηγόρο, η οποία προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστόνης κάνοντας λόγο για «αθέμιτη κράτηση».

Απαντώντας σε αυτήν την προσφυγή, η περιφερειακή δικαστής Ίντιρα Ταλουάνι διέταξε την υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων (ICE) να μην μεταφέρει την Οζτούρκ εκτός της Μασαχουσέτης χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και να την κρατήσει στην Πολιτεία αυτή για τουλάχιστον 48 ώρες αφού ενημερώσει για αυτήν την πρόθεσή της.

Την συνέλαβαν ενώ «πήγαινε να συναντήσει φίλους της για το γεύμα του Ραμαζανιού».

Εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και της ICE δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για κάποιο σχόλιο. Η Οζτούρκ, 30 ετών, σπουδάζει με υποτροφία του ιδρύματος Φουλμπράιτ και παρακολουθούσε το διδακτορικό πρόγραμμα Μελέτης Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης, όπως μοιράζεται στα στοιχεία που είναι αναρτημένα στη σελίδα της στο LinkedIn. Είναι απόφοιτος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Το άρθρο που φέρεται να οδήγησε στη σύλληψή της

Το 2024, η Οζτούρκ έγραψε ένα άρθρο γνώμης, από κοινού με έναν άλλον φοιτητή, στη φοιτητική εφημερίδα Tufts Daily. Με το άρθρο, επικρίνουν την αντίδραση του πανεπιστημίου στις εκκλήσεις των σπουδαστών να διακόψει τους δεσμούς του με εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ και «να αναγνωρίσει την παλαιστινιακή γενοκτονία». Βρίσκεται στις ΗΠΑ με βίζα F-1, που σημαίνει ότι της επιτρέπεται να ζει στη χώρα για το διάστημα των σπουδών της.

Βάσει των όσων βλέπουμε σε όλη την ώρα, η άσκηση του δικαιώματός της στην ελευθερία της έκφρασης έπαιξε κάποιο ρόλο στη σύλληψή της. Υποστηρικτές της Οζτούρκ σχεδιάζουν μια διαδήλωση στο Σόμερβιλ.

Τρεις εβδομάδες πριν τη σύλληψή της, προηγήθηκε η σύλληψη του Μαχμούντ Χαλίλ, φοιτητή στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και νόμιμο, μόνιμο κάτοικο των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον κατηγόρησε, χωρίς αποδείξεις, ότι στηρίζει τη Χαμάς, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Την ίδια ώρα, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιδιώκουν επίσης να συλλάβουν έναν φοιτητή γεννημένο στη Νότια Κορέα, ο οποίος είναι νόμιμος, μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ και συμμετείχε σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις. Προς το παρόν, η σύλληψή του απαγορεύτηκε από τα δικαστήρια στα οποία προσέφυγε.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει βάλει στο στόχαστρο και άλλους φοιτητές, από τα Πανεπιστήμια Κορνέλ της Νέας Υόρκης και Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM