Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον μιλώντας στη διεθνή οικονομική διάσκεψη του Ινστιτούτου Μίλκεν, στο Μπέβερλι Χιλς, τόνισε πως «η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να βγει από την κρίση χρέους υιοθετώντας απλώς μέτρα λιτότητας, αλλά θα πρέπει να προωθήσει περισσότερο την ανάπτυξη».
Όπως προσέθεσε «το κλειδί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι το να βλέπεις την κατάσταση μακροπρόθεσμα: προώθηση της ανάπτυξης αντί για το σημερινό σχέδιο περιορισμού τους χρέους, μέσω της περικοπής των εξόδων και της αύξησης των φόρων».
Ο Μπιλ Κλίντον δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως οι χώρες που ανήκουν στη νομισματική ένωση θα έπρεπε να έχουν προβλέψει μια στρατηγική εξόδου από το ευρώ για τις πιο αδύναμες χώρες, οι οποίες εντάχθηκαν στη νομισματική ένωση σε μια ευνοϊκή περίοδο, αλλά σήμερα απειλούνται με έξοδο.
Παράλληλα, έκανε μια σύγκριση της κατάστασης της Γηραιάς Ηπείρου, με την οικονομική κρίση στην Ιαπωνία πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία, τονίζοντας πως θα πρέπει να πρέπει να εφαρμοστούν μακροπρόθεσμες λύσεις και όχι βιαστικές και βραχυπρόθεσμες.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ευρωπαϊκή κρίση έφερε στην επιφάνεια δύο προβλήματα: ένα είναι το οργανωτικό, το οποίο επέτρεψε την ένταξη στην ευρωζώνη των πιο ευάλωτων χωρών, χωρίς να έχει χαραχθεί στρατηγική εξόδου τους...και το πρόβλημα της επιβολής μέτρων λιτότητας με κάθε κόστος, αγνοώντας τις αποδείξεις ότι τα μέτρα αυτά δεν αποδίδουν».
Τέλος, φωτογραφίζοντας τις ευρωπαϊκές χώρες σε δυσκολία, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός «πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι σε μια χώρα που δεν υπάρχει ιδιωτική ζήτηση και τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά μπορεί να προχωρήσουν τα μέτρα λιτότητας». Στον επίλογό του δήλωσε: πως «δεν είναι δυνατόν να μειωθεί το δημόσιο χρέος, χωρίς να υπάρξουν οι απαραίτητοι δημοσιονομικοί περιορισμοί και μια επαρκής ανάπτυξη».
Διεθνή /
σχόλια