Η ισπανική κυβέρνηση παρουσίασε νομοσχέδιο με στόχο να μπει τέλος στη σπατάλη των τροφίμων, ακολουθώντας τα βήματα της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Το νομοσχέδιο προβλέπει κυρίως την επιβολή προστίμων σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να δημιουργήσουν μηχανισμό μέσω του οποίου θα διαθέτουν τα απούλητα τρόφιμα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, ή σε τράπεζες τροφίμων.
Σε περίπτωση που δεν είναι πλέον κατάλληλα για βρώση, θα μπορούν να μετατρέπονται για παράδειγμα σε χυμούς ή σε μαρμελάδες, ή να γίνονται ζωοτροφές και λιπάσματα.
Επίσης, τα εστιατόρια θα πρέπει να διαθέτουν δωρεάν συσκευασίες στους πελάτες τους, προκειμένου να παίρνουν μαζί τους το περίσσευμα του φαγητού τους, πρακτική που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ισπανία.
Αν δεν τηρούνται αυτά τα μέτρα, τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 2.000 έως και 60.000 ευρώ. Για τους καταναλωτές δεν προβλέπονται κυρώσεις, αλλά θα ξεκινήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης.
«Σε έναν κόσμο όπου, δυστυχώς, υπάρχει πείνα και υποσιτισμός, τα θέματα αυτά βαραίνουν τη συνείδηση όλων», τόνισε ο υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνας. Οι Ισπανοί πετούν κάθε χρόνο περίπου 1,36 εκατ. τόνους τροφίμων και αναψυκτικών. Η αξία των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια αντιστοιχεί σε 250 ευρώ για κάθε κάτοικο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να μειώσει στο μισό τη σπατάλη τροφίμων μέχρι το 2030, στόχο που συμμερίζεται και ο ΟΗΕ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP