Η Εταιρεία του Ιησού, η γνωστή αδελφότητα των Ιησουιτών στην Ισπανία, απολογήθηκε για δεκαετίες σεξουαλικής κακοποίησης ατόμων από μέλη της.
Η Εταιρεία του Ιησού παραδέχεται ότι από το 1927, ογδόντα ένα παιδιά και 21 ενήλικες κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από 96 μέλη της. Οι Ιησουίτες απολογήθηκαν για τα «οδυνηρά, επαίσχυντα και θλιβερά» εγκλήματα, όπως ανέφεραν.
Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, η Εταιρεία του Ιησού, της οποίας τα μέλη εργάζονται συχνά ως δάσκαλοι, δήλωσε ότι η πλειονότητα των περιστατικών κακοποίησης έγινε σε σχολεία «ή σχετίζεται με σχολεία».
Σύμφωνα με το έγγραφο, 48 από τους 65 Ιησουίτες που κακοποίησαν παιδιά είναι νεκροί. Τέσσερις από τους επιζώντες δεν είναι πλέον Ιησουίτες και σε 13 έχει απαγορευτεί να εργαστούν με παιδιά εν αναμονή της έκβασης δικαστικών υποθέσεων ή έχουν ήδη διαταχθεί να σταματήσουν τη διακονία τους και να σταλούν σε απομονωμένες κοινότητες Ιησουιτών.
Η εντολή ανέφερε ότι οι 96 Ιησουίτες που διέπραξαν κακοποίηση παιδιών και ενηλίκων μεταξύ του 1927 και του 2020 αντιπροσώπευαν το 1,08% των μελών της κατά την περίοδο.
Ο Antonio España, επαρχιακός αρχηγός του τάγματος στην Ισπανία, δήλωσε ότι η κακοποίηση γέμισε τα μέλη της με ντροπή και πόνο.
«Θέλουμε να μάθουμε να ζητούμε συγγνώμη από τα θύματα και την κοινωνία για τις κακοποιήσεις, για τον πολιτισμό της σιωπής και για το ότι δεν αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα δίκαια. Θέλουμε επίσης να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υποστεί αυτές τις πληγές και προσπαθούμε να μην εντείνουμε τον πόνο που νιώθουν» είπε χαρακτηριστικά.
Στο έγγραφο δεν κατονομάζονται οι θύτες ωστόσο ο Antonio España, μιλώντας στην El Pais δεσμεύτηκε για διαφάνεια. Πρόσθεσε δε, ότι τα πρωτόκολλα και τα σχέδια έχουν διαμορφωθεί ώστε να εγγυώνται ότι τα ιδρύματα των Ιησουιτών είναι «ασφαλή μέρη για παιδιά και ευάλωτα άτομα».
Σύμφωνα με την Εταιρεία του Ιησού, ορισμένα άτομα είχαν εμφανιστεί για να αναφέρουν σχετικές υποθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιώντας το mail, [email protected], που δημιουργήθηκε για να βοηθήσουν τα θύματα.
Η Infancia Robada (Κλεμμένη Παιδική Ηλικία), μια ένωση που εκπροσωπεί θύματα κακοποίησης σε παιδική ηλικία, καλωσόρισε μεν, την έκθεση, αλλά είπε ότι τα στοιχεία της ήταν «γελοία» δεδομένης της εποχής στην οποία συνέβησαν πολλά από τα εγκλήματα.
«Φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει ότι τα θύματα δεν αναφέρουν κακοποίηση όταν το θέλουν - είναι κάτι που κάνουν μόνο όταν μπορούν», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης, Juan Cuatrecasas.
«Το 1927, κανείς δεν θα μπορούσε να αναφέρει κάτι τέτοιο. Εκτιμούμε την προσπάθεια που έκαναν οι Ιησουίτες ψάχνοντας στο παρελθόν και παρέχοντας ημερομηνίες και στατιστικά στοιχεία, αλλά αυτό πρέπει να θεωρηθεί ως η αρχή μιας άλλης αναγνώρισης και αποδοχής».
Ο Cuatrecasas είπε ότι οι Ιησουίτες έπρεπε να μιλήσουν με τα θύματα και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες τιμωρίας και αποζημίωσης.
Το 2018, ο Πάπας Φραγκίσκος, Ιησουίτης ο ίδιος, αναγνώρισε τις αποτυχίες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς.
Ωστόσο, τον επόμενο χρόνο επικρίθηκε για το γεγονός ότι δεν έλαβε συγκεκριμένη δράση επί του θέματος και για το επιχείρημα ότι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών δεν περιοριζόταν στην εκκλησία αλλά, ιστορικά, ήταν «ένα διαδεδομένο φαινόμενο σε όλους τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες».
Με πληροφορίες του Guardian