Ιθαγενείς του Αμαζονίου φεύγουν στη ζούγκλα για να γλιτώσουν από τον κορωνοϊό - Ψάχνουν καταφύγιο

Ιθαγενείς του Αμαζονίου φεύγουν στη ζούγκλα για να γλιτώσουν από τον κορωνοϊό - Ψάχνουν καταφύγιο Facebook Twitter
0

Μια από τις φυλές ιθαγενών του Ισημερινού φοβάται ότι θα εξολοθρευτεί καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται στα εδάφη της, με αποτέλεσμα δεκάδες μέλη της να φεύγουν αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Η φυλή Σιεκοπάι, που κατοικεί στα σύνορα μεταξύ Ισημερινού και Περού, έχει περίπου 744 μέλη. Από αυτούς τους ανθρώπους, 15 προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό και δύο ηλικιωμένοι ηγέτες της πέθαναν τις δύο τελευταίες εβδομάδες, αφού εμφάνισαν συμπτώματα της Covid-19.

Πολλοί Σιεκοπάι παρουσίασαν συμπτώματα που σχετίζονται με την επιδημία όμως, όταν αναζήτησαν βοήθεια σε ένα κρατικό ιατρικό κέντρο στην πόλη Ταραπόα, οι γιατροί τους είπαν ότι πάσχουν απλώς από «βαριά γρίπη», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητάς τους, ο Χουστίνο Πιαγουάχε.

Όταν πέθανε ο πρώτος γέροντας, στα μέσα Απριλίου, οι αρχηγοί των Σιεκοπάι κάλεσαν την κυβέρνηση του Ισημερινού να αποκλείσει την κοινότητα και να εξεταστούν τα μέλη της φυλής, όμως δεν έλαβαν απάντηση.

«Δεν έχουν απομείνει παρά μόνο 700 από εμάς. Στο παρελθόν πέσαμε θύματα αυτού του είδους ασθενειών και σήμερα δεν θέλουμε να επαναληφθεί η ίδια ιστορία», είπε ο Πιαγουάχε μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν θέλουμε ο λαός μας να λέει, ήμασταν 700 και τώρα είμαστε 100. Τι σκάνδαλο θα ήταν για την κυβέρνηση του Ισημερινού να μας αφήσει με μια τέτοια θλιβερή ιστορία στον 21ο αιώνα», πρόσθεσε.

Φοβούμενοι τον κορωνοϊό, δεκάδες παιδιά και ηλικιωμένοι Σιεκοπάι έφυγαν με κανό στο Λαγκαρτοκότσα, έναν από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους του Ισημερινού, στην καρδιά της ζούγκλας, για να γλιτώσουν.

Όσοι έμειναν πίσω, στα εδάφη τους στην επαρχία Σουκούμπιος, στρέφονται σε ομοιοπαθητικά φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τα αναπνευστικά προβλήματα, είπε ο Πιαγουάχε.

Κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε άλλες φυλές ιθαγενών στον Ισημερινό, σύμφωνα με την οργάνωση Confeniae. Στη χώρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν συνολικά τις 30.000.

Στο γειτονικό Περού, φυλές ιθαγενών προσέφυγαν επισήμως στα Ηνωμένα Έθνη στα τέλη Απριλίου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση τους εγκατέλειψε, αφήνοντάς τους να φροντίσουν μόνοι τους τον εαυτό τους απέναντι στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με «εθνοκτονία δια της απραξίας».

Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται στις περιοχές του Αμαζονίου, στον Ισημερινό, λένε ότι το υπουργείο Υγείας παραμελεί τις κοινότητες όπως τους Σιεκοπάι, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη λάβει ιατρικά εφόδια ή διαγνωστικά τεστ, μολονότι είναι ευάλωτες.

«Κινδυνεύουν σοβαρά να εξαφανιστούν από την εξάπλωση της Covid-19 στα εδάφη τους», είπε η Μαρία Εσπινόσα, της οργάνωσης Amazon Frontlines.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερς εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Διεθνή / Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερ εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Εταιρεία κυβερνοασφάλειας εντοπίζει απάτες στο διαδίκτυο με αφορμή την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου – Προειδοποιήσεις για "κυβερνοεπιχειρηματικότητα ευκαιρίας"
LIFO NEWSROOM
Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM