Διατεθειμένη να πληρώσει 6,5 δισ είναι η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson προκειμένου να μπει ένα τέλος στις αγωγές που ασκούνται εναντίον της λόγω του ταλκ που φέρεται ότι συνδέεται με την πρόκληση καρκίνου.
Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Johnson & Johnson παρουσίασε την Τετάρτη σχέδιο για να βάλει τέλος στις αστικές αγωγές που αφορούν το ταλκ το οποίο παράγει - και φέρεται να προκάλεσε καρκίνους - βάσει του οποίου θα καταβάλει αποζημιώσεις ύψους περίπου 6,5 δισεκ. δολαρίων.
«Αυτό το σχέδιο είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής μας για συναινετική επίλυση, που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο», εξήγησε ο Έρικ Χάας, αντιπρόεδρος της J&J αρμόδιος για τις νομικές υποθέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του ομίλου. «Από εκείνη την ημέρα, ο όμιλος συνεργάστηκε με δικηγόρους που εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εναγόντων για την εξεύρεση λύσης σε αυτήν τη διαφορά, την οποία αναμένουμε με αυτό το σχέδιο», διευκρίνισε.
Βάσει του σχεδίου της, η J&J αποδέχεται να πληρώσει κάπου 6,475 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 25 ετών για να μπουν στο αρχείο καταγγελίες που αφορούν προβλήματα ωοθηκών ποσοστό που αντιστοιχεί στο 99,75% των καταγγελιών.
Οι άλλες καταγγελίες έχουν σχέση με το μεσοθηλίωμα, γνωστό ως «καρκίνος του αμιάντου», και εξετάζονται χωριστά. Ο όμιλος διευκρινίζει ότι στο 95% εξ αυτών έχει ήδη βρεθεί λύση.
Το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει τρίμηνη περίοδο κατά την οποία οι ενάγοντες θα ενημερωθούν για αυτό. Θα επικυρωθεί εάν το αποδεχθεί το 75%.
Ο όμιλος διευκρινίζει ότι οι δικηγόροι των εναγόντων που συνεργάστηκαν στην επεξεργασία του το «υποστηρίζουν».
Το ιστορικό των καταγγελιών και του ταλκ που θεωρείται ότι προκάλεσε τους καρκίνους
Το ταλκ της J&J φέρεται να περιέχει αμίαντο και να προκαλεί καρκίνο, ιδίως των ωοθηκών. Ο όμιλος συνεχίζει να το διαψεύδει, παρά το γεγονός ότι έχει πλέον αποσύρει το ταλκ από την αγορά της βόρειας Αμερικής.
«Οι καταγγελίες σε βάρος του ομίλου οι οποίες αφορούν το ταλκ δείχνουν τον απίστευτο αντίκτυπο των αβάσιμων μηνύσεων που ξεκίνησαν κατά αμερικανικών εταιριών και των ακραίων αποφάσεων που έλαβαν οι ενάγοντες», δήλωσε ο Χάας, καταγγέλλοντας τη «στρέβλωση επιστημονικών μελετών» και για «ψευδοεπιστήμη».
Σύνθεση μελετών που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και με δείγμα 250.000 γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρήκε στατιστική σχέση μεταξύ της χρήσης του ταλκ στα γεννητικά όργανα και του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών.
Ανησυχίες για τη μόλυνση του ταλκ από αμίαντο είχαν αρχίσει να εκφράζονται από τα χρόνια του 1970. Έρευνα του Reuters το 2018 διαπίστωσε ότι η Johnson & Johnson γνώριζε για δεκαετίες ότι ο αμίαντος, ένας καρκινογόνος παράγοντας, υπήρχε στα προϊόντα ταλκ της. Εσωτερικά αρχεία της εταιρείας, οι μαρτυρίες δοκιμών και άλλα στοιχεία έδειξαν ότι τουλάχιστον από το 1971 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, σκόνες μερικές φορές ήταν θετικές για μικρές ποσότητες αμιάντου.
Προηγούμενες προσπάθειες για αποζημίωση της Johnson & Johnson
Ο όμιλος πρότεινε τον Απρίλιο του 2023 διακανονισμό 8,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποδέχθηκαν περισσότεροι από 60.000 ενάγοντες. Ωστόσο πτωχευτικό δικαστήριο την απέρριψε.
Παράλληλα, η Johnson & Johnson ανακοίνωσε την 23η Ιανουαρίου τη σύναψη καταρχήν συμφωνίας με κοινοπραξία εισαγγελέων από 43 αμερικανικές πολιτείες, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης. Δεν ανακοινώθηκε επίσημα κάποιο ποσό, όμως αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 700 εκατομμύρια δολάρια.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP