Κάμερον: «Δεν θα μπούμε ποτέ στο ευρώ»

Κάμερον: «Δεν θα μπούμε ποτέ στο ευρώ» Facebook Twitter
1

Το μήνυμα ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να ενταχθεί ποτέ στο ευρώ έστειλε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του να θέσει σε δημοψήφισμα το 2015, αν επανεκλεγεί, την παραμονή ή όχι της χώρας του στην Ε.Ε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός από το Νταβός όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Φόρουμ είπε ότι είναι απίθανο η Βρετανία να γίνει ποτέ μέλος της ευρωζώνης και ζήτησε μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τη σχέση με την Ε.Ε.

Ο Κάμερον μίλησε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, για σημαντικές συνέπειες στη χώρα τους από το γεγονός ότι η Ε.Ε. κινείται προς τη δημοσιονομική σύγκλιση και τον κεντρικό έλεγχο των τραπεζών. Υπεραμύνθηκε παράλληλα του σχεδίου για διενέργεια δημοψηφίσματος στη Βρετανία προκειμένου να αποφασιστεί ή έξοδος ή όχι από την Ε.Ε.

Προειδοποίησε επίσης τους ευρωπαίους ηγέτες να μην πιέζουν άλλες χώρες να προσαρμοστούν σε μια βαθύτερη πολιτική ένωση, χαρακτηρίζοντας λάθος μια τέτοια κίνηση και διαμηνύοντας ότι η Βρετανία δεν θέλει να συμμετάσχει σ' αυτή.

«Οι χώρες της Ευρώπης έχουν τις ιστορίες τους, τις παραδόσεις τους, τους θεσμούς τους, θέλουν την εθνική κυριαρχία τους, την δυνατότητα να κάνουν οι ίδιες τις επιλογές τους, και το να γίνονται απόπειρες να προσαρμοστούν οι χώρες ώστε να γίνουν μέρη μιας πιο συγκεντρωτικής πολιτικής ένωσης, θα αποτελούσε ένα μεγάλο λάθος για την Ευρώπη, στο οποίο η Βρετανία δε θα λάβει μέρος», είπε ο Κάμερον μιλώντας προς διευθύνοντες συμβούλους και επενδυτές στο Φόρουμ.

«Η Βρετανία είναι ένας σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη σε όλα τα πεδία στα οποία η Ευρώπη χρειάζεται να δράσει - να γίνει πιο ανταγωνιστική, να πολεμήσει την τρομοκρατία, να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή -, είμαστε στην πρωτοπορία, εμείς κάνουμε τις προτάσεις. Και αυτό είναι το είδος της πολιτικής δράσης που χρειαζόμαστε. Αλλά μια συγκεντρωτική πολιτική ένωση; Όχι για εμένα, όχι για τη Βρετανία», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Κάμερον είπε επίσης ότι η Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής από μέρους των επιχειρήσεων και των πιο επιθετικών κρουσμάτων φοροδιαφυγής.

Ο Κάμερον δεν κατονόμασε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία, όμως πολιτικοί στη Βρετανία έχουν κατηγορήσει την αλυσίδα Starbucks και την εταιρεία - κολοσσό του Διαδικτύου, Google, ότι χειραγωγούν τα φορολογικά συστήματα και μεταφέρουν τις έδρες τους σε χώρες όπου έχουν τη χαμηλότερη φορολογία ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Και οι δύο εταιρίες λένε ότι συμμορφώνονται προς το βρετανικό φορολογικό κώδικα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαρροή ερωτικών βίντεο θα μπορούσε να είναι προσπάθεια ανάληψης της εξουσίας στην Αφρική

Διεθνή / Η διαρροή ερωτικών βίντεο θα μπορούσε να αποτελεί προσπάθεια ανάληψης της εξουσίας στην Αφρική

Πληθώρα βίντεο με τον ανώτερο κρατικό υπάλληλο Μπαλτασάρ Ενγκόνγκα σε ερωτικές συνευρέσεις, λένε ότι κυκλοφόρησαν εσκεμμένα από τον ίδιο - Διεκδικεί την προεδρία της Ισημερινής Γουινέας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια