Η long Covid «καταστρέφει» τις ζωές και δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων και προκαλεί χάος στα συστήματα υγείας και τις οικονομίες, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, που κάλεσε τις χώρες να ξεκινήσουν αμέσως προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτής της «πολύ σοβαρής» κρίσης.
Ο κόσμος δεν υπήρξε ποτέ σε καλύτερη θέση για να τερματίσει την πανδημία, αλλά επίσης είναι «πολύ ξεκάθαρο» ότι πολλοί από αυτούς που μολύνθηκαν από τον ιό ακόμη βιώνουν «παρατεταμένη ταλαιπωρία», επεσήμανε στον Guardian ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Ο κορωνοϊός έχει σκοτώσει σχεδόν 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερους από 600 εκατομμύρια. Ο ΠΟΥ εκτιμά πως το 10-20% εκείνων που έχουν μολυνθεί έχουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμπτώματα, όπως κόπωση, δύσπνοια και γνωστική δυσλειτουργία.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτό τον μήνα, έως και 17 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη μπορεί να έχουν εμφανίσει συμπτώματα της long Covid τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας.
Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, οι γυναίκες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με τους άνδρες να εμφανίσουν long Covid και ο κίνδυνος αυξάνεται δραματικά ανάμεσα σε αυτούς που είχαν σοβαρή λοίμωξη και νοσηλεύτηκαν. Μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες είναι πιθανό να εμφανίσουν μακρά Covid, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα.
Δίχως αποδείξεις για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης, η long Covid ανατρέπει τις ζωές ανθρώπων και πολλοί αντιμετωπίζουν «συχνά μακροχρόνιες» και «απογοητευτικές» αναμονές για υποστήριξη ή οδηγίες, επεσήμανε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. Ο μεγάλος αριθμός εκείνων που πλήττονται σφοδρά έχει επίσης έναν επικίνδυνο αντίκτυπο στα συστήματα υγείας και τις οικονομίες, που ακόμη κλονίζονται από τα κύματα λοιμώξεων.
«Ενώ η πανδημία έχει αλλάξει δραματικά, χάρη στην εισαγωγή πολλών εργαλείων που σώζουν ζωές- και υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ- ο αντίκτυπος της long Covid για όλες τις χώρες είναι πολύ σοβαρός και χρειάζεται άμεση και συνεχή δράση, αντίστοιχη της κλίμακάς του», επεσήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Οι χώρες τώρα πρέπει να «εντείνουν σοβαρά», τόσο την έρευνα για την πάθηση όσο και την πρόσβαση στην περίθαλψη για αυτούς που επηρεάζονται από αυτή, προκειμένου να μειώσουν την ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και να προστατεύσουν τα συστήματα υγείας και το εργατικό δυναμικό τους, τόνισε.
«Ο κόσμος έχει χάσει ήδη σημαντικό αριθμό του εργατικού δυναμικού, λόγω ασθένειας, θανάτου, κόπωσης και έκτακτης συνταξιοδότησης, κάτι που δεν επηρεάζει μόνο το υγειονομικό σύστημα αλλά αποτελεί πλήγμα για τη γενικότερη οικονομία», συμπλήρωσε.
Κατά την άποψή του, υπάρχουν πέντε βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της long Covid. Οι χώρες πρέπει να ακούσουν τους ασθενείς, να χρησιμοποιήσουν τις «γνώσεις τους από πρώτο χέρι» για να διαμορφώσουν πολιτικές για τη long Covid και να συγκεντρώσουν καλύτερα δεδομένα για να κατανοήσουν περισσότερο την πάθηση. Η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις χώρες πρέπει να βελτιωθεί, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά παγκοσμίως.
Επίσης, έκανε έκκληση για «ισότιμη πρόσβαση» σε τεστ κορωνοϊού, θεραπείες και εμβόλια για την αποφυγή της μόλυνσης, διαρκείς επενδύσεις στην έρευνα για την long Covid και άμεση πολυεπιστημονική φροντίδα για τους ασθενείς.
«Η καθυστερημένη κλινική φροντίδα ασθενών με long Covid δεν έχει αντίκτυπο μόνο στην ποιότητα ζωής τους, αλλά και στο χρονικό διάστημα που έχουν συμπτώματα», υπογράμμισε.