Το κοινοβούλιο του Καναδά χαρακτήρισε γενοκτονία τις ενέργειες της Κίνας εναντίον των Ουιγούρων.
Το σχετικό ψήφισμα πέρασε με ψήφους 266-0 και στήριξη από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μερικούς εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος. Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου απείχαν από την ψηφοφορία.
Επίσης η Βουλή υπερψήφισε ψήφισμα που καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να πάρει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 από το Πεκίνο, «αν η κινεζική κυβέρνηση συνεχίσει αυτή τη γενοκτονία».
Η κίνηση αυτή, όπως αναμενόταν, προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου. Η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά έκανε λόγο για «επαίσχυντη ενέργεια», ενώ χαρακτήρισε «υποκριτές και ξεδιάντροπους» τους βουλευτές, επειδή κατέφυγαν στη «δικαιολογία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», για ένα πολιτικό τέχνασμα που θα ανοίξει τον δρόμο σε μια «επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».
Μέχρι τώρα ο Τριντό έχει διστάσει να χαρακτηρίσει γενοκτονία τις ενέργειες της Κίνας εναντίον των Ουιγούρων, λέγοντας πως πρόκειται για υπερβολικά βαρύ όρο, ενώ έχει πει ότι χρειάζεται περαιτέρω εξέταση για μια τέτοια απόφαση. Μόνο ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκαρνέου, εμφανίστηκε στη Βουλή. Σε ομιλία του εκεί είπε ότι απέχει από την ψηφοφορία εκ μέρους της κυβέρνησης του Καναδά.
Μιλώντας πριν από την ψηφοφορία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Έριν Ο'Τουλ, τόνισε ότι αυτή η κίνηση είναι απαραίτητη, προκειμένου να σταλεί ένα «σαφές και αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι ορθώνουμε ανάστημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει τη θυσία κάποιας οικονομικής ευκαιρίας».
Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Τριντό, στις αρχές του μήνα, ο Ο'Τουλ κάλεσε τον Καναδό πρωθυπουργό να «ορθώσει ανάστημα» απέναντι στην Κίνα. Το ψήφισμα που πέρασε από τη βουλή είναι μη δεσμευτικό και συμβολικού χαρακτήρα. Δεν ορίζει τα επόμενα βήματα, αλλά αναφέρει ότι η καναδική κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει τους Αμερικανούς γείτονες.
Τόσο ο νυν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, όσο και ο προκάτοχός του Μάικ Πομπέο, έχουν δηλώσει ότι συνιστούν γενοκτονία οι πράξεις της Κίνας απέναντι στους Ουιγούρους και σε άλλες μειονότητες στην επαρχία Σιντσιάνγκ.
Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ/ AFP, Reuters