Καναδάς και Δανία τα βρήκαν για ένα νησί, έπειτα από κόντρα 49 ετών

Καναδάς και Δανία τα βρήκαν για ένα νησί, έπειτα από κόντρα 49 ετών Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από παλιότερη επίσκεψη Δανών στρατιωτών στο νησί (Φωτ.: EPA)
0

Η νήσος Χανς είναι ένας ακατοίκητος βράχος στην Αρκτική, το οποίο για 49 χρόνια υπήρξε πηγή αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Καναδά και τη Δανία, που πλέον κατέληξαν σε συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος. 

Το νησί βρίσκεται ανάμεσα στον Καναδά και τη Γροιλανδία, που είναι αυτόνομη περιοχή της Δανίας. Με την πάροδο των ετών, η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών πήρε πολλές φορές ευφάνταστη τροπή. 

Από τότε που Καναδοί στρατιώτες άρχισαν να επισκέπτονται το νησί, το 1984, για να βάλουν σημαίες της χώρας και να αφήσουν μπουκάλια από καναδικό ουίσκι, οι Δανοί πήγαιναν εκεί τακτικά, για να αντικαταστήσουν αυτά τα αντικείμενα με δανέζικες σημαίες και σναπς. Υπουργοί από αμφότερες τις χώρες έχουν πάει εκεί με ελικόπτερο, για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό της χώρας τους ότι το νησί τους ανήκει. 

Τώρα αυτή η σε μεγάλο βαθμό άκακη διπλωματική αντιπαράθεση έφτασε στο τέλος της. Ο Καναδάς και η Δανία υπέγραψαν την Τρίτη συμφωνία που επίσημα ορίζει τα θαλάσσια σύνορά τους στην Αρκτική και απαντά στο ερώτημα για την ιδιοκτησία του νησιού: θα το μοιραστούν και περίπου το 60% θα πάει στη Δανία, ενώ το υπόλοιπο θα ανήκει στον Καναδά. 

«Αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε μια εποχή που βλέπουμε μεγάλες δυνάμεις να παραβιάζουν βάναυσα το διεθνές δίκαιο, όπως έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία», δήλωσε ο Δανός υπουργός Εξωτερικών, Γέπε Κόφοντ. 

«Ήταν ο φιλικότερος από τους “πολέμους», σχολίασε η Καναδή ομόλογός του, Μέλανι Τζολί. «Αλλά όταν βλέπεις τι γίνεται αυτή τη στιγμή στον κόσμο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, θέλαμε πραγματικά να σιγουρευτούμε ότι θα βρούμε μία λύση», συμπλήρωσε. 

Η διαμάχη για το ασήμαντο νησί ξεκίνησε το 1973, όταν η Δανία και ο Καναδάς ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις για τα σύνορα και τα υποθαλάσσια δικαιώματα, δίχως όμως να καταλήξουν σε συμφωνία για τη νήσο Χανς. 

Στα στενά Νάρες, όπου βρίσκεται το νησί, υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά σύμφωνα με τον Μάικλ Μπάιερς- καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο University of British Columbia- αυτά είναι υπερβολικά βαθιά και η περιοχή γεμάτη παγόβουνα, για να γίνει γεώτρηση. «Θα ήταν εξαιρετικά ακριβό πετρέλαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Για την επίτευξη συνομιλίας οι δύο χώρες έκαναν συζητήσεις με Ινουίτ που ζουν και στις δύο πλευρές. Η συμφωνία, επεσήμανε ο Κόφοντ, προστατεύει το κυνήγι τους και τα αλιευτικά δικαιώματά τους.

Γιατί, όμως, χρειάστηκαν τόσα χρόνια για τη συμφωνία, με δεδομένο ότι Καναδάς και Δανία είναι σύμμαχοι; Εν μέρει η απάντηση είναι ο αργός ρυθμός των διαδικασιών του ΟΗΕ για τα ζητήματα που σχετίζονται με τα θαλάσσια σύνορα, τα οποία ρυθμίζονται με το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, σημείωσε ο καθηγητής Μπάιερς. 

Επιπλέον, το γεγονός ότι στρατιώτες και των δύο χωρών άφηναν αλκοόλ στο νησί συνήθως πριν από τις εκλογές, δείχνει ότι κάποιες κυβερνήσεις θεώρησαν ότι είχε πολιτική αξία να παραμείνει «ζωντανή» η διαμάχη, συμπλήρωσε. «Ήταν απλά ένας τρόπος να προκαλείται λίγο το πατριωτικό συναίσθημα, σε ένα εντελώς ακίνδυνο πλαίσιο», πρόσθεσε. 

Με πληροφορίες από NYT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Διεθνή / Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ διότι «κατηχεί τους νέους με ακατάλληλο φυλετικό, σεξουαλικό και πολιτικό υλικό»
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM