Με ένα φόρεμα της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ ασχολούνται στα κινεζικά social media, μετά την ανάρτηση Κινέζου διπλωμάτη, εν μέσω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κινέζος διπλωμάτης Zhang Zhishen έκανε μια δημοσίευση, αναρτώντας μια φωτογραφία της Λέβιτ και του φορέματος από χρήστες του Weibo, προτάσσοντας τον ισχυρισμό ότι η δαντέλα στο φόρεμα ήταν κατασκευασμένη σε ένα εργοστάσιο στο Mabu της Κίνας όπου εργάζονταν οι χρήστες του Weibo.
Ο Zhang, ο γενικός πρόξενος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Ντενπασάρ της Ινδονησίας, έγραψε στο Χ στις 14 Απριλίου: «Το να κατηγορείς την Κίνα είναι μια δουλειά. Το να αγοράζεις από την Κίνα είναι τρόπος ζωής. Η όμορφη δαντέλα στο φόρεμα αναγνωρίστηκε από έναν υπάλληλο κινεζικής εταιρείας ως προϊόν της», κατηγορώντας την εκπρόσωπο Τύπου του Τραμπ για υποκρισία.
Επίσης, ο Zhishen ανέφερε ότι είναι ειρωνικό εκ μέρους του Λευκού Οίκου να επικρίνει την Κίνα ενώ οι δικοί του υπάλληλοι, εκπρόσωποι και αξιωματούχοι φορούν προϊόντα «Μade in China». Σημειώνεται πως την εμφάνιση με το κόκκινο φόρεμα, έκανε η Λέβιτ στα τέλη Ιανουαρίου, όταν ανέβαινε στο βήμα για συνέντευξη Τύπου και ανακοινώσεις.
Η ανάρτηση έγινε viral στο διαδίκτυο σε ελάχιστο χρόνο και πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων. Οι επικριτές των ΗΠΑ κατηγορούν τη Λέβιτ ότι επέλεξε κινεζικής κατασκευής ενώ μιλά για δασμούς στην Κίνα.
«Είναι μια κλασική κίνηση πολιτικού: Κατηγορήστε την Κίνα, αλλά κρατήστε τα φθηνά αγαθά», έγραψε ένας χρήστης. Ένας άλλος παρατήρησε: «Πώς διαχειρίζεται η Λέβιτ την ειρωνεία του να θέλεις να χτυπήσεις το ''Made in China'' ενώ περπατάς με ένα υπέροχο δαντελένιο φόρεμα κινεζικής κατασκευής στο βάθρο του Λευκού Οίκου;».



Άλλοι πάλι, εναντιώθηκαν στους παραπάνω ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας πως δεν είναι σίγουρο ότι φτιάχτηκε στην Κίνα. «Οι Κινέζοι είναι γνωστοί για τα bootleg ρούχα. Είναι πιο πιθανό να αντέγραψαν το σακάκι μιας μάρκας πολυτελείας», είπε ένας χρήστης.
Με πληροφορίες από WWD και Economic Times