Ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ κινδυνεύει να διαβρώσει την αξιοπιστία των ΗΠΑ, προειδοποίησε ο Τζέιμι Ντάιμον, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase κάλεσε την Ουάσινγκτον να «εμπλακεί ενεργά» με το Πεκίνο.
Ο Τζέιμι Ντάιμον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «καταφύγιο» λόγω της ευημερίας, του κράτους δικαίου και της οικονομικής και στρατιωτικής τους ισχύος, αλλά ότι η οικονομική υπεροχή της Αμερικής θα μπορούσε να απειληθεί από την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο εμπόριο.
«Αυτή η αβεβαιότητα το αμφισβητεί λίγο. Έτσι, θα διαβάζετε γι' αυτό ασταμάτητα μέχρι να ελπίζουμε ότι αυτοί οι δασμοί και οι εμπορικοί πόλεμοι θα κατασταλάξουν και θα εξαφανιστούν, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να λένε ότι μπορώ να βασιστώ στην Αμερική», δήλωσε ο Ντάιμον.
Ο επικεφαλής της JPMorgan προέτρεψε τις ΗΠΑ και την Κίνα να συνεργαστούν άμεσα μεταξύ τους. Σχολιάζοντας την «Ημέρα Απελευθέρωσης» του Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου και την επιβολή «αμοιβαίων» δασμών σε πολλές χώρες -που πυροδότησε έναν νέο εμπορικό πόλεμο και προκάλεσε κύμα διακυμάνσεων στη Wall Street- είπε ότι η ευμεταβλητότητα των αγορών «τρομάζει τον κόσμο».
Ο Ντάιμον, ο οποίος διοικεί τη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, είναι μία από τις φωνές με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Wall Street. Ο Τραμπ επικαλέστηκε την προειδοποίησή του την περασμένη εβδομάδα, ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση, όταν προχώρησε στην παύση των περισσότερων «αμοιβαίων» δασμών - κάτι που βοήθησε να μειωθεί η νευρικότητα της αγοράς.
«Όταν ανακοινώθηκαν οι δασμοί την "Ημέρα Απελευθέρωσης", τα πράγματα ήταν δραματικά διαφορετικά από ό,τι περίμενε ο κόσμος. Πολύ πιο μακριά από ό,τι περίμενε ο κόσμος. Και αυτό ήταν σοκαριστικό για το σύστημα. Το παγκόσμιο σύστημα, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ντάιμον.
Ο Τραμπ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να καταργήσει δασμούς ύψους 145% σε πολλές κινεζικές εισαγωγές, αν και η κυβέρνησή του ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι εξαιρούνται τα smartphones τηλέφωνα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κάποια άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα που εισάγονται κυρίως από την Κίνα - δίνοντας μια μεγάλη ανάσα σε τεχνολογικές εταιρίες, όπως η Apple και η Dell Technologies, που βασίζονται σε εισαγωγές από το Πεκίνο.
«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι προσπαθούμε να επιτύχουμε. Και νομίζω επίσης ότι πρέπει να το κάνουμε με συμμάχους . Θα ήθελα να διαπραγματευτούμε τελικά με την Ευρώπη, με το Ηνωμένο Βασίλειο, με την Ιαπωνία, την Κορέα, την Αυστραλία, τις Φιλιππίνες και να έχουμε μια πολύ ισχυρή οικονομική σχέση», δήλωσε ο Ντάιμον, αναφερόμενος στους δασμούς Τραμπ.
Ο Ντάιμον, ο οποίος επί σειρά ετών θεωρείται ως πιθανή επιλογή για υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι ο Σκοτ Μπέσεντ, ο σημερινός κάτοχος αυτής της θέσης, θα μπορούσε να κατευθύνει την αμερικανική οικονομία μέσα από τα δύσβατα νερά. «Το ελπίζω. Τον ξέρω λίγο. Νομίζω ότι είναι ώριμος. Δεν συμφωνώ με όλα όσα κάνει η κυβέρνηση. Αλλά νομίζω ότι είναι ο τύπος που μάλλον θα έπρεπε να διαπραγματεύεται αυτές τις εμπορικές συμφωνίες» είπε.
Με πληροφορίες από Financial Times