Χρησιμοποιώντας μία πρωτοποριακή μέθοδο, συντηρητές τέχνης στην Ιταλία κατάφεραν να καθαρίσουν το περίφημο παρεκκλήσι των Μεδίκων στην Φλωρεντία, που φιλοξενεί έργα του Μιχαήλ Άγγελου.
Ήταν 1520 όταν η οικογένεια των Μεδίκων ανέθεσε στον σπουδαίο Ιταλό γλύπτη, ζωγράφο, αρχιτέκτονα και ποιητή της Αναγέννησης να αναλάβει να φιλοτεχνήσει το παρεκκλήσι που θα λειτουργούσε ταυτόχρονα ως χώρος ενταφιασμού για μερικά από τα επιφανή μέλη της· συγκεκριμένα του δούκα Τζουλιάνο ντι Λορέντσο και του δούκα Λορέντσο ντι Πιέρο, οι οποίοι απεικονίστηκαν σε γλυπτά από τον Μιχαήλ Αγγελο, μαζί με τέσσερις αλληγορικές φιγούρες που αναπαριστούν τις ώρες της ημέρας και την Παναγία με το Θείο Βρέφος.
Με αφορμή την 545η επέτειο από τη γέννηση του μεγάλου καλλιτέχνη, το σπουδαίο αυτό έργο παρουσιάστηκε στο κοινό σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ακαδημία Καλών Τεχνών. Της παρουσίασης είχε προηγηθεί δουλειά οκτώ ετών προκειμένου να καθαριστεί το μνημείο. Ωστόσο, κάποιοι λεκέδες επέμειναν στα λευκά μάρμαρα ακόμα και μετά από τη μακροχρόνια διαδικασία, με τους συντηρητές έργων να αποφασίζουν να προχωρήσουν σε μία νέα μέθοδο.
Ειδικά στελέχη βακτηρίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε εργαστηριακές εξετάσεις είχαν δείξει πως ήταν ικανά να απομακρύνουν δύσκολους λεκέδες από ευαίσθητες επιφάνειες. Στο πλαίσιο αυτό, οι συντηρητές χρησιμοποίησαν το Serratia ficaria, ένα βακτήριο που προκαλεί ουρολοίμωξη. Μάλιστα, με τη χρήση του συγκεκριμένου βακτηρίου, οι ειδικοί κατάφεραν να απομακρύνουν τους λεκέδες μέσα σε δύο μόλις ημέρες.
Η ιστορικός τέχνης και υπεύθυνη του πρότζεκτ, Μόνικα Μπιέτι, δήλωσε σχετικά: «Η αποκατάσταση ενός από τα πιο συμβολικά πολιτισμικά μνημεία, απαίτησε γνώση, εμπειρία και επιστήμη, σε συνδυασμό με ευαισθησία και εφευρετικότητα».
Με πληροφορίες από The Guardian