Έχουν περάσει 68 ημέρες από τότε που το κοινό είδε για τελευταία φορά την Κέιτ Μίντλετον και οι φήμες στο Ηνωμένο Βασίλειο οργιάζουν, αναγκάζοντας το παλάτι να δίνει απαντήσεις.
Το γεγονός ότι η Κέιτ Μίντλετον αναρρώνει από σοβαρή χειρουργική επέμβαση στο σπίτι της - μια εξήγηση που προσφέρεται ελεύθερα, ξεκάθαρα και επανειλημμένα από το παλάτι- δεν αρκεί για να ικανοποιήσει την περιέργεια του κόσμου.
Σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις tabloids και τις ομαδικές συνομιλίες που έχουν δημιουργηθεί για το εν λόγω θέμα στο WhatsApp σε όλη τη χώρα, η πριγκίπισσα ίσως κρύβεται σε μια μυστηριώδη τοποθεσία, να βρίσκεται σε κώμα, να βρίσκεται σε διαδικασία κλωνοποίησης, να κάνει αισθητική επέμβαση ή απλά να κρύβεται στο σπίτι γιατί ντρέπεται για το νέο της κούρεμα. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, τίποτα από αυτά δεν ισχύει.
Πάντως, η παλιά πολιτική του παλατιού «ποτέ μην παραπονιέσαι, ποτέ μην εξηγείς» δοκιμάζεται σθεναρά αυτή την περίοδο. «Από τη δική μας οπτική γωνία, ήμασταν πολύ σαφείς από τη δήλωσή μας στην αρχή της κατάστασης τον Ιανουάριο ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας σχεδίαζε να μείνει εκτός δημόσιας δράσης μέχρι το Πάσχα, και αυτό δεν έχει αλλάξει» λέει εκπρόσωπος της Κέιτ και του Ουίλιαμ.
Κέιτ Μίντλετον: Γιατί πολλαπλασιάζονται οι φήμες για την υγεία της;
Ωστόσο, εν έτει 2024, για ένα κοινό που έχει πλέον συνηθίσει τις ειδήσεις του να κινούνται με αστραπιαία ταχύτητα, φαίνεται ότι αυτό δεν αρκεί για να το καθησυχάσει. «Φήμες για την Κέιτ, πριγκίπισσα της Ουαλίας, εν μέσω ανησυχιών για την υγεία της», γράφουν οι New York Times. Η Vogue έγραψε για «περίεργη υπόθεση της 'εξαφάνισης' της Κέιτ Μίντλετον", ενώ πολυάριθμες ιστοσελίδες ρωτούσαν: "Πού είναι η Κέιτ Μίντλετον;"
Παράλληλα, εντοπίζεται κι ένα νέο τοπίο στα μέσα ενημέρωσης, όπου ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως «βασιλικό εμπειρογνώμονα», διαδίδοντας φήμες. Μεγάλο μέρος της παραπληροφόρησης για τη βασιλική οικογένεια θεωρείται ότι έχει διαδοθεί από bots και trolls, αλλά υπάρχουν πλέον αμέτρητοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφιερωμένοι σε εμμονικά fandoms που επευφημούν είτε Χάρι-Μέγκαν είτε Ουίλιαμ - Κέιτ.
Οι influencers του TikTok που συζητούν για βασιλικά γεγονότα από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, χωρίς να έχουν γνωρίσει ποτέ κάποιο βασιλικό πρόσωπο διά ζώσης, συγκεντρώνουν πολλά εκατομμύρια προβολές λόγω του ότι βρίσκονται εκτός των "mainstream media".
Μέρος του προβλήματος είναι και η διαφορά στις αντιδράσεις μεταξύ των παλατιών: Το Κένσινγκτον εκπροσωπεί τους Ουαλούς και το Μπάκιγχαμ τον βασιλιά και τη βασίλισσα.«Το κοινό απλώς δεν ξέρει τι να περιμένει», σημειώνει πηγή. «Τη μια μέρα ακούνε τα πάντα για τον προστάτη του βασιλιά, την άλλη δεν ακούνε γιατί ο Ουίλιαμ έχασε το μνημόσυνο του νονού του. Καμία από αυτές τις προσεγγίσεις δεν είναι απαραίτητα σωστή ή λανθασμένη, αλλά μπορείτε να καταλάβετε γιατί το ευρύ κοινό είναι μπερδεμένο».
Οι υπερασπιστές των ανακτόρων επισημαίνουν ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ ενός βασιλιά που είναι επικεφαλής του κράτους και μιας πριγκίπισσας και μητέρας τριών παιδιών που δεν έχει καθημερινές συνταγματικές ευθύνες.
Μετά τις εκκλήσεις προς την πριγκίπισσα να ποζάρει για φωτογραφίες ως απόδειξη της διαμονής της, μια πηγή αναρωτήθηκε: «Γιατί να το κάνει; Πραγματικά, δεν το καταλαβαίνω. Σε ποια άλλη περίσταση μια γυναίκα θα έπαιρνε αναρρωτική άδεια μετά από μια μεγάλη εγχείρηση και αντί να της επιτραπεί να αναρρώσει, υποτίθεται ότι πρέπει να ποζάρει για φωτογραφίες;».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι βασιλικές φήμες οργιάζουν, διαδικτυακά ή μη. Αλλά αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή πραγματικής πρόκλησης για τη μοναρχία.
Με πληροφορίες από Telegraph