Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αποκάλεσε «μεγαλύτερο εχθρό» της χώρας του τις ΗΠΑ σε μία απόπειρα να προκαλέσει τον νέο εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Κατά την ομιλία του στο συνέδριο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, ανέφερε ότι δεν αναμένει από την Ουάσιγκτον να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ, όποιος και αν είναι ο πρόεδρος.
Δεσμεύτηκε δε να επεκτείνει το οπλοστάσιο και τις στρατιωτικές δυνατότητες των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Είπε ότι τα σχέδια για ένα πυρηνικό υποβρύχιο είναι σχεδόν ολοκληρωμένα.
Οι δηλώσεις του του έρχονται λίγο πριν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι όσα είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποτελούν μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στην νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Εξάλλου, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε μία καλή σχέση με τον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο και είχε συναντήσει σε στιγμές που κρίθηκαν ιστορικές για την παγκόσμια ειρήνη.
Στην τελευταία του ομιλία στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, μόλις το όγδοο στην ιστορία του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν σημείωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα, εκτός εάν «εχθρικές δυνάμεις» σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν πρώτα τα δικά τους κατά της Βόρειας Κορέας.
Τόνισε δε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ότι οι ΗΠΑ ήταν το «μεγαλύτερο εμπόδιο της χώρας για την επανάστασή μας και ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία, η πραγματική φύση της πολιτικής των ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας δεν θα αλλάξει ποτέ».
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη λίστα με τα επιθυμητά όπλα, μεταξύ των οποίων οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας, ικανοί να εκτοξευτούν από την ξηρά ή τη θάλασσα αλλά και οι «εξαιρετικά μεγάλες πυρηνικές κεφαλές».
Υπενθυμίζεται, ότι η Βόρεια Κορέα κατάφερε να προωθήσει σημαντικά το οπλοστάσιό της παρά το γεγονός ότι υπόκειται σε αυστηρές οικονομικές κυρώσεις.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ωστόσο, σε μία σπάνια παραδοχή του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι το πενταετές οικονομικό του σχέδιό απέτυχε σε «σχεδόν κάθε τομέα».
Την ίδια ώρα, η Βόρεια Κορέα έκλεισε τα σύνορά της τον περασμένο Ιανουάριο για να αποτρέψει την εξάπλωση του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ηγέτη της δεν έχει σημειωθεί ποτέ κανένα κρούσματα.
Το εμπόριο με τη γείτονα και σύμμαχο Κίνα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 80%. Οι τυφώνες και οι πλημμύρες κατέστρεψαν σπίτια και καλλιέργειες στη Βόρεια Κορέα, η οποία παραμένει υπό αυστηρές διεθνείς κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού της προγράμματος.
Με πληρoφορίες του BBC/Reuters