Το κινεζικό θαύμα εμφανίζει ρωγμές

Το κινεζικό θαύμα εμφανίζει ρωγμές Facebook Twitter
0

Πολλοί αναλυτές θεωρούν την Κίνα εφεδρεία της παγκόσμιας οικονομίας και θαυμάζουν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης παρ' όλη την οικονομική κρίση, κάνοντας λόγο για κινεζικό θαύμα.

Καταρχάς το θαύμα στηρίζεται στην πολύ απλή πραγματικότητα των χαμηλών μισθών, που προκύπτουν από την υπερεκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού της οποίας πολιτική εγγύηση αποτελεί η μονοκομματική δικτατορία.

Επιπλέον η βίαιη μετατόπιση εκατομμυρίων χωρικών στις πόλεις για να μετατραπούν σε προλετάριους και η συνακόλουθη ερημοποίηση της υπαίθρου δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια επερχόμενη κρίση.

Εξάλλου η εγχώρια ζήτηση που αδυνατεί να καλύψει την παραγωγή λόγω των μεγάλων κοινωνικών αντιθέσεων, η πτώση των κινεζικών εξαγωγών λόγω της κρίσης που μαστίζει τη Δύση, τα άδεια σπίτια και ο τραπεζικός δανεισμός είναι ξεκάθαρα σημάδια μιας φούσκας που είναι έτοιμη να σκάσει με όποιες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Ταυτόχρονα στην Κίνα πραγματοποίηθηκαν 200 χιλ. μαζικές διαμαρτυρίες, όταν 15 χρόνια πριν το αντίστοιχο νούμερο ήταν 9000, ένας αποκαλυπτικός δείκτης της κοινωνικής δυσαρέσκειας που πιστοποιεί την άνιση κατανομή των κερδών της κινεζικής ανάπτυξης.

Στην επαρχία Ξιντάνγκ -γνωστή και ως πρωτεύουσα των τζιν- πάνω από 500 χιλ. εσωτερικοί μετανάστες παράγουν σχεδόν το 20% της παγκόσμιας παραγωγής παντελονιών τζιν κάτω από άθλιες συνθήκες 18 ωρών δουλειάς επί 7 μερες την εβδομάδα.

Με αφορμή τον ξυλοδαρμό μιας 20χρονης εγκύου στην πόλη Ζένγκτσενγκ, οι κινέζοι εργάτες πραγματοποίησαν διαδηλώσεις που κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ σκέπτονται να προκηρύξουν γενική απεργία.

Η κινεζική κυβέρνηση φοβούμενη τη μετάδοση της εξέγερσης, επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε όλη την περιοχή και 3000 ένοπλοι περιπολούν στην πόλη, καθώς η σταθερότητα είναι προϋπόθεση της κινεζικής ανάπτυξης.

Οι αποκαλύψεις για μίζες ύψους 87 δις δολαρίων σε κινέζους αξιωματούχους, πιστοποιεί το βαθύ χάσμα που χωρίζει την κινεζική κοινωνία ανάμεσα στους κόκκινους καπιταλιστές και τα νέα προνομιούχα κοινωνικά στρώματα από τη μια και τους σύγχρονους προλετάριους που έρχονται από τον 19ο αιώνα από την άλλη.

Οι θαυμαστές του κινεζικού θαύματος που θεωρούν μέσα από "επιστημονικές" οικονομικές αναλύσεις πως η κινεζοποίηση της Ευρώπης είναι η διέξοδος από την κρίση, ας μη λησμονούν πως όψη του κινεζικού θαύματος είναι και η εξεγερμένη πρωτεύουσα των τζιν που δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ