Σαρωτική ήταν η νίκη του Εργατικού Κόμματος στις εκλογές της 4ης Ιουλίου στη Βρετανία. Ο 61χρονος ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ από σήμερα είναι ο νέος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ.
Εκτός από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του στους Βρετανούς ψηφοφόρους για βελτίωση των υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), επανεθνικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου, φορολόγηση στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και δωρεάν πρωινό στα δημοτικά σχολεία, ο Στάρμερ είχε δώσει και μια διαβεβαίωση προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Όταν στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου (26/11) ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί τη βρετανική πρωτεύουσα, ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε στο παρά πέντε την προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του, μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC για την πάγια θέση της Ελλάδας σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε την ενόχλησή του για την ακύρωση της συνάντησης με τον Σούνακ, όταν αρνήθηκε, αντί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Όλιβερ Ντάουντεν.
Κατά την παραμονή του στη βρετανική πρωτεύουσα ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον τότε ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο. Σύμφωνα με το BBC, το Συντηρητικό και το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία έχουν διαφορετικές απόψεις για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Guardian υποστηρίζει πως πριν την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κιρ Στάρμερ στο Λονδίνο την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου του 2023, σε συνομιλίες μέσω συνεργατών των δύο πλευρών ο Στάρμερ διαβεβαίωσε την ελληνική κυβέρνηση πως σε περίπτωση νίκης του στις εθνικές εκλογές το προσεχές έτος, δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια ενδεχόμενη συμφωνία για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.
Ειδικότερα, ο τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία άφησε να εννοηθεί πως θα στηρίξει μια συμφωνία για δάνειο των γλυπτών του Παρθενώνα, ώστε τα γλυπτά να επιστρέψουν στη χώρα όπου φιλοτεχνήθηκαν πριν 2.500 χρόνια. «Αν συμφωνηθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία δανείου από τη βρετανική και την ελληνική κυβέρνηση δεν θα σταθούμε εμπόδιο», είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο ένας από τους στενούς συνεργάτες του ηγέτη των Εργατικών, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ο Guardian έγραφε εκείνη την περίοδο πως η προτεινόμενη συμφωνία ήταν αντικείμενο συζήτησης σε μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και του Τζορτζ Όσμπορν, του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου. Στους όρους της συμφωνίας περιλαμβάνεται η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με αντάλλαγμα ένα σύνολο ελληνικών θησαυρών που θα εκτίθενται περιοδικά στο Λονδίνο.
Ο Κιρ Στάρμερ δεν είναι ο μόνος ηγέτης των Εργατικών που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο προκάτοχός του Τζέρεμι Κόρμπιν είχε δηλώσει πως τα γλυπτά θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση. Ο Νιλ Κίνοκ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος από το 1983 μέχρι το 1992, είχε τονίσει, σχεδόν πριν τέσσερις δεκαετίες, πως «Ο Παρθενώνας χωρίς τα γλυπτά είναι σαν ένα χαμόγελο που του λείπει ένα δόντι».