«Ένας καλός γάμος ξεκινά πάντα με δάκρυα», λέει μια παροιμία στη δημοκρατία της Κιργιζίας, στην κεντρική Ασία. Για μία από τις τρείς παντρεμένες γυναίκες όμως σε αυτή την πρώην Σοβιετική δημοκρατία, τα δάκρυα αυτά δεν είναι χαράς αλλά πόνου, αφού πέφτουν θύματα απαγωγής και συχνά βιασμών, στο πλαίσιο μιας άγραφης παράδοσης που θέλει την απαγωγή ως λύση για κάποιον που δεν έχει ή δεν θέλει να δώσει προίκα στην οικογένεια του κοριτσιού.
Μια από τις τελευταίες περιπτώσεις ήταν, όπως γράφει ο Daniel Burgui Izuzkiza στην Εl Pais, αυτή της Bermet που όταν έφευγε το πρωί από το σπίτι της δεν φανταζόταν με τίποτα πως το βράδυ θα ήταν παντρεμένη. Μετά το σχολείο, ένα αυτοκίνητο σταμάτησε, από μέσα βγήκαν άτομα που δεν ήξερε, την επιβίβασαν με το ζόρι και ξεκίνησαν για το άγνωστο.
Την αυγή παντρεύτηκε στην πρωτεύουσα της Κιργιζίας Μπισκέκ, έναν από τους νεαρούς που την είχαν απαγάγει. Σήμερα είναι τεσσάρων μηνών έγκυος και αυτός ο νεαρός είναι ο σύζυγός της.
«Το πιο δύσκολο πράγμα ήταν να εξηγήσω τι συνέβη στον τότε φίλο μου, τον άνδρα που αγάπησα. Αλλά και αυτός δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα», λέει η 19χρονη Bermet.
Πιο άτυχη ήταν η 18χρονη Majabat, που στην προσπάθεια της να ξεφύγει από τους απαγωγείς της στραγγαλίστηκε με την ταινία που την είχαν δέσει. Ο απαγωγέας της αυτοκτόνησε λίγες εβδομάδες αργότερα και οι οικογένειες συμφώνησαν να μη δώσουν συνέχεια, αφού ο νεαρός είχε αρκετή τιμωρία.
Το δίκαιο της χώρας καταδικάζει δριμύτατα τους κλέφτες προβάτων αλλά για τους κλέφτες γυναικών οι καταδίκες εκτός του ότι δεν είναι αυστηρές, είναι και ελάχιστες, μόλις 2 στα τελευταία 20 χρόνια. Στη μία περίπτωση, πρόσφατη σχετικά, τον Οκτώβριο του 2013, ένας άνδρας 30 ετών καταδικάστηκε για την απαγωγή δύο φορές και το βιασμό μιας κοπέλας. Οι βιασμοί είναι σύνηθες φαινόμενο σε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε ο γάμος να παρουσιαστεί ως τετελεσμένο γεγονός.
Ο 30χρονος καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκισης αφού πρώτα το θύμα δέχτηκε τις «νουθεσίες» του δικαστή, με ερωτήσεις όπως «σου προσφέρθηκε μια καλή οικογένεια, μια καλή μητέρα, ένας όμορφος σύζυγος, γιατί το κάνεις αυτό; Γιατί θα πρέπει να ακολουθήσεις αυτή τη διαδικασία; ". Στον θύτη δε τέθηκε το ερώτημα αν θέλει να συμβιβαστεί με το θύμα. Καταδικάστηκε μόνο για την απαγωγή, αφού, κατά τους δικαστές, δεν στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης.
Ο πρώτος άνθρωπος στη φυλακή για την απαγωγή ενός κοριτσιού στην ιστορία της χώρας ήταν ο Shaimbek Imanakunov, 34 ετών. Καταδικάστηκε το 2012 για την απαγωγή μιας 20χρονης, της Kisimbai Yris. Με τη βία παντρεμένη, η 20χρονη επέστρεψε στο σπίτι των γονιών της και εκεί έβαλε τέλος στη ζωή της. Άφησε ένα σημείωμα που έγραφε: «Θέλω να επιλέγω ελεύθερα τον σύντροφό μου και αν μείνω δίπλα σε αυτόν τον άνθρωπο, η ζωή μου δεν θα έχει νόημα,".
Οι ακτιβιστές αγωνίζονται, όμως δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Από τις 8-10 χιλιάδες περιπτώσεις αναγκαστικών γάμων στη χώρα το 2013, μόνο 10 περιπτώσεις έφτασαν μέχρι το δικαστήριο.
Δεν χρειάζεται κανείς να ψάξει πολύ για τους λόγους που αυτή η βίαιη πρακτική παραμένει διαδεδομένη. Για τους κλέφτες προβάτων επιβάλλεται ποινή έως και 11 χρόνια, για τους κλέφτες, απαγωγείς και βιαστές γυναικών η ποινή, εκτός από σπάνια, είναι και μόνο μέχρι έξι χρόνια.
Η μέθοδος απαγωγής έχει και ονομασία που τα λέει όλα: «Ala-Kachuu" , το οποίο κυριολεκτικά σημαίνει: " Πάρ 'το και τρέξτε".
σχόλια