«Δεν έχουμε σχέδιο Β, έχουμε μόνο σχέδιο Α» δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΑλεξάντερΒιντερστάιν αναφορικά με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου παρουσιάζουν ότι προετοιμάζει η Ε.Ε λόγω της πιθανότητας κατάρρευσης της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό.
«Διαπραγματευτήκαμε με την τουρκική κυβέρνηση, έχουμε μια συμφωνία μετην τουρκική κυβέρνηση και έχουμε το λόγο της τουρκικής κυβέρνησης» υπογράμμισε ο Α. Βιντερστάιν, συμπληρώνοντας ότι οι τακτικές επαφές με τις τουρκικές αρχές συνεχίζονται.
Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Μάγια Κοσίγιαντσιτς επιβεβαίωσε χθες πως η προγραμματισμένη για το τέλος της εβδομάδας συνάντηση υψηλού επιπέδου στην οποία θα συμμετείχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων, αναβλήθηκε. «Η απόφαση ήταν κοινή» ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας πως η νέα ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Politico, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ προβλέπει τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων, κάτι που πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούσαν μέχρι τώρα να αποφύγουν. Ειδικότερα, σημειώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας, το προσχέδιο –στο οποίο πρωτοαναφέρθηκε η γερμανική Bild τη Δευτέρα- αναφέρει πως τα ελληνικά νησιά θα χρησιμεύσουν όχι μόνο ως κέντρα υποδοχής για τους πρόσφυγες αλλά και ως ημι-μόνιμα στρατόπεδα προσφύγων, όπως αυτά που βρίσκονται στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και το Λίβανο.
Η Ε.Εδεν έχει ακόμα προβεί σε συγκεκριμένες προετοιμασίες αλλά φαίνεται να καλλιεργεί την ιδέα να δείξει στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ότι έχει και άλλες επιλογές, όσο και αν αυτές δεν είναι ελκυστικές. Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ρήξη στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας οφείλεται κυρίως στην άρνηση του Ερντογάν να αναθεωρήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο της χώρας ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες αξιοποιείται για την στόχευση δημοσιογράφων και όσων ασκούν κριτική στο απολυταρχικό καθεστώς Ερντογάν.
Ο Α. Βιντερστάιν, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως η αναθεώρηση αυτή παραμένει μια από τις εναπομείνασες προϋποθέσεις προκειμένου να αρθεί η θεώρηση εισόδου για τους Τούρκους πολίτες.Το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας πως ακόμα και αν η ΕΕ παρείχε στην Ελλάδα σημαντική οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη, η μαζική ροήπροσφύγων θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω το ήδη εύθραυστο πολιτικόσύστημα ενώ η Ε.Ε.θα πρέπει να αφιερώσει περισσότερους ανθρώπινουςπόρους στη χώρα. Επιπλέον, η απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδουαποτελεί ένα δημοφιλές θέμα στην Τουρκία και αρκετά σημαντικό για ταεκατομμύρια Τούρκων με συγγενείς στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ακόμα πιο σημαντικό θα είναι το μήνυμα που θα σταλεί με την απελευθέρωση της βίζας ότι η Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη στη Δύση. Αν ησυμφωνία αποτύχει, ο Ερντογάν θα κατηγορήσει πιθανότατα την Ευρώπη. Ωστόσο θα δυσκολευτεί να πείσει το λαό του ότι το λάθος ανήκει μόνοστους Ευρωπαίους.
Αντίστοιχου περιεχομένου κείμενο δημοσιεύεται και στη δικτυακή πύλη «Euractiv», στο οποίο σημειώνεται πως η γερμανική κυβέρνηση βιάστηκε να διαψεύσει το αρχικό δημοσίευμα της Bild.
Όπως αναφέρει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λόγους να φοβάται ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει τόσο λόγω της παραίτησης Νταβούτογλου όσο και λόγω των απειλών Ερντογάν. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η συμφωνία για τη βίζα χρειάζεται την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων. Υπό αυτές τις συνθήκες, η προετοιμασία ενός σχεδίου Β αποτελεί μια συνετή επιλογή, καταλήγει.