Η Pfizer φέρεται ήδη να εργάζεται για μια νέα εκδοχή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε μορφή σκόνης, που μπορεί να λύσει το ζήτημα με τη φύλαξή του σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης.
Όπως είπε μιλώντας στο Business Insider, ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Pfizer, Μάικλ Ντόλστεν, η Pfizer σχεδιάζει ήδη μια δεύτερη εκδοχή του εμβολίου, που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη το 2021. Ο φαρμακευτικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αρκετά υποσχόμενα ενδιάμεσα αποτελέσματα από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που αποδείχθηκε αποτελεσματικό κατά 90% παρέχοντας ανοσία σε 94 άτομα που μετείχαν στη μελέτη.
Σκεφτόμαστε μερικές εκδοχές για εμβόλια επόμενης γενιάς, δήλωσε ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Pfizer, συμπληρώνοντας ότι για τη νόσο COVID-19, «νομίζω ότι θα κυκλοφορήσουμε το επόμενο έτος ένα εμβόλιο σε μορφή σκόνης».
Μια έκδοση σε σκόνη δεν θα απαιτούσε την αποθήκευση σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης που αποτελεί βασικό περιορισμό του τρέχοντος υποψηφίου εμβολίου της Pfizer, το οποίο πρέπει να είναι στους - 70 βαθμούς Κελσίου.
Ενώ οι ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες είναι πιθανό να δημιουργήσουν την υποδομή για την παροχή κατεψυγμένου εμβολίου, θα ήταν πολύ δύσκολο αυτό να λειτουργήσει σε φτωχότερα κράτη του κόσμου. Και ακόμη και στις ΗΠΑ, πολλοί κρατικοί αξιωματούχοι δεν είναι σίγουροι πόσο καλά θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις αποθήκευσης και μεταφοράς.
Ωστόσο, το σχέδιο της εταιρείας έχει ως εξής: το εμβόλιο θα διαμοιραστεί από τα κέντρα της εταιρείας σε ΗΠΑ, Γερμανία και Βέλγιο και από εκεί η διανομή του θα γίνει οδικώς και αεροπορικώς, με διάφορα ενδιάμεσα στάδια ως τις κατά τόπους κλινικές, τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία που θα γίνονται οι εμβολιασμοί.
Όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, η Pfizer έχει αναπτύξει ένα ειδικό κιβώτιο μεταφοράς στο μέγεθος μιας βαλίτσας, με ξηρό πάγο και σύστημα γεωεντοπισμού GPS. Σε κάθε «βαλίτσα» μπορούν να αποθηκευτούν έως και 5.000 δόσεις του εμβολίου στην απαραίτητη «πολική» θερμοκρασία, το πολύ για δέκα ημέρες - με την προϋπόθεση ότι το κουτί δεν ανοίγεται από το σφράγισμά του έως την παράδοση στον τελικό του προορισμό. Όλα τα κιβώτια μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.
Τι σημαίνει η βαθιά κατάψυξη
Αν εγκριθεί το εμβόλιο, για την παγκόσμια διανομή του δεν θα πρέπει να αφεθεί σε περιβάλλον κάτω των μείον 70 βαθμών Κελσίου πάνω από τέσσερις φορές. Μιλώντας στο Radio 4 του BBC, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έκανε λόγο για «τιτάνια επιχείρηση» μεταφοράς από τα σημεία παρασκευής ως τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που πρέπει σταδιακά να εμβολιαστούν.
Τα περισσότερα εμβόλια δεν απαιτούν ούτε κατά διάνοια τόσο χαμηλές θερμοκρασίες αποθήκευσης και για αυτόν τον λόγο δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η απαραίτητη υποδομή για την φύλαξη του συγκεκριμένου εμβολίου - ιδιαίτερα σε μεγάλες ποσότητες. Ακόμα και η ίδια η Pfizer αναγνωρίζει πως υπάρχουν «προκλήσεις σχετικά με την υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία» που είναι απαραίτητη για την διαφύλαξη, τη διανομή και τη χορήγηση του πειραματικού εμβολίου.
Ο Βρετανός αξιωματούχος υγείας και καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ προειδοποιεί χαρακτηριστικά ότι ακόμα σε φυσιολογικές εποχής «τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά και πάντα πήγαιναν στραβά», στην παρασκευή και τη μεταφορά εμβολίων. Πόσο μάλλον σε αυτή την περίπτωση που απαιτούνται θερμοκρασίες τέσσερις φορές χαμηλότερες από τις καταψύξεις των συνηθισμένων ψυγείων.