Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 29.079 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιταλία από τον κορωνοϊό. Όμως, η εθνική στατιστική υπηρεσία επισημαίνει ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 195 θάνατοι στην Ιταλία- απολογισμός ελαφρώς αυξημένος σε σύγκριση με εκείνον της Κυριακής με τους 174 νεκρούς- ενώ καταγράφηκαν 1.221 νέα κρούσματα. Η Ιταλία είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς (29.079) μετά τις ΗΠΑ, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 211.938.
Όμως, στην πρώτη έκθεσή της για τον αντίκτυπο που έχει η επιδημία του κορωνοϊού στον δείκτη θνησιμότητας της χώρας, η εθνική στατιστική υπηρεσία (ISTAT) αναφέρει ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ υψηλότερος. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρόσφατη ανάλυση έδειχνε το ίδιο και για τη Βρετανία.
Η ανάλυση της ISTAT αναφέρει ότι από τις 21 Φεβρουαρίου- όταν καταγράφηκαν οι πρώτοι νεκροί από κορωνοϊό στην Ιταλία- έως τις 31 Μαρτίου, οι θάνατοι στη χώρα είναι κατά 39% αυξημένοι σε σύγκριση με τον μέσο όρο των πέντε προηγούμενων ετών.
Από τους 25.354 «πλεονάζοντες θανάτους», στους 13.710 καταχωρήθηκε ως αιτία θανάτου η Covid-19, η ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Κάτι που σημαίνει ότι περίπου 11.600 θάνατοι δεν έχουν καταμετρηθεί. Αυτοί σε συντριπτική πλειονότητα καταγράφηκαν στη βόρεια Ιταλία, που επλήγη σφοδρότερα από τον ιό.
Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι είναι λογικό να θεωρήσει ότι είτε αυτοί οι άνθρωποι πέθαναν από τον κορωνοϊό χωρίς να έχουν εξεταστεί, είτε ότι εξαιτίας της επιπλέον πίεσης στο σύστημα υγείας πέθαναν από άλλες αιτίες για τις οποίες δεν νοσηλεύτηκαν.
186% αυξημένοι οι θάνατοι στη Λομβαρδία
Η έκθεση που συνέταξε η ISTAT με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας επιβεβαίωσε τη μεγάλη συγκέντρωση της επιδημίας στη βόρεια Ιταλία.
Στη Λομβαρδία, οι θάνατοι ήταν κατά 186% αυξημένοι τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο του διαστήματος 2015-2019. Μόνο στο Μπέργκαμο οι θάνατοι ήταν αυξημένοι κατά 568% τον Μάρτιο. Ακόμη, στην Κρεμόνα τον Μάρτιο οι θάνατοι ήταν κατά 391% αυξημένοι σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας και στο Λόντι κατά 370%.
«Ο καθαρός αέρας το μεγαλύτερο σοκ»
Στο μεταξύ, Ιταλοί σήμερα βγήκαν ξανά στους δρόμους έπειτα από περίπου δύο μήνες στο σπίτι. Σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι επέστρεψαν στις δουλειές τους, στη δεύτερη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης.
«Το μεγαλύτερο σοκ για εμένα ήταν ο καθαρός αέρας. Σήμερα αισθάνομαι απελευθερωμένη, αλλά με προσοχή. Αυτό είναι το σημαντικό, μπορούμε να έχουμε την ελευθερία μας αλλά πρέπει να είμαστε πραγματικά προσεκτικοί», δήλωσε η Ρίνα Σόντι, που ζει στην πόλη Ορβιέτο.
Ο Τζουζέπε Κόντε κάλεσε τους πολίτες να «ενεργήσουν υπεύθυνα», με ανάρτηση που έκανε στο Facebook. Το άνοιγμα είναι σταδιακό. Εργοστάσια και κατασκευαστικές εταιρείες έπιασαν ξανά δουλειά, μπαρ και εστιατόρια προσφέρουν takeaway υπηρεσίες καθώς δεν θα ανοίξουν πλήρως πριν από την 1η Ιουνίου. Καταστήματα λιανικής, μουσεία και βιβλιοθήκες θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου, κομμωτήρια και γυμναστήρια την 1η Ιουνίου, αλλά οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία τον Σεπτέμβριο.
Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι για περπάτημα ή άσκηση σε πάρκα, τηρώντας πάντα τις αποστάσεις, αλλά και να επισκεφθούν φίλους ή συγγενείς, που ζουν όμως στην ίδια περιφέρεια. Οι μετακινήσεις από τη μία περιφέρεια στην άλλη παραμένουν απαγορευμένες, εκτός αν πρόκειται για σημαντικό λόγο.
Στο μεταξύ, ο Βάλτερ Ρικιάρντι, σύμβουλος του υπουργείου Υγείας για τα μέτρα του κορωνοϊού, προειδοποίησε ότι θα επιστρέψει το lockdown αν αυξηθεί ο ρυθμός μετάδοσης. «Είμαστε ακόμη σε επικίνδυνη φάση. Θα πάρει δύο εβδομάδες για να δούμε πώς πάνε τα πράγματα», είπε στη La Repubblica.
Με πληροφορίες από Guardian, Reuters