Λεσότο: Η «πρώτη κυρία» κατηγορείται για τον φόνο της πρώην συζύγου του πρωθυπουργού

Λεσότο: Η «πρώτη κυρία» κατηγορείται για τον φόνο της πρώην συζύγου του πρωθυπουργού Facebook Twitter
Η πρώτη κυρία του Λεσότο κατηγορείται για δολοφονία
0

Η πρώτη κυρία του Λεσότο, Μεσάια Ταμπάνε, κατηγορείται ότι σκότωσε την πρώην σύζυγο του πρωθυπουργού της χώρας, την Λιπολέλο Ταμπάνε.

Η Πρώτη Κυρία του Λεσότο παραδόθηκε στην αστυνομία και έχει τεθεί υπό κράτηση, ενώ για τη δολοφονία της Λιπολέλο Ταμπάνε κατηγορούνται άλλοι οχτώ άνθρωποι. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι έχει ισχυρές αποδείξεις για την εμπλοκή της Μεσάια Ταμπάνε στη δολοφονία.

Η 42χρονη είχε εγκαταλείψει τη χώρα και είχε καταφύγει στη Νότια Αφρική. Επέστρεψε όμως, έπειτα από συμφωνία που έκανε ο δικηγόρος της με την αστυνομία.

Η δικαστική διαμάχη των «πρώτων κυριών»

Η 58χρονη Λιπολέλο Ταμπάνε δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2017. Την πυροβόλησαν και την σκότωσαν έξω από το σπίτι της, στο Μαζέρου, την πρωτεύουσα του Λεσότο, δύο ημέρες προτού ορκιστεί πρωθυπουργός ο Τόμας Ταμπάνε.

Εκείνη την εποχή το ζευγάρι ήταν σε διάσταση και είχε ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου, αφού ο Ταμπάνε είχε ήδη σχέση με τη σημερινή σύζυγό του, Μεσάια. Όμως, οι δύο γυναίκες είχαν εμπλακεί σε μια δικαστική διαμάχη, για το ποια θα ήταν η πρώτη κυρία της χώρας. Τα δικαστήρια είχαν δικαιώσει την Λιπολέλο Ταμπάνε. Δύο μήνες μετά τον θάνατό της, ο πρωθυπουργός παντρεύτηκε την Μεσάια.

Το ενοχοποιητικό τηλεφώνημα

Η αστυνομία είχε καλέσει την Μεσάια Ταμπάνε να καταθέσει για την υπόθεση της δολοφονίας, αλλά τον προηγούμενο μήνα εκείνη διέφυγε από τη χώρα. Έτσι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού φέρεται ότι την βοήθησε να το σκάσει με κρατικό αυτοκίνητο.

Στις αρχές Ιανουαρίου ήρθαν στο φως νέα στοιχεία για την υπόθεση. Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι τηλεφώνημα που έγινε από τον τόπο του εγκλήματος ενοχοποιούσε τον πρωθυπουργό του Λεσότο. Ο 80χρονος είχε ανακριθεί και εκείνος για τη δολοφονία. Υπό το βάρος των πιέσεων, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά του, αλλά δεν έχει διευκρινίσει το πότε. Υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τον έχουν κατηγορήσει ότι εμπόδισε τις έρευνες για τη δολοφονία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters, DPA

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε από την πείνα σε ισραηλινή φυλακή - Δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες

Διεθνή / Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε σε ισραηλινή φυλακή - Υποσιτισμό και κακουχίες, έδειξε η νεκροψία

Ο 17χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατί έριξε πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, κρατούνταν για πάνω από έξι μήνες χωρίς να του έχει απαγγελθεί καν κατηγορία
LIFO NEWSROOM
Απολύθηκαν εν μέσω κρίσης: Εργαζόμενοι της USAID απομακρύνθηκαν ενώ προσέφεραν βοήθεια στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Διεθνή / USAID: Στελέχη πρώτης γραμμής απολύθηκαν ενώ βρίσκονταν στο πεδίο, στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συνεχίσουν να είναι ο κύριος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, ζητώντας από άλλα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους
LIFO NEWSROOM
Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Διεθνή / Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Η Σάρα Μπόρντμαν, η καλλιτέχνιδα πίσω από το επίσημο πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο ο πρόεδρος χαρακτήρισε ως «πραγματικά το χειρότερο», λέει ότι οι έντονες αρνητικές αντιδράσεις που έγιναν viral έθεσαν σε κίνδυνο την 41χρονη επιχείρησή της
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Σύμφωνα με τις αγορές όλες οι οικονομίες θα πληγούν σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα από τους δασμούς Τραμπ, αλλά μεγαλύτερο θύμα θα είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία, η οποία κινδυνεύει με ύφεση από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
LIFO NEWSROOM