Την αναβολή των διαβουλεύσεων για το διορισμό νέου πρωθυπουργού ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, μία ημέρα μετά τα επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αναβολή, για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα, των διαβουλεύσεων στο κοινοβούλιο για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού, με τον Σάαντ αλ Χαρίρι να αναμένεται να παραμείνει στη θέση.
«Ο πρόεδρος Αούν απάντησε στην επιθυμία του (παραιτηθέντα) πρωθυπουργού Χαρίρι να αναβάλει τις διαβουλεύσεις στο κοινοβούλιο για την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου», ανέφερε η προεδρία σε tweet.
Στο μεταξύ νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν την Κυριακή, το βράδυ κοντά στο κοινοβούλιο στη Βηρυτό μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι. Κρατώντας σημαίες του Λιβάνου, οι διαδηλωτές, που είναι στους δρόμους από τις 17 Οκτωβρίου εναντίον της πολιτικής τάξης την οποία κατηγορούν για διαφθορά και ανικανότητα, φώναζαν όλη την ημέρα χθες συνθήματα κατά του Χαρίρι.
Οι διαδηλωτές ζητούν τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα αποτελείται από τεχνοκράτες και ανεξάρτητες προσωπικότητες και είναι αντίθετοι στον εκ νέου διορισμό του Χαρίρι στην πρωθυπουργία, μετά την παραίτησή του στις 29 Οκτωβρίου υπό την πίεση των κινητοποιήσεων.
Διαδηλώσεις και τραυματισμοί
Το Σάββατο το βράδυ δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Βηρυτό καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο που είχε στήσει η αστυνομία προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβασή τους στη λεωφόρο που οδηγεί στο κοινοβούλιο και αργότερα επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές στο κέντρο της Βηρυτού. Σύμφωνα με την πολιτική προστασία, 36 άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο και 54 έλαβαν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες, με τους τραυματίες να είναι πολίτες αλλά και μέλη των δυνάμεων της τάξης.
«Υπερβολική χρήση βίας»
Οι ταραχές αυτές είναι οι πιο σοβαρές που έχουν σημειωθεί από την αρχή των κινητοποιήσεων, οι οποίες γενικά έχουν διεξαχθεί σε ήρεμο κλίμα. Ωστόσο πρόσφατα έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι συγκρούσεις και οι δυνάμεις της τάξης έχουν καταφύγει πολλές φορές στη χρήση βίας.
Η υπουργός Εσωτερικών Ράγια ελ Χάσαν ζήτησε χθες από τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας να ξεκινήσουν αμέσως «διαφανή» έρευνα για να εντοπισθούν οι υπεύθυνοι των βίαιων επεισοδίων. Έκανε μάλιστα λόγο για ανθρώπους που «διείσδυσαν» στους διαδηλωτές και προειδοποίησε τους τελευταίους για «ομάδες» που θα προσπαθήσουν «να εκμεταλλευθούν» τις συγκεντρώσεις για να προκαλέσουν «συγκρούσεις» με τις δυνάμεις της τάξης.
Ο επικεφαλής των Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας Ιμάντ Ότμαν κάλεσε από την πλευρά του τους διαδηλωτές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Πρέπει να είμαστε όλοι ειρηνικοί», εξήγησε.
Στο Twitter η Ντιάλα Χάινταρ της Διεθνούς Αμνηστίας κατήγγειλε «τη χρήση υπερβολικής βίας» από τις δυνάμεις της τάξης, καταγγέλλοντας την παρουσία ανδρών με πολιτικά, συχνά με καλυμμένα τα πρόσωπα, που επιτίθενται στους διαδηλωτές.
Οικονομική ύφεση
Μέχρι στιγμής τα μεγάλα πολιτικά κόμματα του Λιβάνου δεν έχουν μπορέσει να συμφωνήσουν στον αντικαταστάτη του Χαρίρι, ο οποίος συνεχίζει να διαχειρίζεται τις υποθέσεις του κράτους ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Σε συνάντησή τους στο Παρίσι την Τετάρτη οι βασικοί διεθνείς υποστηρικτές του Λιβάνου έθεσαν ως όρο για την παροχή οικονομικής βοήθειας στη χώρα τον σχηματισμό «αποτελεσματικής και αξιόπιστης» κυβέρνησης, η οποία θα προχωρήσει «αμέσως» σε μεταρρυθμίσεις.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει στον Λίβανο οικονομική ύφεση για το 2019, με αρνητικό ποσοστό ανάπτυξης που θα ξεπεράσει το -0,2%. Περίπου το ένα τρίτο των Λιβανέζων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters
σχόλια