Long Covid: Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο μυστηριώδες σύμπτωμα

Long Covid: Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο μυστηριώδες σύμπτωμα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ένα νέο σύμπτωμα της long Covid φαίνεται ότι εντόπισαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία. 

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από κορωνοϊό αναρρώνουν μέσα σε διάστημα μερικών ημερών ή λίγων εβδομάδων από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, κάποιοι μπορεί να βιώσουν πιο μακροχρόνια και επίμονα συμπτώματα, γνωστά και ως σύνδρομο long Covid. 

Μέχρι σήμερα, τα πιο συχνά συμπτώματα περιελάμβαναν υπερβολική κόπωση, απώλεια όσφρησης, μυϊκούς πόνους και δύσπνοια. Σε άλλες περιπτώσεις περιλαμβάνουν προβλήματα μνήμης, πόνους στο στήθος, αϋπνία, ταχυπαλμία, ζάλη, πόνο στις αρθρώσεις, κατάθλιψη και άγχος.

Τώρα όμως, μία μελέτη από το ιατρικό περιοδικό «The Lancet», αποκαλύπτει ένα νέο σύμπτωμα της Long Covid που εμφάνισε ένας 33χρονος άνδρας στη Βρετανία. 

Ειδικότερα, ο εν λόγω ασθενής υπέφερε για διάστημα έξι μηνών από ξαφνικό μελάνιασμα των ποδιών του. Όταν στεκόταν όρθιος, τα ένιωθε σταδιακά να γίνονται πιο βαριά και αισθανόταν μυρμήγκιασμα και φαγούρα. Μερικές φορές, μάλιστα, εμφανιζόταν και ένα εξάνθημα στα πόδια του, αλλά τα συμπτώματα εξαφανίζονταν όταν ξάπλωνε. 

Τα παραπάνω περιγράφονται ιατρικά ως «ακροκυάνωση». Συνήθως εμφανίζεται στα χέρια και τα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στη μύτη και τα αυτιά. «Πρόκειται για μια εντυπωσιακή περίπτωση ακροκυάνωσης ενός ασθενούς που δεν το είχε εμφανίσει πριν περάσει κορωνοϊό», δήλωσε στη Metro ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Manoj Sivan, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής και επίτιμος σύμβουλος στην ιατρική αποκατάστασης του pανεπιστημίου του Λιντς.

«Οι ασθενείς που περνούν κάτι τέτοιο μπορεί να μην γνωρίζουν ότι μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της μακροχρόνιας Covid και να ανησυχήσουν. Ταυτόχρονα, οι γιατροί μπορεί επίσης να μην γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της ακροκυάνωσης και της long Covid. 

«Πρέπει να διασφαλίσουμε να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος στη long Covid, έτσι ώστε οι γιατροί να έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για την κατάλληλη διαχείριση των ασθενών», εξηγεί ο ίδιος.

Με πληροφορίες από Independent

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Γκράφιτι, εμπρησμοί και νεκροί: Οι αντισημιτικές επιθέσεις στην Αυστραλία πριν από εκείνες σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη

Οι επιθέσεις αυτές παρατηρούνται ιδιαιτέρως από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, μετά την επίθεση της Χαμάς
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Διεθνή / Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο: «Εξουδετερώθηκε στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», λέει το Ισραήλ

Πρόκειται για τον Χουσέιν Μαχμούντ Μαρσάντ αλ-Τζαουάρι, τον οποίο το Ισραήλ εμφανίζει ως βασικό παράγοντα της «Μονάδας 840» της ιρανικής Δύναμης Κουντς
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Να έρθει στις ΗΠΑ για εξηγήσεις», λέει θύμα του Έπσταϊν

Η Μαρίνα Λασέρντα, που κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν όταν ήταν ανήλικη, ανέφερε ότι ο Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον των αμερικανικών αρχών και να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπόθεση
THE LIFO TEAM