Η Nur Sajat, μια transgender προσωπικότητα των social media και επιχειρηματίας διέφυγε από τη Μαλαισία, μετά από σεξουαλική επίθεση, που φέρεται να δέχτηκε από τη θρησκευτική αστυνομία.
Οι ισλαμικές αρχές την απείλησαν με φυλάκιση επειδή φορούσε γυναικεία ρούχα σε μια θρησκευτική εκδήλωση ενώ την προειδοποίησαν ότι θα την βάλουν σε στρατόπεδο «αποκατάστασης για να επιστρέψει στον ίσιο δρόμο».
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα ως μουσουλμάνα και έτσι με έμαθαν να κάνω πράγματα με τον ισλαμικό τρόπο», λέει η Sajat σε συνέντευξή της στους New York Times.
Εκεί αφηγήθηκε την τρομακτική της εμπειρία. Η Sajat ισχυρίστηκε ότι έλαβε μια κλήση από την θρησκευτική αστυνομία της πολιτείας Selangor, όπου εδρεύει η επιχείρησή της, τον Ιανουάριο.
Όταν βρέθηκε στο τμήμα, ισχυρίστηκε ότι τουλάχιστον τρεις άνδρες την κλώτσησαν, την έδεσαν και της έπιασαν το στήθος. Ήταν την ίδια μέρα που συνελήφθη και κατηγορήθηκε επίσημα σε δικαστήριο στη Μαλαισία για τον νόμο της Σαρίας.
Η Sajar εξήγησε ότι η μητέρα της, που είδε την επίθεση, απευθύνθηκε σε αστυνομικό για το περιστατικό αλλά εκείνος της είπε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα καθώς αντιλαμβάνονται την Sajat ως άντρα.
Σύμφωνα με τους New York Times την επίθεση επιβεβαίωσε και ένας ακόμα ακτιβιστής που μίλησε στη μητέρα της Sajat.
«Νομίζουν ότι είναι δικαιολογημένο να αγγίζουν τα ιδιωτικά μου μέρη και το στήθος μου επειδή με αντιλαμβάνονται ως άντρα», είπε η Sajat. «Δεν μου φέρθηκαν με καμία συμπόνια ή ανθρωπιά».
Μετά το περιστατικό έκανε καταγγελία στην αστυνομία. Οι τοπικές αρχές στη Μαλαισία δήλωσαν ότι ένας αξιωματικός του θρησκευτικού τμήματος κλήθηκε να δώσει κατάθεση ωστόσο δεν έχει γίνει καμία περαιτέρω ενέργεια και το τμήμα αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά στους New York Times.
Η Sajat είπε ότι πλέον, αφού έλαβε άσυλο από την Αυστραλία, μπορεί να είναι ο πραγματικός της εαυτός.
«Ένιωθα παγιδευμένη στη χώρα μου, όπου γεννήθηκα, λόγω των νόμων εκεί που με ποινικοποιούν και με θεωρούν άντρα», εξήγησε.
Πρόσθεσε ότι ένιωθε πως η περίπτωσή της είχε συμβάλλει για να αποσπάσουν οι αρχές την προσοχή του κόσμου από τα πιο σημαντικά ζητήματα στη Μαλαισία, καθώς «προκαλούσε αίσθηση εξαιτίας της παρουσίας μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Ήμουν παγιδευμένη και εγκλωβισμένη στη Μαλαισία λόγω της Σαρία», είπε. «Η ίδια μου η ύπαρξη αμφισβητήθηκε».
«Αλλά είμαι απόλυτα σταθερή στην ταυτότητά μου ως γυναίκα. Αυτή είμαι» συμπλήρωσε.
Η επιχειρηματίας καλλυντικών εγκατέλειψε τη χώρα τον Ιανουάριο αφού κατηγορήθηκε για παραβίαση του νόμου της Σαρία, επειδή φόρεσε ένα φόρεμα και χιτζάμπ σε μια θρησκευτική εκδήλωση το 2018. Αντιμετωπίζει έως και τρία χρόνια φυλάκιση στη Μαλαισία για «περιφρόνηση» του Ισλάμ.
Η Washington Post ανέφερε ότι η Sajat συνελήφθη στις 8 Σεπτεμβρίου από την αστυνομία της Ταϊλάνδης για παράνομη είσοδο στη χώρα. Ένας αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε ότι ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία απέλασής της.
Ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ασίας, δήλωσε στη South China Morning Post ότι η Sajat είχε λάβει άσυλο αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει σε ποια χώρα.
Όμως η ίδια η Sajat ανακοίνωσε τη Δευτέρα (18 Οκτωβρίου) ότι διέφυγε στην Αυστραλία και τώρα πλέον δεν απειλείται με φυλάκιση.
Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα της Μαλαισίας αντιμετωπίζουν συστηματικά διακρίσεις σύμφωνα με τους αυστηρούς ισλαμικούς νόμους της χώρας που τιμωρούν κάθε μορφή «σαρκικής συναναστροφής που αντιτίθεται στην τάξη της φύσης» με μαστίγωμα και ποινή φυλάκισης έως 20 χρόνια.
Η πρόταση για αλλαγές στον ποινικό κώδικα ωστόσο, θα μπορούσε να τον κάνει ακόμα πιο σκληρό και να τιμωρεί όποιον θεωρείται ότι «προωθεί» τον τρόπο ζωής των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και εκείνους που «προσβάλλουν» το Ισλάμ.
Με πληροφορίες των NewYorkTimes