Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει τους πρόσθετους δασμούς 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου και λίγες στιγμές μετά, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πέφτουν δραματικά.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 34% σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, επιπλέον των υφιστάμενων δασμών, ως απάντηση στην κίνηση των ΗΠΑ επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλουν τους δικούς τους δασμούς 34% στις κινεζικές εισαγωγές, σηματοδοτώντας την τελευταία κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Το Πεκίνο καταδικάζει το νέο σαρωτικό δασμολογικό καθεστώς των ΗΠΑ ως απειλή για τη δύσκολα επιτευχθείσα ισορροπία που επιτεύχθηκε με πολυετείς πολυμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου κάλεσε χθες, Πέμπτη (3/4) την Ουάσινγκτον να «ακυρώσει αυτομάτως» τους δασμούς, προειδοποιώντας ότι «θα θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη» και θα πλήξουν τα αμερικανικά συμφέροντα, καθώς «σε έναν εμπορικό πόλεμο δεν υπάρχει ποτέ νικητής». Το υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «εκφοβισμό» και δήλωσε ότι και άλλες χώρες αντιτίθενται στις νέες πολιτικές του Τραμπ.
Τα επίσημα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, ωστόσο, ήταν σχετικά συγκρατημένα στο θέμα. Αυτό αντανακλούσε το γεγονός ότι η Κίνα, σε αντίθεση με άλλες χώρες που παλεύουν με μια νέα οικονομική πραγματικότητα, είναι καλά συνηθισμένη στους αμερικανικούς δασμούς, δήλωσε ο Wang Wen, πρύτανης του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Chongyang του Πανεπιστημίου Renmin της Κίνας.
Οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν περίπου το 20% του ΑΕΠ της Κίνας πέρυσι, με μια ώθηση της τελευταίας στιγμής τον Δεκέμβριο, καθώς οι εξαγωγείς έσπευσαν να στείλουν αγαθά πριν από τους αναμενόμενους δασμούς από τις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ σημείωσαν άλμα σχεδόν 16% τον Δεκέμβριο.
Πολλά από τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της Κίνας, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και τα ηλιακά πάνελ, είναι ουσιαστικά ήδη αποκλεισμένα από την αγορά των ΗΠΑ λόγω προηγούμενων δασμών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Εδώ και χρόνια, οι κινεζικές εταιρείες μεταφέρουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους σε άλλες χώρες, ιδίως στη νοτιοανατολική Ασία, για να παρακάμψουν τις αμερικανικές εισφορές. Τώρα οι χώρες αυτές έχουν επίσης πληγεί με δασμούς, με τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ από το Βιετνάμ να υπόκεινται σε φόρο 46% και εκείνες από την Ταϊλάνδη σε φόρο 37%.
Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Οι μετοχές ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης έχουν υποχωρήσει ως απάντηση στην απόφαση της Κίνας για δασμούς 34% στα αμερικανικά προϊόντα.
Το Μιλάνο υποχωρεί 7%, με τα τραπεζικά και ασφαλιστικά μερίδια να πέφτουν: ο χρηματοπιστωτικός όμιλος Unipol έπεσε κατακόρυφα 13%, η Unicredit και η Bper σημείωσαν πτώση 11%, και η Intesa και η Banca Popolare di Sondrio έχουν χάσει και οι δύο το 10% της αξίας τους.
Ο DAX στη Γερμανία έχασε εκατοντάδες μονάδες μέσα σε λίγα λεπτά καθώς οι τραπεζικές μετοχές και οι βιομηχανικοί κλάδοι υποχώρησαν. Η Deutsche Bank έπεσε πάνω από 10%, ενώ η Daimler, η Mercedes-Benz και η MTU Aero Engines έχουν υποχωρήσει μεταξύ 5% και 7,5%.
Στη Γαλλία, οι τραπεζικοί όμιλοι Société Générale και BNP Paribas σημείωσαν πτώση 10,8% και 8,6% αντίστοιχα, ενώ ο όμιλος αυτοκινήτων Stellantis έχασε 8,5% της αξίας του και η χαλυβουργία ArcelorMittal σημείωσε πτώση 10%.
Στο Άμστερνταμ η ολλανδική ασφαλιστική εταιρεία Aegon και ο τραπεζικός όμιλος ING υποχώρησαν και οι δύο κατά περισσότερο από 9%.
Δασμοί Τραμπ: Αναλυτικά η λίστα με τις αυξήσεις
Σε μία από τις πιο παρατεταμένες και επιθετικές ομιλίες του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου την Τετάρτη τη «μεγάλη επιστροφή» του προστατευτισμού, εγκαινιάζοντας ένα νέο «τείχος» – αυτήν τη φορά όχι στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη.
Το σχέδιό του προβλέπει οριζόντια επιβολή εισαγωγικών δασμών από 10% έως και άνω του 40% σε προϊόντα από χώρες από τις οποίες εισάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινήσει άμεσα, με στόχο –όπως είπε ο ίδιος– «την οικονομική απελευθέρωση της Αμερικής».
Ανταποδοτικοί δασμοί κατά το ήμισυ για πολλές χώρες
20% στα προϊόντα της Ε.Ε.
34% στην Κίνα
26% στην Ινδία
25% στη Νότια Κορέα
31% στην Ελβετία
10% στη Βρετανία
10% στη Βραζιλία
10% στη Σιγκαπούρη
32% στην Ινδονησία
30% στη Νότια Αφρική
49% στην Καμπότζη
46% στο Βιετνάμ
24% στην Ιαπωνία
32% στην Ταϊβάν
48% στο Λάος
47% στη Μαδαγασκάρη
36% στην Ταϊλάνδη
24% στη Μαλαισία
37% στο Μπαγκλαντές
17% στο Ισραήλ
17% στις Φιλιππίνες
10% στη Χιλή
10% στην Αυστραλία
29% στο Πακιστάν
10% στην Τουρκία
44% στη Σρι Λάνκα
10% στην Κολομβία
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο Make America Wealthy Again, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε ιστορικό εκτελεστικό διάταγμα για τη θέσπιση «αμοιβαίων δασμών» προς όλες τις χώρες, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιτρέπει πια «μονόπλευρο εμπόριο».
Η απόφαση αναμένεται να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, καθώς ανατρέπει το υφιστάμενο εμπορικό καθεστώς και ανοίγει νέο κύκλο εμπορικών εντάσεων με παραδοσιακούς εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και ο Καναδάς.
Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, BBC