Οθωμανικό θέατρο έστησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα με αφορμή τους εορτασμούς Τούρκων και Τουρκοκυπρίων για την εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου πριν από 50 χρόνια στις 20 Ιουλιου 1974.
Μάλιστα στην Κύπρο, εκτός από τον Ερντογάν βρίσκεται ο πολιτικός του εταίρος και ηγέτης των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αλλά και ο πρόεδρος των κεμαλιστών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Τουρκίας (CHP),Οζγκιούρ Οζέλ.
Ντυμένοι με στολές γενιτσάρων Τούρκοι παρέλασαν και χόρεψαν υπό το βλέμμα του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, όπισθεν του οποίου ήταν καθισμένος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
#Canlı: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lefkoşa Fazıl Küçük Bulvarı'nda 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Kutlama Töreni'nde konuşuyor https://t.co/e1GIlrYU4n
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) July 20, 2024
Υπογράφοντας το Ειδικό Βιβλίο Μνήμης, ο Πρόεδρος Ερντογάν κατέγραψε τα ακόλουθα στο βιβλίο: «Είμαστε περήφανοι που γιορτάζουμε την 50ή επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης της 20ης Ιουλίου, που διεξήχθη από τις ηρωικές Ένοπλες Δυνάμεις μας, πολεμώντας ώμο προς ώμο με τον τουρκοκυπριακό λαό. Το τουρκικό έθνος έδειξε για άλλη μια φορά την ακλόνητη δέσμευσή του για την ανεξαρτησία του και το μέλλον του όλος ο κόσμος με αυτή την επιχείρηση, ο τουρκοκυπριακός λαός, συνεχίζει τον αγώνα του για ανεξαρτησία, στεφανωμένος με νίκη, με την υποστήριξη της Πατρίδας, της Δημοκρατίας της Τουρκίας, και ατενίζει το μέλλον με ελπίδα και εμπιστοσύνη εις βάρος της ζωής των μαρτύρων μας, ως αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων, θα συνεχίσουμε να μνημονεύουμε τους μάρτυρες μας που άφησαν ως πατρίδα τους βετεράνους μας σε ειρήνη».
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümü törenleri kapsamında Lefkoşa'daki Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı https://t.co/3vAls1enUA pic.twitter.com/ryCY8OXsHC
— Anadolu Ajansı (@anadoluajansi) July 20, 2024
Στην ομιλία του, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ είπε: «Όπως δηλώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής TDT, ο τουρκοκυπριακός λαός είναι αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου». Δήλωσε ότι η ΤΔΒΚ έχει μια κρατική δομή που είναι έτοιμη να δημιουργήσει σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα.
Στην παρέλαση που ακολούθησε, όσοι συμμετείχαν ως στρατιώτες στην εισβολή της Κύπρου ήταν καθισμένοι στις καρότσες μεταγωγικών που τους μετέφεραν μπροστά από τους επίσημους, ενώ σε όλους είχαν παραχωρηθεί τα ψηλά οθωμανικά καπέλα των γαζήδων (ειδικό καπέλο που φορούν όσοι υποτίθεται ότι έκαναν πολεμικά ανδραγαθήματα κατά τη διάρκεια πολέμων, ένα έθιμο που κρατά πριν από την εποχή των Σελτζούκων).
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκία ανήρτησε βίντεο με στρατιώτες να κάνουν πεζοπορία στον Πενταδάκτυλο, γράφοντας ότι σε αυτά τα εδάφη πριν από 50 χρόνια οι Τούρκοι στρατιώτες «έγραψαν ένα έπος».
50 yıl önce Beşparmak dağlarında destanlar yazan Mutlu Barış Harekâtı’nın kahraman Gazileri ile Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde Türk ordusunun gücünü dünyaya gösteren kahraman Komandolarımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir araya geldi.
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) July 20, 2024
Komandolarımız, Gazilerimizin… pic.twitter.com/qZzPNsJKeo
Σε άλλη ανάρτηση το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προβάλει ξανά τη φωτογραφία από την (όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι) «σφαγή των Χριστουγέννων».
Kıbrıs adasına barışı ve güveni getiren Mutlu Barış Harekâtı'nın 50'nci Yıl Dönümü dolayısıyla hazırladığımız belgeselin ikinci bölümünü seyredebilirsiniz.
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) July 19, 2024
Belgeselin bu bölümünde Rum terör örgütü EOKA'nın yaptığı insanlık dışı vahşetler görgü tanıklarının anlatımıyla ve bizzat… pic.twitter.com/e0zA2jhf1J
Κατά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι τρεις γιοι «σκοτώθηκαν από την ελληνική συμμορία στην Κύπρο το 1963, μαζί με τις μητέρες τους, οι οποίες πυροβολήθηκαν σε μια μπανιέρα στο σπίτι τους», σε ένα περιστατικό που έχει διογκωθεί από την τουρκική προπαγάνδα και πλέον κατέχει θέση αστικού μύθου.
Όπως λοιπόν αφηγούνται τα τουρκικά ΜΜΕ: «Ο Νιχάτ Ιλχάν, που αποστρατεύτηκε από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με τον βαθμό του Ταξίαρχου, ήταν ο γιατρός της 650μελούς τουρκικής δύναμης στην Κύπρο το 1963, που τότε ήταν το τουρκοκυπριακό σύνταγμα. Ήταν σε υπηρεσία στο Τουρκικό Σύνταγμα στις 20 Δεκεμβρίου 1963, όταν οι Ελληνοκύπριοι, που έμειναν στην ιστορία της Κύπρου ως 'Ματωμένα Χριστούγεννα', ξεκίνησαν τις ένοπλες επιθέσεις. Το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου, Έλληνες εισέβαλαν στο σπίτι του Ταγματάρχη Νιχάτ Ιλχάν στην περιοχή Κουμσάλ της Λευκωσίας». Εκεί κατά τα λεγόμενα των Τούρκων οι Κύπριοι δολοφόνησαν τα τρία παιδιά και τη μητέρα τους Μουρουβέτ στην μπανιέρα του σπιτιού τους.
Τούρκοι και διεθνείς ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, έχουν αμφισβητήσει την εγκυρότητα και το κατά πόσο ευσταθεί η μυθιστορηματική αφήγηση. Έχει λεχθεί ότι υπάρχουν πολλές αντιφάσεις στην ιστορία, αλλά και το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι «έπαιζαν» με τα πτώματα μέχρι να βρουν την κατάλληλη θέση για την τέλεια φωτογραφία, η οποία όταν και δημοσιεύθηκε προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για την υποτιθέμενη βαναυσότητα των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων.
Αυτό το περιστατικό έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους τούρκους εθνικιστές για να προκαλέσει εχθρότητα και δυσπιστία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα εναντίον Ελλήνων και να δικαιολογήσει την τουρκική στρατιωτική εισβολή του 1974 στην Κύπρο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, απεικονίζοντας τους Έλληνες ως επιθετικούς και δολοφονικούς.