Μέχρι το 2050, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι Αφρικανοί

Μέχρι 2050, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι Αφρικανοί Facebook Twitter
Pixabay
0

Η άνευ προηγουμένου αύξηση του πληθυσμού της Αφρικής θα επηρεάσει τη γεωπολιτική, το παγκόσμιο εμπόριο, τη μετανάστευση και σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής του πλανήτη, σύμφωνα με ερευνητές.

Το 2022 ο παγκόσμιος πληθυσμός της Αφρικής θα ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια. Μέσα σε μόλις δύο δεκαετίες ο πληθυσμός της ηπείρου, που πλήττεται περισσότερο από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιλογών της Δύσης, αυξήθηκε κατά ένα τρίτο.

Μέχρι το 2050, θα είμαστε περίπου 9,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των  δημογράφων. 

Τα ποσοστά γονιμότητας στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ανατολική Ασία είναι γενικά κάτω από 2,1 γεννήσεις ανά γυναίκα. Αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο οι πληθυσμοί παραμένουν σταθεροί, με σταθερά τα ποσοστά θνησιμότητας.

Η πορεία ωστόσο, σε ορισμένες χώρες είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Το ποσοστό γεννήσεων στην Ιταλία είναι το χαμηλότερο που υπήρξε ποτέ στην ιστορία της χώρας. Το ποσοστό γονιμότητας της Νότιας Κορέας παραμένει κάτω από μία γέννηση ανά γυναίκα εδώ και δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι δαπανώνται περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αύξησή του.

Η Ιαπωνία ξεκίνησε τον αιώνα με 128 εκατομμύρια πολίτες, αλλά πρόκειται να έχει μόνο 106 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Ο πληθυσμός της Κίνας, την ίδια ώρα, θα κορυφωθεί στα 1,45 δισεκατομμύρια το 2030, αλλά εάν αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να αυξήσει το ποσοστό γονιμότητάς της, η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου θα μπορούσε να κλείσει τον αιώνα με λιγότερους από 600 εκατομμύρια κατοίκους.

Η Αφρική, την ίδια ώρα, παραμένει περιθωριοποιημένη στα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης και στη φαντασία των περισσότερων δυτικών πολιτών.

Οι πληθυσμοί περισσότερων από τα μισά από τα 54 έθνη της Αφρικής θα διπλασιαστούν- τουλάχιστον- έως το 2050. Η ήπειρος θα φιλοξενεί τότε τουλάχιστον το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, σε σύγκριση με λιγότερο από 10%, έναν αιώνα πριν, το 1950.

Και ενώ ο πληθυσμός της Ασίας θα έχει πολλαπλασιαστεί επί τέσσερα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, στην Αφρική θα έχει δεκαπλασιαστεί.

Αιτία είναι η «χρόνια νεανικότητα», όπως την ονόμασε ο δημογράφος Richard Cincotta: το 40% όλων των Αφρικανών είναι παιδιά κάτω των 14 ετών και στις περισσότερες αφρικανικές χώρες ο μέσος όρος ηλικίας είναι κάτω των 20 ετών.

Οι Αφρικανές μητέρες θα έχουν περίπου 450 εκατομμύρια παιδιά τη δεκαετία που διανύουμε. Αυτό προβλέπεται να ανέλθει σε περισσότερα από 550 εκατομμύρια στη δεκαετία του 2040, δηλαδή, περίπου το 40% όλων των παιδιών που θα γεννηθούν παγκοσμίως εκείνη τη δεκαετία.

Συνολικά, τα χαμηλά ή ταχέως μειούμενα ποσοστά γεννήσεων παραμένουν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των γεννήσεων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί ποτέ, δηλαδή στα 140 εκατομμύρια ετησίως και είναι απίθανο να μειωθεί πολύ, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο έως τριών δεκαετιών.

Με τη συνεχιζόμενη υψηλή γονιμότητα στην ανατολική, δυτική και κεντρική Αφρική, η ήπειρος θα συμβάλει με 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους στη συνολική αύξηση των 2 δισεκατομμυρίων του παγκόσμιου πληθυσμού μεταξύ 2019 και 2050.

Μέχρι τότε, οι πληθυσμοί της ανατολικής και της δυτικής Αφρικής θα ξεπεράσουν ο καθένας, τον αντίστοιχο πληθυσμό της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, η ποικιλόμορφη δημογραφία της Αφρικής θα είναι ένας από τους κύριους καθοριστικούς παράγοντες για το αν ο παγκόσμιος πληθυσμός θα κορυφωθεί το δεύτερο μισό του 21ου αιώνα ή θα συνεχίσει να αυξάνεται, ένα επίπονο και αμφισβητούμενο ζήτημα με πρόσθετη σημασία στην εποχή της κλιματικής κρίσης.

Μέχρι σήμερα, η ανθρώπινη προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα έχουν ξεπεράσει δημογραφικές κρίσεις. Ωστόσο, πέρα από δύο ή τρεις δεκαετίες, η δημογραφική μελλοντολογία είναι γεμάτη παγίδες, αν και δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές ή καιρικές προβλέψεις.

Η Αφρική παραμένει θεμελιωδώς περιθωριοποιημένη, συμπεριλαμβανομένων των στερεοτυπικών απεικονίσεων στα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης και της φαντασίας των περισσότερων δυτικών πολιτών.

Αυτό από μόνο του θα επηρεάσει τη γεωπολιτική, το παγκόσμιο εμπόριο, την τεχνολογική ανάπτυξη, το μέλλον των κυρίαρχων θρησκειών στον κόσμο, τα πρότυπα μετανάστευσης.

Σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής, σχολιάζει ο Guardian. Η ευρύτερη εξοικείωση με τα ποικίλα δημογραφικά χαρακτηριστικά της Αφρικής είναι ένα καλό σημείο έναρξης σε αυτόν τον επανασχεδιασμό, σε μία ήπειρο που υποεκπροσωπείται σε παγκόσμιες συνόδους αν και πλήττεται περισσότερο από τις επιλογές της δύσης, ειδικά σε ότι αφορά στο περιβάλλον.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM