Περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι μύωπες στον κόσμο και οι προβλέψεις δείχνουν ότι το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μυωπία το 2050. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα όρασης η El Mundo γράφει ότι τα άτομα με μυωπία διατρέχουν υψηλότερους κινδύνους από ό,τι άτομα με άλλες οπτικές παθολογίες, όπως ο καταρράκτης, και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Το ινστιτούτο Brien Holden Vision κυκλοφόρησε πρόσφατα μια προειδοποίηση για τους αυξημένους κινδύνους, αν οι άνθρωποι δεν προστατεύσουν επαρκώς τα μάτια τους.
Μερικές από τις συστάσεις είναι να δαπανιέται περισσότερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους και στον μακρινό ορίζοντα αντί για τα κινητά, τα τάμπλετ και τους υπολογιστές. Συστήνεται επίσης η επίσκεψη σε οφθαλμίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Όπως δηλώνει ο Kovin Naidoo, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Brien, αν και η μυωπία δεν είναι αναστρέψιμη, αυτός ο τύπος παρέμβασης μπορεί πράγματι να εμποδίσει την εξέλιξη της μυωπίας που ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.
Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, το περιοδικό Nature, έκανε λόγο για "έκρηξη της μυωπίας" και δήλωσε πως συχνότητά της έχει αυξηθεί, για παράδειγμα, σε ορισμένες χώρες της Ασίας, όπως η Σιγκαπούρη, η Κίνα, η Ιαπωνία ή η Νότια Κορέα, όπου η μυωπία εμφανίζεται πλέον σε ποσοστό 90% μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας, (όταν τη δεκαετία του εβδομήντα, ο αριθμός των μυωπικών παιδιών ήταν 25%). Επίσης, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τα ποσοστά έχουν διπλασιαστεί μέσα σε λίγες δεκαετίες.
Παρά το γεγονός ότι η γενετική είναι μια από τις αιτίες της μυωπίας, κατά τις τελευταίες δεκαετίες όλο και πιο γνωστή είναι η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων στην παιδική ηλικία. Ο πολύς χρόνος μελέτης, η τηλεόραση ή το ανεπαρκές φως, για παράδειγμα, είναι από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ινστιτούτου Brian η μείωση κατά 50% της εξέλιξης της μυωπίας σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να αποτρέψει το 90% του συνόλου αυτών ου ενδέχεται να υποστούν τύφλωση στο μέλλον. Ως εκ τούτου, συνιστά στους γονείς να ενθαρρύνουν τις υπαίθριες δραστηριότητες των παιδιών τους και να τους πηγαίνουν να οφθαλμολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο.
σχόλια