Με αφορμή τη βιβλική καταστροφή στη Γερμανία και τις γύρω χώρες, η ΕΕ ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.
Σε ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Γερμανίας και των πληγεισών γειτονικών χωρών με σωστικά συνεργία, σκάφη και ελικόπτερα.
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία οι νεκροί της πρωτοφανούς τραγωδίας, ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 120. Οι τραυματίες είναι χιλιάδες και οι αγνοούμενοι εκατοντάδες. Επίκεντρο της βιβλικής καταστροφής πόλεις και χωριά στην ευρύτερη περιοχή της Άιφελ, η οποία εκτείνεται από την κεντροδυτική Γερμανία μέχρι το Βέλγιο.
Μεταξύ των θυμάτων μέλη σωστικών συνεργείων
Αρκετοί κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους στα υπόγεια των σπιτιών τους δίνοντας μάχη με τις πλημμύρες, άλλοι εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους ή παρασύρθηκαν από ορμητικά νερά. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται και μέλη σωστικών συνεργείων, τα οποία τα τελευταία 24ωρα μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία εγκλωβισμένους είτε με σκάφη, είτε ακόμα και με ελικόπτερα.
Το παρόν δίνει και ο ομοσπονδιακός στρατός με πάνω από 850 άνδρες και γυναίκες, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα απομακρύνοντας συντρίμμια και τόνους λάσπης.
Η Μαλού Ντράιερ, τοπική πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανίας Παλατινάτου, το οποίο θρηνεί τα περισσότερα θύματα, έκανε λόγο σε συνέντευξη Τύπου για «εθνική καταστροφή» τονίζοντας ότι δεν είναι ακόμα εφικτή μια αξιολόγηση του μεγέθους των ζημιών σε κτήρια και έργα υποδομής.
Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ευχαρίστησε μεταξύ άλλων τον Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας και τα σωστικά συνεργεία υπογραμμίζοντας ότι μέσα στη χωρίς προηγούμενο καταστροφή είναι αισθητό ένα πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των κατοίκων. Σύμφωνα με τον τοπικό υπουργό Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρόιλ, περίπου 19.000 μέλη οργανισμών αρωγής βοηθούν τους κατοίκους 25 πόλεων και περιφερειών που επλήγησαν από τις πλημμύρες.
Πολλοί ειδικοί «φωτογραφίζουν» την κλιματική αλλαγή
Για τα αίτια της πρωτοφανούς καταστροφής πολλοί μετεωρολόγοι και εξειδικευμένοι στη διαχείριση υδάτων εκτιμούν ότι οι ισχυρότατες βροχοπτώσεις, με περισσότερα από 150 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, οδήγησαν στην υπερχείλιση ποταμών και φραγμάτων υδροδότησης. Ως αποτέλεσμα ήρεμα ποταμάκια μετατράπηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη σε ορμητικά ρεύματα πλημμυρίζοντας πόλεις, χωριά, επαρχιακούς δρόμους ακόμα και αυτοκινητοδρόμους, όπως ο Α61 μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας.
Οι περισσότεροι ειδικοί αποδίδουν την βιβλική καταστροφή σε μεγάλο βαθμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία προκαλεί ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και στη Γερμανία. Σημειώνουν μάλιστα ότι οι μεγάλες πλημμύρες που συνέβαιναν παλαιότερα μια φορά στα 20 χρόνια θα πλήττουν πλέον ανά πέντε χρόνια περιοχές της χώρας.
Η πρόεδρος της Κομισιόν εκτιμά σε δηλώσεις της ότι οι διαστάσεις της καταστροφής παραπέμπουν με τον πλέον σαφή τρόπο στην κλιματική αλλαγή: «Είναι η ένταση και η διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία οδηγούν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Κατά συνέπεια επείγει η λήψη άμεσων μέτρων», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle