Ο οίκος Hermès κινήθηκε νομικά κατά Αμερικανού καλλιτέχνη, για δημιουργίες εμπνευσμένες από τις διάσημες τσάντες Birkin.
Ο Mason Rothschild δημιουργεί ψηφιακή τέχνη, που την πουλά ως NFTs. Τα έργα του, που αποτυπώνουν πολύχρωμες γούνινες τσάντες Birkin. Τα ονομάζει «MetaBirkins» και τα πούλησε σε ιστοσελίδες που ασχολούνται με την πώληση NFTs.
Ο Hermès κατηγόρησε τον καλλιτέχνη ότι προσπαθεί να βγάλει κέρδος από το εμπορικό σήμα του. «Η επωνυμία MetaBirkins του εναγομένου απλά αντιγράφει το διάσημο εμπορικό σήμα Birkin του Hermès, προσθέτοντας το γενικό πρόθεμα “meta” σε αυτό», ανέφερε η μήνυση που κατατέθηκε στη Νέα Υόρκη.
Ο Rothschild απάντησε με δήλωση που ανάρτησε στα social media, στην οποία χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς του οίκου μόδας.
«Δεν δημιουργώ ούτε πουλάω πλαστές τσάντες Birkin. Έχω φτιάξει έργα τέχνης που απεικονίζουν φανταστικές, καλυμμένες με γούνα, τσάντες Birkin», υπογράμμισε και τόνισε ότι το αμερικανικό σύνταγμα του δίνει το δικαίωμα αυτό «όπως έδωσε στον Άντι Γουόρχολ το δικαίωμα να δημιουργήσει και να πουλά τέχνη που απεικονίζει κουτάκια σούπας Campbell».
Ακόμη, δήλωσε ότι έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο «MetaBirkins», για να «περιγράψω ειλικρινά τι αποτυπώνει η τέχνη». Παράλληλα επεσήμανε πως το γεγονός ότι πουλά τέχνη χρησιμοποιώντας NFTs «δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι τέχνη», όπως και ότι από τη μήνυση είναι σαφές ότι ο οίκος μόδας «δεν καταλαβαίνει τι είναι το NFT».
«Έχουμε προσπαθήσει να είμαστε λογικοί. Ο Hermès αρχικά μου έστειλε επιστολή που με απειλούσε με μήνυση αν δεν υπέκυπτα και δεν σταματούσα να δημιουργώ MetaBirkins. Τους εξηγήσαμε ότι δεν κάνουμε τίποτα που δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε. Τους είπαμε ότι πιστεύαμε πως η διαφορά θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω ανεπίσημης συζήτησης ανάμεσα σε εμένα και ένα εκπρόσωπο του Hermès. Αντί για αυτό επέλεξαν να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις και να μου κάνουν μήνυση. Ελπίζω ότι καταλαβαίνουν ότι δεν θα εκφοβιστώ», καταλήγει ο καλλιτέχνης στη δήλωσή του.
Με πληροφορίες από Guardian