Αυτή είναι η 182η ημέρα από τότε που ο Τσάρλι Ράσελ μολύνθηκε από τον κορωνοϊό. Ακόμη όμως δεν μπορεί κάνει ότι άλλοι 27χρονοι.
Δεν πηγαίνει κάνει τζόκινγκ για 5 χιλιόμετρα τρεις φορές την εβδομάδα, όπως συνήθιζε. Δεν δουλεύει. Και η κατάστασή του δεν βελτιώνεται.
«Αν ήξερα ότι θα ήμουν τόσο άρρωστος, θα τα είχα πάρει όλα πολύ πιο σοβαρά τον Μάρτιο. Αλλά το μόνο που ακούγαμε τότε ήταν πως αν μολυνθείς και είσαι νέος, το πιθανότερο είναι να μην έχεις καν συμπτώματα. Ή ότι θα ήσουν άρρωστος για 1-2 εβδομάδες και τέλος», δήλωσε.
Αντί για αυτό, ο Ράσελ έχει βιώσει πόνους στο στήθος, αβάσταχτες ημικρανίες, σοβαρή δύσπνοια, ζαλάδα και εξάντληση. Είναι ένας από τους πολλούς που βιώνουν μακροχρόνια τα συμπτώματα του κορωνοϊού. Πριν αρρωστήσει, ήταν σε καλή φυσική κατάσταση. Κάλυπτε τα 5 χιλιόμετρα σε 23 λεπτά. Τώρα, πασχίζει για να ανέβει μια σκάλα.
Ο Ράσελ, φωτογράφος με ειδικότητα στο θέατρο, δεν έχει εργαστεί από τότε που ασθένησε. Αρχικά, ήταν άρρωστος για δύο εβδομάδες και μετά ένιωσε καλύτερα. Σύντομα όμως άρχισε να έχει τρομακτικούς πόνους στο στήθος «σαν να καθόταν κάποιος πάνω μου». Οι γιατροί, κοιτάζοντας τις εξετάσεις του, δεν έβλεπαν κάποιο πρόβλημα. Τελικά άλλαξε γιατρό, που τον υπέβαλλε σε τεστ αντισωμάτων και επιβεβαίωσε ότι είχε μολυνθεί από τον ιό. Τώρα, ο Ράσελ μετέχει σε κλινική μελέτη για τον αντίκτυπο της Covid-19.
«Είναι εκνευριστικό όταν οι άνθρωποι αρνούνται να φορέσουν μάσκα ή να υπακούσουν στους πιο βασικούς κανόνες για κοινωνική αποστασιοποίηση. Θέλω απλά να τους ταρακουνήσω και να τους πω "ζω με αυτό εδώ και 6 μήνες"», παραδέχεται ο 27χρονος.
«Πιστεύω ότι πολλοί νέοι άνθρωποι- και αυτή είναι η ανθρώπινη φύση- πιστεύουν ότι αν κάτι δεν τους επηρεάζει απευθείας, τότε σχεδόν δεν υπάρχει. Φίλοι μου ακόμη βγαίνουν σε παμπ και σε εστιατόρια και δεν το παίρνουν πραγματικά σοβαρά. Ανησυχώ για εκείνους», δηλώνει.
Πώς μπορεί να «βοηθήσει» σε άλλο σύνδρομο
Ειδικοί θεωρούν ότι περίπου 600.000 άνθρωποι έχουν κάποιου είδους μετά-Covid ασθένεια. Πρόσφατα οι επιστήμονες άρχισαν να κάνουν έρευνες για τις μακροχρόνιες συνέπειες του κορωνοϊού. Η βασική θεωρία είναι πως ο κορωνοϊός αναστάτωσε το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας μια καταιγίδα κυτταροκινών, ή μια υπερβολική αντίδραση του προστατευτικού συστήματος του οργανισμού. Αυτό θεωρείται πως είναι ένας παράγοντας στη μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα- ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
«Αρκετές μελέτες τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν δείξει ότι η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος πιθανότατα εμπλέκεται στη μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα», ανέφερε ο Τσαρλς Σέφερντ, ιατρικός σύμβουλος του ME Association, που βοηθά ανθρώπους με αυτό το σύνδρομο.
Το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να εξακολουθεί να δραστηριοποιείται, σε ένα χαμηλό επίπεδο, προσπαθώντας να καταπολεμήσει έναν ιό που δεν βρίσκεται πλέον εκεί. Αυτή η αντίδραση μπορεί να επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον υποθάλαμο, εξήγησε.
Τώρα, αν η κόπωση μετά την Covid-19 και η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα συνδέονται, τότε η έρευνα μπορεί να βοηθήσει και τις δύο περιπτώσεις. Για τους ειδικούς ήταν δύσκολο να μελετήσουν το εν λόγω σύνδρομο γιατί οι περισσότεροι ζούσαν για αυτό με μήνες κι αν εμπλεκόταν ένας ιός, τότε είχαν μείνει ελάχιστα ίχνη του μέχρι οι ασθενείς να πάνε στον γιατρό.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που θα μπορούμε να το παρακολουθούμε σχεδόν από την πρώτη ημέρα. Οι γιατροί έχουν καλά δείγματα αίματος, μπορούν να παρακολουθήσουν τους ασθενείς σχεδόν από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται η κόπωση μετά τη μόλυνση. Δεν είχαμε ποτέ έως τώρα τέτοια ευκαιρία», εξήγησε ο Σέφερντ.