Μοσκοβισί: Να επιβληθούν κυρώσεις σε 9 χώρες για τη «μαύρη» λίστα της ΕΕ

Μοσκοβισί: Να επιβληθούν κυρώσεις σε 9 χώρες για τη «μαύρη» λίστα της ΕΕ Facebook Twitter
ΑΠΕ -ΜΠΕ
0

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ζητάει να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος των εννέα χωρών που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους φορολογικούς παραδείσους και απαιτεί διαφάνεια όσον αφορά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι 55 χώρες της γκρίζας λίστας.

«Ζητώ να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος των χωρών της μαύρης λίστας», δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, εκφράζοντας την επιθυμία «τα κεφάλαια του προϋπολογισμού της ΕΕ ή των δημόσιων ευρωπαϊκών τραπεζών να μην διακινούνται μέσω των χρηματοπιστωτικών κυκλωμάτων χωρών που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι».

Οι δημόσιες ευρωπαϊκές τράπεζες, τις οποίες αφορά το αίτημα, είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, διευκρίνισε.

«Θα το προτείνουμε εντός των προσεχών εβδομάδων», δήλωσε.

Στις 23 Ιανουαρίου, η ΕΕ αφαίρεσε 8 από τις 17 χώρες της μαύρης λίστας των φορολογικών παραδείσων, λιγότερο από δύο μήνες αφότου αυτή καταρτίσθηκε, προς μεγάλη απογοήτευση των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Οι χώρες αυτές πέρασαν στην γκρίζα λίστα των χωρών οι οποίες ανέλαβαν δεσμεύσεις να επιδείξουν καλή διαγωγή στα φορολογικά ζητήματα.

«Ζητώ από τους υπουργούς Οικονομικών (της ΕΕ) να δημοσιοποιήσουν και να κάνουν διάφανες όλες τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν», επανέλαβε ο Μοσκοβισί, για τον οποίο «η διαφάνεια είναι η μητέρα όλων των αγώνων κατά της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής».

Η μαύρη λίστα της ΕΕ, που υιοθετήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2017 --για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης--, δεν περιλαμβάνει πλέον παρά εννέα χώρες: το Μπαχρέιν, το Γκουάμ, τα νησιά Μάρσαλ, τη Ναμίμπια, τα Παλάου, τη Σαμόα, την Αμερικανική Σαμόα, την Αγία Λουκία και το Τρινιδάδ και Τομπάγκο.

Οι οκτώ χώρες που αφαιρέθηκαν από τη μαύρη λίστα και πέρασαν στην γκρίζα λίστα είναι ο Παναμάς, η Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τυνησία, η Μογγολία, το Μακάο, η Γρενάδα και τα Μπαρμπάντος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ας κάνουμε συμφωνία»: Θετικός ο Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Διεθνή / «Ας κάνουμε συμφωνία»: Θετικός ο Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ξεκαθάρισε πως δεν προτείνει να «χαρίσει» τον ορυκτό πλούτο της χώρας του και πρόκειται μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση για την εκμετάλλευσή τους
LIFO NEWSROOM
Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Διεθνή / Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορά βίντεο από διαδήλωση στο Αμβούργο τον Ιανουάριο του 2024, το οποίο παρουσιάζεται ως φιλο-AfD πορεία, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για μαζική διαμαρτυρία κατά της ακροδεξιάς
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Η «εισβολή» του μεγιστάνα στο Δημόσιο έχει φέρει αντιδράσεις - «Έχει πρόσβαση σε όλα μας τα δεδομένα, τι τον σταματάει από το να κλέψει τα χρήματα των φορολογούμενων;» ανησυχεί η Βουλή των Αντιπροσώπων
LIFO NEWSROOM
Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Διεθνή / Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Η Νέα Ζηλανδία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς, επανέλαβε ότι η έκδοση διαβατηρίου, η πλήρης ανεξαρτησία και η ένταξη στον ΟΗΕ είναι εφικτά μόνο για πλήρως ανεξάρτητες χώρες
LIFO NEWSROOM