Ο Εμάνουελ Μακρόν βρίσκεται με τη σύζυγό του Μπριτζίτ στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκαν με το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ.
Πέραν των εθιμοτυπικών φωτογραφιών και των χαμόγελων με τις συζύγους τους, οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν μεταξύ άλλων να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για «ευρέως τεκμηριωμένες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου».
Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν «τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για ευρέως τεκμηριωμένες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν τόσο από τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της όσο και από συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένων μισθοφόρων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Παράλληλα Μπάιντεν και Μακρόν τόνισαν πως ΗΠΑ και Γαλλία θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί».
Οι δύο πρόεδροι «επιβεβαιώνουν εκ νέου τη συνεχή υποστήριξη των χωρών τους στην Ουκρανία» και δεσμεύτηκαν ιδίως να της παρέχουν «πολιτική, ασφάλεια, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια για όσο διάστημα είναι απαραίτητο».
«Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν εάν αναζητεί έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο. Δεν το έχει κάνει ακόμη"» σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση με τον Ρώσο πρόεδρο θα γίνει «κατόπιν διαβούλευσης με τους Γάλλους φίλους μας και το ΝΑΤΟ. Θα παραμείνουμε ενωμένοι για να αντιταχθούμε στην αγριότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Μακρόν από την πλευρά του είπε ότι «δεν θα προέτρεπε ποτέ τους Ουκρανούς να δεχθούν έναν συμβιβασμό που θα ήταν απαράδεκτος για αυτούς» σε σχέση με τη ρωσική επίθεση, γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να επιτρέψει την οικοδόμηση «διαρκούς ειρήνης».
Ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη βοήθεια που παρέχουν στο Κίεβο και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε «εγκατάλειψη» της Ουκρανίας θα έθετε σε κίνδυνο, κατά τη γνώμη του, την παγκόσμια σταθερότητα.
Tune in as I host a joint press conference with President Emmanuel Macron of France. https://t.co/3mppuSw9Ha
— President Biden (@POTUS) December 1, 2022
Παράλληλα, Μπάιντεν και Μακρόν δεσμεύτηκαν να συντονίσουν την απάντηση των χωρών τους στις προκλήσεις που θέτει η Κίνα, κυρίως στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Νωρίτερα οι ηγέτες των Γαλλία και ΗΠΑ δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα συνεργαστούν «με την Κίνα σε σημαντικά παγκόσμια θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή» ενώ όσον αφορά το Ιράν, ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασαν τον σεβασμό τους για τους Ιρανούς που «διαδηλώνουν με σθένος υπέρ των θεμελιωδών ελευθεριών τους, όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωση.
που διαμαρτύρονται για την καταπάτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, «για τα οποία το Ιράν έχει δεσμευτεί ενυπόγραφα και τα οποία παραβιάζει» όπως αναφέρει επίσης η σχετική ανακοίνωση.
Όσον αφορά την πράσινη ενέργεια, οι δύο πρόεδροι δεσμεύτηκαν οι χώρες τους να προχωρήσουν σε μια «αμοιβαία επωφελή» οικολογική μετάβαση.
Εξέφρασαν δε, την επιθυμία τους «να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα».
Μπάιντεν και Μακρόν δεσμεύτηκαν να εργαστούν για να συγχρονίσουν τις προσεγγίσεις τους στον τομέα των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια, μετά τις τριβές για τη βιομηχανική πολιτική των ΗΠΑ.
À la Maison Blanche.https://t.co/E7hj6GKQ9S
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) December 1, 2022
«Συμφωνήσαμε να συζητήσουμε πρακτικούς τρόπους για να συγχρονίσουμε τις προσεγγίσεις μας για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, της παραγωγής και της καινοτομίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.
«Αποφασίσαμε από κοινού να συγχρονίσουμε τις προσεγγίσεις μας και τις ατζέντες μας για τις επενδύσεις σε κρίσιμης σημασίας αναδυόμενες βιομηχανίες όπως οι ημιαγωγοί, το υδρογόνο, οι μπαταρίες», διευκρίνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι «εις βάρος της Ευρώπης».
Η παρεμπόδιση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων «δεν ήταν η πρόθεση πίσω από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά μάλλον μια ακούσια συνέπεια», δήλωσε ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.
Η Ευρώπη πρέπει «να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο δυνατά για να έχει την ίδια φιλοδοξία όσον αφορά τη βιομηχανία σε σχέση με την Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Μακρόν. «Θέλουμε να πετύχουμε μαζί, όχι ο ένας εναντίον του άλλου», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Welcoming some friends to town. pic.twitter.com/n3rbqR98xB
— President Biden (@POTUS) December 1, 2022