Μπαράζ παραιτήσεων στην Cumhuriyet μετά την αλλαγή της διεύθυνσης της εφημερίδας

Μπαράζ παραιτήσεων στην Cumhuriyet μετά την αλλαγή της διεύθυνσης της εφημερίδας Facebook Twitter
0

Διαδοχικές παραιτήσεις συγκλονίζουν τις τελευταίες ημέρες την τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet, μετά την αιφνιδιαστική αλλαγή της διεύθυνσής της.

Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή με την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου επικεφαλής του ιδρύματος στο οποίο ανήκει η Cumhuriyet, το οποίο αμέσως αντικατέστησε τον διευθυντή της εφημερίδας, τον Μουράτ Σαμπουντζού.

Ως αντίδραση, γύρω στα 20 βασικά στελέχη της εφημερίδας, όπως οι χρονογράφοι Αχμέτ Ινσέλ, Αϊντίν Ενγκίν και Ασλί Αϊντίντασμπάς ή ακόμη ο σκιτσογράφος Μουσά Καρτ παραιτήθηκαν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Άλλοι τρεις συνεργάτες της Cumhuriyet παραιτήθηκαν σήμερα από την εφημερίδα.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιούλ, ο οποίος το 2015 είχε συνυπογράψει με τον τότε διευθυντή Τζαν Ντουντάρ μια εκρηκτική αποκλειστικότητα για την παράδοση όπλων από την Άγκυρα σε ισλαμιστές μαχητές στη Συρία, ανέφερε πως απολύθηκε χθες Κυριακή με φαξ.

Η Cumhuriyet, η οποία ασκεί κριτική στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αντιμετωπίζει δικαστικές διώξεις, διέρχεται μια από τις δυσκολότερες περιόδους στη μακρά ιστορία της.

Τον Απρίλιο, 14 συνεργάτες της εφημερίδας, μεταξύ των οποίων ο εκδότης της Ακίν Αταλάι και ο διευθυντής της Σαμπουντζού, καταδικάσθηκαν ως ένοχοι για «παροχή βοήθειας σε τρομοκρατικές οργανώσεις, έπειτα από μια δίκη που επικρίθηκε έντονα από τους υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου.

Δημοσιογράφοι της εφημερίδας, που άσκησαν έφεση στην απόφαση, έμειναν πάνω από έναν χρόνο προφυλακισμένοι πριν απελευθερωθούν. Είναι η περίπτωση του Σαμπουντζού, ο οποίος πέρασε 25 μήνες στη θέση του διευθυντή, τους 17 από τους οποίους στη φυλακή.

«Ήρθε η ώρα να φύγω. Η ιστορία θα πει τον λόγο. Ας μην περιμένει κανένας από μένα να πω κακό λόγο για την Cumhuriyet», γράφει ο Σαμπουντζού στο τελευταίο κύριο άρθρο του, το οποίο αποσύρθηκε γρήγορα από τον ιστότοπο της εφημερίδας.

Η εκλογή της νέας διεύθυνσης την Παρασκευή, με επικεφαλής τον Αλέβ Τζοσκούν, πραγματοποιήθηκε έπειτα από μακρά μάχη στο εσωτερικό της εφημερίδας.

Οι παρατηρητές περιγράφουν τον Τζοσκούν ως υποστηρικτή της εθνικιστικής πτέρυγας του κεμαλισμού. Ήταν μέγας αντίπαλος της προηγούμενης διεύθυνσης του Ακίν Αταλάι και είχε κληθεί ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Cumhuriyet.

Οι τουρκικές αρχές επικρίνονται τακτικά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για τα πλήγματα που καταφέρουν στην ελευθερία του Τύπου. Η Τουρκία κατέχει την 157η θέση μεταξύ των 180 που περιλαμβάνονται στη σχετική ταξινόμηση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελβετία: Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της

Διεθνή / Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της στην Ελβετία

«Δεν μετανιώνω στιγμή, αν ο νόμος είχε αλλάξει όλοι θα μπορούσαν να τον αποχαιρετήσουν» ξεκαθαρίζει, εξηγώντας πως η απόφαση του συζύγου της ήταν αποτέλεσμα σκέψεων πολλών χρόνων
LIFO NEWSROOM
Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Διεθνή / Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Ο σκύλος, που κανονικά περιπολεί τη φάρμα για να αποτρέπει επιθέσεις από κογιότ, φέρεται να συνόδευσε το παιδί για τουλάχιστον ένα μίλι μέσα από δύσβατο ορεινό έδαφος
LIFO NEWSROOM
Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Διεθνή / Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Η τελευταία έκθεση του CDC, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφέρει ότι η αναλογία παιδιών με αυτισμό στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο 1 στα 31, ενώ το 2020 ήταν 1 στα 36 και το 2000 μόλις 1 στα 150
LIFO NEWSROOM
Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Το email, όπως ανέφερε η ίδια στο NBC Connecticut, προήλθε από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και περιλάμβανε την απειλητική διατύπωση: «Ήρθε η ώρα να φύγετε από τις Ηνωμένες Πολιτείες»
LIFO NEWSROOM
Η σκληρή πραγματικότητα στις φυλακές της Τουρκίας: Ραγδαία αύξηση κρατουμένων - Η απομόνωση ως εργαλείο καταστολής

Διεθνή / Η σκληρή πραγματικότητα στις φυλακές της Τουρκίας: Ραγδαία αύξηση κρατουμένων - Η απομόνωση ως εργαλείο καταστολής

Ραγδαία αύξηση κρατουμένων και εκτεταμένη απομόνωση στις φυλακές της Τουρκίας, αποκαλύπτουν τη σκληρή πολιτική καταστολής του καθεστώτος Ερντογάν
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ