Μποτσουάνα: Η κυβέρνηση θέλει να ποινικοποιήσει ξανά τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις

Μποτσουάνα: Η κυβέρνηση θέλει να ποινικοποιήσει ξανά τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις Facebook Twitter
EPA
0

Η κυβέρνηση της Μποτσουάνα θα ασκήσει έφεση σε βάρος της πρόσφατης δικαστικής απόφασης που αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία στη χώρα. 

Τον Ιούνιο, δικαστικό συμβούλιο τριών ανώτατων δικαστών είχε αποφανθεί ότι τα άρθρα του ποινικού κώδικα, που ήταν σε ισχύ από τα χρόνια της αποικιοκρατίας και απαγόρευαν το σεξ μεταξύ ομοφυλοφίλων, ήταν αντισυνταγματικά και παραβίαζαν το δικαίωμα στην ελευθερία, στην αξιοπρέπεια και στην ιδιωτικότητα. Παράλληλα οι δικαστές έκαναν λόγο για μία άδικη διάκριση που δεν εξυπηρετούσε με κανέναν τρόπο το δημόσιο συμφέρον.

Όμως ο γενικός εισαγγελέας της χώρας όμως, Αβραάμ Κιτσάμπε, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως το Ανώτατο Δικαστήριο «έκανε λάθος» που κατάργησε τον νόμο που ποινικοποιούσε τις σχέσεις ομοφυλοφίλων. «Θεωρώ ότι το ανώτατο δικαστήριο έσφαλε που κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα και ως εκ τούτου αποφάσισε να υποβάλλω ένσταση και αίτημα για έφεση», είπε ο Κιτσάμπε χωρίς να εξηγήσει το σκεπτικό του. 

Όπως μεταδίδει ο Guardian, δεν αποκλείεται οι αρχές της χώρας να επαναφέρουν τον νόμο που τιμωρούσε τη σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, με ποινές κάθειρξης έως και επτά ετών. Έτσι, η απόφαση του Ιουνίου, που έθεσε την χώρα στη μικρή λίστα των αφρικανικών χωρών που δεν διώκονται οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις, κινδυνεύει τώρα να αναιρεθεί. 

Περισσότερες από 70 χώρες σε όλον τον κόσμο εξακολουθούν να απαγορεύουν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, με τις ακτιβιστικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ανθρώπων να δίνουν αγώνα με τις τοπικές αρχές, που στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν αδιάλλακτες. Σχεδόν τα μισά από αυτά τα κράτη βρίσκονται στην Αφρική: νόμοι που απαγορεύουν τις σχέσεις του ιδίου φύλου υπάρχουν σε 31 από τις 54 αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA). Το ομοφυλόφιλο σεξ τιμωρείται ακόμα και με θάνατο στη βόρεια Νιγηρία, στο Σουδάν, στη Σομαλία και στη Μαυριτανία. Οι νόμοι της Τανζανίας υποδηλώνουν ότι η ομοφυλοφιλία μπορεί να οδηγήσει σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Πρόσφατα, το ανώτατο δικαστήριο της Κένυας αποφάσισε τη διατήρηση του αντίστοιχου νόμου που απαγορεύει τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, επισύροντας ποινές κάθειρξης 14 ετών. Η κίνηση αυτή δέχτηκε σφοδρή κριτική τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από ακτιβιστικές οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Σε ολόκληρη την Αφρική, μόνο στη Νότια Αφρική έχει νομιμοποιηθεί ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής : Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Διεθνή / Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής: Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Η ΕΕ επιμένει ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συνοδευόμενης από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Διεθνή / Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Η ένταση στη Ρουμανία έχει κορυφωθεί από τον Δεκέμβριο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενο πιθανή ρωσική παρέμβαση υπέρ του ακροδεξιού Καλίν Γκεοργκέσκου
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Οι παιδικοί καρκίνοι έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1975» – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Διεθνή / Τραμπ: «Οι παιδικοί καρκίνοι έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1975» – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Η συζήτηση για τον παιδικό καρκίνο επανέρχεται στο προσκήνιο, με την επιστημονική κοινότητα να καλεί για περισσότερη έρευνα στις αιτίες της αύξησης των περιστατικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των περιβαλλοντικών επιδράσεων
LIFO NEWSROOM
Χαμάς για τελεσίγραφο Τραμπ: «Ενθαρρύνει το να υπαναχωρήσει από την εκεχειρία στη Γάζα»

Διεθνή / Χαμάς για τελεσίγραφο Τραμπ: Οι απειλές του ενθαρρύνουν το Ισραήλ να υπαναχωρήσει από την εκεχειρία στη Γάζα

Η Χαμάς κατηγορεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι με το τελεσίγραφό του για απελευθέρωση των ομήρων επιδιώκει να υπονομεύσει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα
LIFO NEWSROOM