Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθύμισε σήμερα στην Τουρκία ότι δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή.
"Καμιά χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ αν εισαγάγει τη θανατική ποινή", δήλωσε σε δημοσιογράφους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο η υποψήφια για ένταξη Τουρκία να εκτελέσει αρχηγούς του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Η ίδια επισήμανε επίσης πως η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που απαγορεύει τη θανατική ποινή σε όλη την ήπειρο. "Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεσμεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που είναι πολύ σαφής στο θέμα της θανατικής ποινής", δήλωσε η Μογκερίνι.
Αυστηρό μήνυμα και από τη Γερμανία για τη θανατική ποινή αλλά και το προσφυγικό
Χώρα η οποία επιτρέπει τη θανατική ποινή δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Τουρκία. "Η εισαγωγή της θανατικής ποινής θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Επιπλέον τόνισε πως η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση πρέπει να αντιμετωπίζεται εντελώς ανεξάρτητα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και πως αυτή τη στιγμή δεν έχει αλλάξει κάτι. Το ίδιο δήλωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
«Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες πρέπει να αντιμετωπίζεται κατ' αρχήν εντελώς χωριστά από τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου. Πρόκειται για μια συμφωνία από την οποία έχουν συμφέρον και οι δύο πλευρές, μία συμφωνία με ανθρωπιστική βάση, η οποία ήδη έχει αποτελέσματα παρότι δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως. Η παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο και οι μαζικοί θάνατοι σε αυτή τη θάλασσα έχουν σχεδόν εξαλειφθεί», δήλωσε ο κ. Ζάϊμπερτ και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει να μοιράζεται το βάρος της Τουρκίας, σε ό,τι αφορά την υποδοχή και φροντίδα των προσφύγων. «Για αυτό πρέπει κατ' αρχήν να τα δούμε εντελώς ξεχωριστά», επισήμανε, διευκρινίζοντας, ότι αυτή είναι η κατάσταση σήμερα και ότι αν κάτι αλλάξει, θα πρέπει να επανεξεταστεί. «Το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας είναι πολύ σαφές, όπως και οι διάφορες υποενότητες. Το θέμα π.χ. της απελευθέρωσης της βίζας εξακολουθεί να μπορεί να καταλήξει επιτυχώς όταν όλοι οι όροι που έχουν γνωστοποιηθεί από καιρό στην Τουρκία έχουν εκπληρωθεί. Αυτό δεν ισχύει ακόμη, πρέπει λοιπόν οι συνομιλίες να συνεχιστούν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας.
Από την πλευρά του υπουργείου Άμυνας, ο εκπρόσωπος Γενς Φλόσντορφ τόνισε ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο εξελίσσεται όπως είχε σχεδιαστεί, χωρίς καμία πληροφορία, για την όποια ενόχληση. «Η Τουρκία δεσμεύτηκε για την εφαρμογή της συμφωνίας πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος και δεν έχουμε καμία ένδειξη, από καμία συνομιλία το Σαββατοκύριακο και σήμερα, ότι αυτή η θέση θα μπορούσε να είχε αλλάξει», πρόσθεσε.
σχόλια