ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

New York Times: Η Ελλάδα αψήφησε τις πιθανότητες στην πανδημία - Ευχάριστη έκπληξη

New York Times: Η Ελλάδα αψήφησε τις πιθανότητες στην πανδημία - Ευχάριστη έκπληξη Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Οι New York Times έκαναν ένα εκτενές, εγκωμιαστικό αφιέρωμα για τους χειρισμούς της Ελλάδας απέναντι στην πανδημία κορωνοϊού. 

Όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα, για χρόνια η Ελλάδα θεωρείτο από τα πιο προβληματικά μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης, καθώς είχε πληγεί από την οικονομική κρίση, τη διαφθορά και την πολιτική αστάθεια. Όμως στην πανδημία του κορωνοϊού, η χώρα υπήρξε μία ευχάριστη έκπληξη: το ξέσπασμα του ιού φαίνεται να έχει περιοριστεί πολύ περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. 

«Καθώς ο ιός εξαπλωνόταν στην Ευρώπη, πολλοί Έλληνες φοβήθηκαν το χειρότερο: θα μπορούσαν να είναι η επόμενη Ιταλία ή Ισπανία», γράφει η Ιλιάνα Μάγκρα από τη Θεσσαλονίκη, για τους NYT. «Εξάλλου το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας είχε αποδυναμωθεί από την δεκαετή οικονομική κρίση και η Ελλάδα διέθετε έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την Ιταλία, που την καθιστούσε ακόμα πιο ευάλωτη στην ασθένεια». 

Όμως ο αριθμός των ανακοινωμένων θανάτων και οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παρέμειναν σε ένα μικρό κλάσμα των αντίστοιχών μεγεθών σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά έθνη. «Τώρα, μία χώρα που ήταν συνηθισμένο να θεωρείται «προβληματικό παιδί» στην ΕΕ, πανηγυρίζει για την απόκριση της κυβέρνησης και προσβλέπει στο να επανεκκινήσει την οικονομία». 

«Η Ελλάδα πήγε κόντρα στις πιθανότητες», σχολάζει ο Κέβιν Φέδερστοούν, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics (LSE). Επειδή στη χώρα έχει εξεταστεί ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού, είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς πόσο εκτεταμένη είναι η εξάπλωση του ιού. Όμως ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων είναι χαμηλός - 138 (σ.σ 139 σύμφωνα με πρωινό ρεπορτάζ) σε ένα πληθυσμό περίπου 10,7 εκατομμυρίων - μία έκπληξη για τους ειδικούς δεδομένου του πληθυσμού ηλικωμένων. «Και μια μεγάλη ανακούφιση». 

  

Την Τρίτη, έναν μήνα και κάτι αφότου η κυβέρνηση επέβαλε lockdown, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα για την σταδιακή άρση των περιορισμών και την επάνοδο της χώρας. 

Μόνο 69.833 άνθρωποι έχουν εξεταστεί για τον ιό στην Ελλάδα, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν πως η απόφαση της χώρας να επιβάλλει γρήγορα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να ενισχύσει το πολύπαθο σύστημα υγείας, βοήθησε στο να καμφθεί η έξαρση του ιού. «Το ίδιο συνέβαλε και η θέληση των περισσότερων Ελλήνων να συμμορφωθούν με τις οδηγίες». 

Στις 27 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα Covid-19 στη Θεσσαλονίκη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, η κυβέρνηση ακύρωσε το ετήσιο καρναβάλι. Στις 11 Μαρτίου έκλεισε τα σχολεία. Δύο ημέρες αργότερα, η Ελλάδα περιόρισε όσα ταξίδια δεν ήταν απαραίτητα, κλείνοντας καφετέριες, εστιατόρια, βιβλιοθήκες και μουσεία - μεταξύ άλλων χώρων. 

Σύντομα, οποιοσδήποτε κατέφθανε από το εξωτερικό, έπρεπε να τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων, με πρόστιμο 5.000 ευρώ σε περίπτωση παράβασης. Όλοι στη χώρα ήταν υποχρεωμένοι να ενημερώνουν την κυβέρνηση κάθε φορά που έβγαιναν από τα σπίτια τους, ακόμα κι αν ήταν για μία βόλτα με τον σκύλο. «Δράσαμε προληπτικά», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Συνειδητά προτιμήσαμε να κάνουμε μια σημαντική, οικονομική θυσία από το να θυσιαστούν ανθρώπινες ζωές», λέει. 

Έως αυτή την εβδομάδα έχουν αναφερθεί 2.566 περιπτώσεις μόλυνσης από κορωνοϊό στην Ελλάδα. Συγκριτικά, στο Βέλγιο, έχουν καταγραφεί 47.334 κρούσματα και 7.331 θάνατοι, παρότι οι χώρες έχουν παρόμοιο μέγεθος πληθυσμών. 

Από τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα φρόντισε να αυξήσει γρήγορα τις κλίνες ΜΕΘ περισσότερο από 70% και προσέλαβε 3.337 επιπλέον εργαζόμενους στα νοσοκομεία, εξηγεί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Παράλληλα άνοιξαν περίπου 2.500 θέσεις εργασίας ενώ σχεδιάζεται και η πρόσληψη επιπλέον 942 γιατρών, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας. 

«Υπήρξε πολύ γρήγορη κινητοποίηση», λέει η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε αντίθετη περίπτωση το Εθνικό σύστημα υγείας δεν θα ήταν σε θέση να διαχειριστεί το ξέσπασμα. 

«Σε όλη τη χώρα, πολλοί Έλληνες αποδέχτηκαν γρήγορα την νέα κανονικότητα, εγκαταλείποντας έθιμα όπως το μάζεμα για το σούβλισμα του αρνιού στο ορθόδοξο Πάσχα. Αυτό θα ήταν αδιανόητο μερικούς μήνες νωρίτερα», σχολιάζουν οι NYT που αναφέρονται και σε πρόσφατη δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία «οι δύο πιο δημοφιλείς άνθρωποι στην χώρα ήταν ο ήπιων τόνων Σωτήρης Τσιόδρας, ειδικός λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ο Νικόλας Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Οι καθημερινές ενημερώσεις από τον γιατρό και τον πολιτικό, παρακολουθούνται φανατικά στην Ελλάδα».

Ο Φέδερστοουν λέει πως η κυβέρνηση «ακολούθησε την επιστήμη», με το να ορίσει τον δόκτορα Τσιόδρα επικεφαλής της χάραξης πολιτικής και δίνοντας στον κ. Χαρδαλιά την εξουσία να επιβλέπει την απόκριση της χώρας στο ξέσπασμα, βοηθώντας τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά». «Καμία από αυτές τις δύο ενέργειες δεν είναι συνηθισμένες για ελληνικές κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν προκλήσεις», σχολιάζει ο ίδιος. «Φαίνεται πως αντανακλούν το επιχειρηματικό υπόβαθρο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πρώην οικονομικού αναλυτή», προσθέτει. 

Ο Παύλος Ελευθεριάδης πρώην διευθυντής σκηνής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σχολιάζει πως η ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης στην πανδημία του προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη. «Ένιωσα υπερήφανος που υπάρχει κράτος», λέει ο κ. Ελευθεριάδης από την Θεσσαλονίκη. «Υπάρχουν πολιτικοί που ακούν τους επιστήμονες». 

Όμως πέρα από τις επιτυχίες, η κυβέρνηση έχει δεχτεί και κριτική. Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού έχει εξεταστεί για τον ιό στην Ελλάδα, εγείροντας αμφιβολίες για την ακρίβεια των αριθμών. Οι εξετάσεις έχουν επικεντρωθεί σε ανθρώπους που εισάγονται με συμπτώματα σε νοσοκομεία και σε εκείνους που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας. Όσοι έρχονται από το εξωτερικό, επίσης υποβάλλονται σε τεστ. 

Υπήρξαν πολλαπλά ξεσπάσματα κορωνοϊού σε δομές φιλοξενίας με υπεράριθμούς πρόσφυγες κάτω από κακές συνθήκες υγιεινής. Και παρά τις εκκλήσεις για εκκένωσή τους, λίγοι πρόσφυγες και μετανάστες αποδεσμεύτηκαν, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των επικριτών. 

Τουλάχιστον 150 άτομα σε ένα ξενοδοχείο που φιλοξενούσε εκατοντάδες μετανάστες, διαγνώστηκαν με τον ιό αυτόν τον μήνα. Οι φιλοξενούμενοι εξετάστηκαν μόνο αφού μία υπάλληλος του ξενοδοχείου, ο σύζυγός της και μία έγκυος γυναίκα από την Σομαλία βγήκαν θετικοί. 

Και ορισμένοι εγείρουν αμφιβολίες για αναφορές κακοποιητικής συμπεριφοράς από αξιωματικούς της αστυνομίας που επιβάλλουν τους κανονισμούς της καραντίνας. 

Η Φανή Κουντούρη, επίκουρη καθηγήτρια πολιτικών επιστημών και πολιτικής επικοινωνίας στο Πάντειο πανεπιστήμιο των Αθηνών, λέει ότι η παρούσα ικανοποίηση με την κυβέρνηση θα μπορούσε εύκολα να εξαφανιστεί, ανάλογα με το πώς η χώρα θα διαχειριστεί τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. 

Ο τουρισμός, τα έσοδα από τον οποίο αντιστοιχούν στο 18% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αναμένεται να είναι από τους κλάδους που χτυπηθούν πιο σκληρά στην Ελλάδα, η οποία μόλις ανέκαμπτε από την οικονομική κρίση του 2009. 

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι αρχής γενομένης από την 4η Μαΐου, βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και κάποια άλλα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά, και οι Έλληνες δεν θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13033 ή να συμπληρώνουν βεβαίωση για να βγαίνουν από το σπίτι. Οι εκκλησίες θα ανοίξουν ξανά για ατομική λατρεία . Τα λύκεια θα ανοίξουν αργότερα μέσα στον Μάιο ενώ τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, θα λειτουργήσουν ξανά πιθανότατα από την 1η Ιουνίου. 


Για την ώρα, κάποιοι Έλληνες επικροτούν την πατρίδα τους ως μία σπάνια ιστορία επιτυχίας στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Η χώρα πήρε μέτρα νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη», λέει ο Κώστας Θυμιούδης, 50χρονος οδηγός ταξί από την Θεσσαλονίκη που λέει ότι δεν είναι υποστηρικτής της κυβέρνησης αλλά εγκρίνει τις δράσεις της. «Ορισμένοι Ευρωπαίοι δεν μας εκτιμούσαν ιδιαιτέρως», σχολιάζει ο 54χρονος αγρονόμος Κώστας Χατζόπουλος που επίσης ζει στην Θεσσαλονίκη. «Αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος». 

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM