Ο Αμερικανός επιστήμονας Τζέιμς Π. Άλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόνζο κέρδισαν το φετινό Νόμπελ Ιατρικής για την επαναστατική προσέγγισή τους στη θεραπεία του καρκίνου.
Οι δύο ανοσολόγοι θα μοιραστούν το βραβείο των 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 871.700 ευρώ).
BREAKING NEWS
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 1, 2018
The 2018 #NobelPrize in Physiology or Medicine has been awarded jointly to James P. Allison and Tasuku Honjo “for their discovery of cancer therapy by inhibition of negative immune regulation.” pic.twitter.com/gk69W1ZLNI
Το βραβείο απονεμήθηκε στους δύο ερευνητές για την ανακάλυψή τους ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος μπορεί να αξιοποιηθεί για μια «επίθεση» στα καρκινικά κύτταρα.
Watch the moment the 2018 Nobel Prize in Physiology or Medicine is announced.
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 1, 2018
Presented by Thomas Perlmann, Secretary-General of the Nobel Committee. pic.twitter.com/uSV5gp6A5P
«Ενισχύοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα, οι δύο επιστήμονες που βραβεύονται με τον Νόμπελ φέτος θέσπισαν μια νέα αρχή στην αντιμετώπιση του καρκίνου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής του Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.
Cancer kills millions of people every year and is one of humanity’s greatest health challenges. By stimulating the ability of our immune system to attack tumour cells, this year’s #NobelPrize laureates have established an entirely new principle for cancer therapy. pic.twitter.com/6HJWsXw4bE
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 1, 2018
Το ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως αναζητά και καταστρέφει τα μεταλλαγμένα κύτταρα, αλλά τα καρκινικά κύτταρα βρίσκουν εξελιγμένους τρόπους για να αποφύγουν τις επιθέσεις του, γεγονός που τους επιτρέπει να αναπτύσσονται. Πολλοί τύποι καρκίνου το πετυχαίνουν αυτό εντείνοντας την προσπάθεια ενός «μηχανισμού φρεναρίσματος» που κρατά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος υπό έλεγχο.
Η ανακάλυψη αλλάζει τις θεραπείες για τον καρκίνο και έχει οδηγήσει σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων που λειτουργούν με την απενεργοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού, ωθώντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.
Τα φάρμακα έχουν σημαντικές παρενέργειες, αλλά έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά, σε ορισμένες περιπτώσεις και εναντίον καρκίνων τελευταίου σταδίου, που προηγουμένως δεν επιδέχονταν θεραπεία.
«Το ονειρευόμουν, αλλά δεν πίστευα ότι θα πραγματοποιηθεί. Μου φαινόταν υπερβολικά σπουδαίο» δήλωσε ο 70χρονος Τζέιμς Π. Αλισον του Κέντρου για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου του Τέξας.
«Θα συνεχίσω την έρευνά μου... ώστε η ανοσοθεραπεία να σώσει περισσότερους ασθενείς από ποτέ» δήλωσε από την πλευρά του ο Τασούκου Χόνζο, 76 ετών, του Πανεπιστημίου του Κιότο.
Οι δύο επιστήμονες είχαν λάβει από κοινού το 2014 το βραβείο Tang, που θεωρείται η ασιατική εκδοχή του Νόμπελ.
Η επιτροπή του Νόμπελ θα ανακοινώσει αύριο το βραβείο της Φυσικής, την Τετάρτη της Χημείας και την Πέμπτη της Οικονομίας.
Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας δεν θα ανακοινωθεί φέτος για πρώτη φορά από το 1949, εξαιτίας εσωτερικών ερίδων στην Επιτροπή και της αποχώρησης σειράς μελών που κατέστησαν αδύνατη τη λειτουργία της.
Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ