Οι αρχές της Γαλλίας κα του Παρισιού κατηγορούνται για «σοβαρή αμέλεια» στο θέμα της έκθεσης των κατοίκων σε ανησυχητικά επίπεδα μόλυβδου γύρω από τον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ μετά την καταστροφική πυρκαγιά πριν από δύο χρόνια.
Οι δικηγόροι ενός από τα πιο ισχυρά σωματεία της χώρας, το οποίο έχει ενώσει τις δυνάμεις του με έναν υγειονομικό οργανισμό και κατοίκους της περιοχής, υποβάλουν σήμερα αγωγή κατ' αγνώστων κατηγορώντας τις αρχές ότι έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων.
Οι ενάγοντες κατηγορούν τις αρχές για «σοβαρή αμέλεια» και αναφέρουν ότι εκθέτουν τους κατοίκους, ιδίως τα παιδιά και εκείνους που εργάζονται για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού, σε επικίνδυνα επίπεδα τοξικής σκόνης μολύβδου.
Η Νοτρ Νταμ υπέστη σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά του Απριλίου το 2019, η οποία προκάλεσε εκπομπές περίπου 460 τόνων μόλυβδου στον αέρα. Μετά την πυρκαγιά, τα επίπεδα μόλυβδου έφτασαν τα 500.000 μικρογραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο (μg / m2) στην αυλή έξω από το οικοδόμημα και καταγράφηκαν έως και 20.000 μg / m2 στις γύρω κατοικημένες και τουριστικές περιοχές, πολλές φορές υψηλότερα από τα προτεινόμενα 5.000 μg / m2 από τις αρχές δημόσιας υγείας του Παρισιού.
Μια προσομοίωση από το Εθνικό Ινστιτούτο Βιομηχανίας και Περιβάλλοντος έδειξε ότι η απόσταση θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε απόσταση έως και 50 χλμ. από τον καθεδρικό ναό.
Οι ενάγοντες, που περιλαμβάνουν ένα τμήμα της ένωσης CGT, λένε ότι ελήφθησαν ανεπαρκή μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των γειτονικών κατοίκων, καθώς και των παιδιών στα τοπικά σχολεία, τους τρεις μήνες μετά την πυρκαγιά.
Η Henri Pézerat, μια ένωση που έχει αγωνιστεί για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, αποφάσισε να αναλάβει νομική δράση αφού η έκθεση επιθεώρησης εργασίας επισήμανε τον κίνδυνο για τους εργαζόμενους, στην αποκατάσταση του ναού.
Ο δικηγόρος της, François Lafforge, δήλωσε πως «Πρόσφατα λάβαμε επιτέλους τις εκθέσεις από την επιθεώρηση έργων που έδειξαν ότι τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων- ιδίως- δεν τηρήθηκαν κατά τη διάρκεια όλων των μηνών που ακολούθησαν μετά την πυρκαγιά».
Τον Μάιο, αμέσως μετά την πυρκαγιά, η αστυνομία και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο αέρας γύρω από τη Νοτρ Νταμ δεν ήταν τοξικός. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2019, η επιθεώρηση είπε στον περιφερειακό οργανισμό που επιβλέπει την επιχείρηση καθαρισμού ότι κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι στον χώρο.
Μεταξύ των ανησυχιών της ήταν ότι δεν δόθηκαν στους εργαζόμενους μάσκες με στόχο την προστασία τους από τον κίνδυνο εισπνοής σκόνης μόλυβδου συνεπώς εισέπνευσαν τη σκόνη. Τεστ που έγιναν σε 82 ντόπια παιδιά αποκάλυψαν ότι 10 από αυτά είχαν στον οργανισμό τους επίπεδα μόλυβδου πάνω από τα συνιστώμενα.
Αυτό οδήγησε στο να σταματήσουν οι εργασίες για έναν μήνα, όταν η αστυνομία σφράγισε την περιοχή γύρω από τον καθεδρικό ναό, προκειμένου να γίνει απολύμανση διάρκειας 10 ημερών.
Εκείνη την εποχή, η Annie Thébaud-Mony, διευθύντρια έρευνας στο Inserm (εθνικό ινστιτούτο για την υγεία και την ιατρική έρευνα), δήλωσε ότι η μόλυνση από μόλυβδο ήταν ανησυχητική.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι 400 τόνοι μόλυβδου, αντιστοιχούν σε τέσσερις φορές τις εκπομπές μόλυβδου σε ολόκληρη τη Γαλλία για ένα χρόνο. Ο μόλυβδος είναι τόσο κακός όσο ο αμίαντος όσον αφορά το δηλητήριο. Κατά τη στιγμή της πυρκαγιάς, οι πυροσβέστες θα έπρεπε να είχαν καλύτερη προστασία, κατά τη γνώμη μου. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που άρχισαν να εργάζονται (στον καθεδρικό ναό)».
Η νομική αυτή δράση είναι η δεύτερη αγωγή κατά των αρχών για τα επίπεδα μόλυβδου. Τον Μάιο, η πλακόστρωτη περιοχή γύρω από την Παναγία των Παρισίων έκλεισε προσωρινά για το κοινό ξανά μετά την ανίχνευση υψηλών επιπέδων μόλυβδου. Άνοιξε ξανά μετά τον καθαρισμό.
Με πληροφορίες του Guardian