Το 2016, ο Γιώργος Φραντζόγλου αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να μετακομίσει μόνιμα με τη σύζυγο και τα δίδυμα παιδιά τους στο Ροβανιέμι της Φιλανδίας, όπου εργάζεται πλέον ως οδηγός δραστηριοτήτων, διοργανώνοντας διαδρομές στο Βόρειο Σέλας.
Τον χειμώνα οργανώνει για τους τουρίστες βόλτες με έλκηθρα, με ταράνδους ή σκυλιά, διαδρομές για να δει κανείς το Βόρειο Σέλας, εκδρομές με σκι και χιονοπέδιλα, ενώ τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες συνοδεύει τους ενδιαφερόμενους σε σαφάρι άγριων ζώων, αλλά και ψάρεμα, κανό, τρέκινγκ και παρατήρηση του Ήλιου του Μεσονυχτίου.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», εξήγησε πώς πήρε την απόφαση με τη σύζυγό του να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να μετακομίσουν σε μια περιοχή όπου οι θερμοκρασίες τον χειμώνα φτάνουν τους -30 και -35 βαθμούς Κελσίου.
«Ήμασταν πάντα άνθρωποι του βουνού. Και σ' εμένα και στη γυναίκα μου άρεσαν οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο χειμώνας, το χιόνι και εργαστήκαμε πάρα πολλά χρόνια σε ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα σε δραστηριότητες αναψυχής. Ως άνθρωπος που δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, σήμερα... Απορώ πώς ζούσα στην Ελλάδα!», λέει χαρακτηριστικά.
Ο εγκλιματισμός της οικογένειας ήρθε γρήγορα, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και του ότι -όπως ο ίδιος αναφέρει- δεν υπάρχουν άλλοι Έλληνες στην περιοχή. «Ο κόσμος εδώ, συνηθισμένος ίσως να έχει διάδραση με άλλες εθνικότητες εξαιτίας του τουρισμού, είναι πιο ζεστός και φιλικός σε σχέση με την υπόλοιπη Φινλανδία», εξηγεί ο κ. Φραντζόγλου, που το μόνο που, όπως παραδέχεται, τού λείπει κάποιες φορές από την Ελλάδα είναι «ένας καφές ή ένα ποτήρι κρασί με παρέα σε χαλαρούς ελληνικούς ρυθμούς».
Παρά τις σκληρές συνθήκες, δέλεαρ για έναν μετανάστη, όπως τονίζει, παραμένει όλο τον χρόνο η μαγεία που εκπέμπει ο τόπος: «Το χωριό του Άγιου Βασίλη, η ατμόσφαιρα, το δάσος, το τοπίο, κάνουν κάθε ενήλικα να νιώσει παιδί εδώ. Είναι πιο εύκολο σε τέτοια μέρη να αρχίσει να πιστεύεις ξανά σε νεράιδες, ξωτικά και φυσικά τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη».
Μάλιστα, ο κ. Φραντζόγλου χαριτολογώντας λέει πως το σπίτι όπου κατοικεί σήμερα η οικογένειά του είναι τόσο κοντά σε αυτό του Άγιου Βασίλη, σε σημείο που όταν τα δίδυμα παιδιά του ζητούν κάποιο δώρο ή παιχνίδι και ο ίδιος τους εξηγεί πως θα πρέπει να κάνουν υπομονή για να το αποκτήσουν, εκείνα τού απαντούν: «Εντάξει, θα πάμε να το ζητήσουμε από τον Άγιο Βασίλη!».
σχόλια