Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την ελπίδα χθες ότι θα μπορέσει να βρει χρηματοδότηση της τάξης των 200 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 184 εκατ. ευρώ) για τις οικογένειες των πάνω από 9.300 θυμάτων της χολέρας στην Αϊτή και τις κοινότητες που έχουν υποφέρει περισσότερο από την εκδήλωση της ασθένειας, η οποία αποδίδεται σε στρατιώτες της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών από το Νεπάλ.
Το μισό ποσό μπορεί να δοθεί στις κοινότητες και το υπόλοιπο σε οικογένειες θυμάτων, είπε ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών Ντέιβιντ Ναμπάρο σε δημοσιογράφους, ή περίπου 10.000 δολάρια (9.200 ευρώ) ανά οικογένεια.
Δήλωσε όμως ότι "έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο να τύχει θετικής αντίδρασης" το θέμα από τα 193 μέλη του οργανισμού, τα οποία δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον να συνεισφέρουν με δωρεές.
Σύμφωνα με τον Ναμπάρο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος αποχωρεί στο τέλος του χρόνου μετά από δύο πενταετείς θητείες, πρόκειται να προτείνει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε λίγες εβδομάδες ένα πρόγραμμα πληρωμής από όλα τα μέλη μέσω της αύξησης του προϋπολογισμού. Η νέα αυτή προσέγγιση στη λύση του προβλήματος θα περιλαμβάνει και τη χορήγηση επιπλέον 200 εκατομμυρίων δολαρίων για ομάδες ταχείας δράσης στην καταπολέμηση της εμφάνισης της χολέρας, και για να ξεκινήσει η οικοδόμηση συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης στην πάμπτωχη Αϊτή.
Ο Ναμπάρο είπε ότι μόνο ένα τέταρτο των Αϊτιανών έχουν αποχωρητήρια και μόνο το μισό του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν αποδεχθεί τη νομική ευθύνη για την εμφάνιση της χολέρας, αλλά τον Αύγουστο ο Μπαν είπε ότι ο ΟΗΕ έχει την "ηθική ευθύνη" να βοηθήσει τα θύματα της χολέρας και τις οικογένειές τους με υλική υποστήριξη.
Η Αϊτή δεν είχε κρούσματα χολέρας μέχρι το 2010, όταν τα μέλη της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο νησί πέταξαν μολυσμένα απόβλητα σε ένα ποτάμι. Από τότε, έχουν πεθάνει χιλιάδες από την αρρώστια, η οποία δημιουργεί ακατάσχετη διάρροια, και έχουν αρρωστήσει πάνω από 800.000 άτομα.
Μια νέα έκθεση από τον ανεξάρτητο Ειδικό Εισηγητή για Άκρα Φτώχεια και Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι επιστημονικές αποδείξεις "εμφανίζουν κατά μεγάλη πλειοψηφία την ειρηνευτική αποστολή ως υπεύθυνη για την πηγή της εκδήλωσης της ασθένειας".
σχόλια