Ο Όρμπαν θα επισκεφθεί τον Τραμπ στη Φλόριντα μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο Όρμπαν θα επισκεφθεί τον Τραμπ στη Φλόριντα μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ - Βίκτορ Όρμπαν / Φωτ. αρχείου: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τον Βίκτορ Όρμπαν στη Φλόριντα σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

Η επίσκεψη είναι πιθανό να ενισχύσει τις ανησυχίες ότι ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας λειτουργεί ως «μεσάζων» μεταξύ Πούτιν και Τραμπ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα στην αμερικανική προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν εκφράσει την αμοιβαία μεταξύ τους συμπάθεια, συχνά συγκεντρώνοντας διακομματικές επικρίσεις στις ΗΠΑ.

Πιο πρόσφατα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος των αμερικανικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου δήλωσε πως πιστεύει ότι θα μπορούσε να πείσει τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία και να απελευθερώσει τους Αμερικανούς που κρατούνται στη Ρωσία, αν εκλεγόταν για δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Ο Όρμπαν θα μεταβεί στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο του Τραμπ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. Η επίσκεψή του στη Μόσχα έγινε κεντρικό σημείο συζήτησης στη σύνοδο, όπου άλλοι σύμμαχοι δεσμεύτηκαν για πρόσθετη αεράμυνα για την Ουκρανία στη συνεχιζόμενη εκστρατεία της κατά της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε το 2022.

Ο Τραμπ δεν ζήτησε από τον Ούγγρο ηγέτη να θέσει τις βάσεις για κάποιου είδους ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που γνωρίζουν την επίσκεψη του Όρμπαν, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να το συζητήσει, σύμφωνα με το Bloomberg. Το πρόσωπο περιέγραψε την επίσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι, ως μια περισσότερο άτυπη συνάντηση.

Ο Όρμπαν επισκέφθηκε επίσης αυτή την εβδομάδα τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα, μετά από ένα ταξίδι στο Αζερμπαϊτζάν νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η Ουγγαρία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου. Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επικρίνει τα ταξίδια του Όρμπαν, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις θέσεις του μπλοκ των 27 μελών σε παγκόσμια ζητήματα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε στην εκπομπή Face the Nation του CBS News την Κυριακή (7/7) ότι ο Όρμπαν «κατέστησε σαφές όταν ήρθε στη Μόσχα ότι δεν πήγε εκεί εκ μέρους του ΝΑΤΟ». «Διαφορετικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αλληλεπιδρούν με τη Μόσχα με διαφορετικούς τρόπους», πρόσθεσε.

Ο Ούγγρος ηγέτης και ο Τραμπ έχουν καλλιεργήσει στενή σχέση, με τον Όρμπαν να επισκέπτεται το Μαρ-α-Λάγκο τον Μάρτιο. Ο Τραμπ τον τίμησε με ξενάγηση στην κατοικία του, δείπνο με την πρώην πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ, μια ωριαία συνάντηση με ανώτερους βοηθούς και μουσική παράσταση από ένα συγκρότημα που διασκεύαζε τραγούδια του Ρόι Όρμπισον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εκμεταλλεύτηκε τη συνάντηση αυτή σε μια επακόλουθη πολιτική συγκέντρωση στη Φιλαδέλφεια, λέγοντας ότι «ο Όρμπαν δεν πιστεύει ότι η δημοκρατία λειτουργεί» και ότι «αναζητά τη δικτατορία».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέκρινε τον Όρμπαν για τις φιλικές του σχέσεις με τον Πούτιν, καθώς και για τη νομοθεσία στην Ουγγαρία, για την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να «εκφοβίσει και να τιμωρήσει» τους επικριτές της κυβέρνησης Όρμπαν.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: «Οι παιδικοί καρκίνοι έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1975» – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Διεθνή / Τραμπ: «Οι παιδικοί καρκίνοι έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1975» – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Η συζήτηση για τον παιδικό καρκίνο επανέρχεται στο προσκήνιο, με την επιστημονική κοινότητα να καλεί για περισσότερη έρευνα στις αιτίες της αύξησης των περιστατικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των περιβαλλοντικών επιδράσεων
LIFO NEWSROOM
Χαμάς για τελεσίγραφο Τραμπ: «Ενθαρρύνει το να υπαναχωρήσει από την εκεχειρία στη Γάζα»

Διεθνή / Χαμάς για τελεσίγραφο Τραμπ: Οι απειλές του ενθαρρύνουν το Ισραήλ να υπαναχωρήσει από την εκεχειρία στη Γάζα

Η Χαμάς κατηγορεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι με το τελεσίγραφό του για απελευθέρωση των ομήρων επιδιώκει να υπονομεύσει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία χτύπησε με πυραύλους τη γενέτειρα του Ζελένσκι

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσική επίθεση, ανακοίνωσε η Ουκρανία, εν μέσω ανησυχιών για την αεράμυνα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι αναστέλλουν τη στρατιωτική βοήθεια και τη βοήθεια πληροφοριών.
LIFO NEWSROOM
Fyre Festival 2: «Δεν ξέρουμε τίποτα για την εκδήλωση» λέει το δημαρχείου του νησιού που θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ 

Διεθνή / Fyre Festival 2: Το «μεγαλύτερο φιάσκο των μουσικών φεστιβάλ» επιστρέφει - ή μήπως όχι;

Οι αρχές δεν έχουν ενημερωθεί, άδειες δεν έχουν εκδοθεί και κανένας καλλιτέχνης δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά το φεστιβάλ είναι προγραμματισμένο για τον Μάιο του 2025 και ο διοργανωτής επιμένει πως θα γίνει κανονικά
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ