Ο πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε ότι έγραψε την παραίτησή του το 2013

Ο πάπας Φραγκίσκος Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε ότι έγραψε την επιστολή παραίτησής του λίγο μετά την εκλογή του, το 2013, για την περίπτωση που σοβαρά προβλήματα υγείας δεν του επιτρέψουν να εκτελεί τα καθήκοντά του. 

«Έχω ήδη υπογράψει την παραίτησή μου», δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα ABC, όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί σε περίπτωση που προβλήματα υγείας ή ένα ατύχημα τον εμποδίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του. 

«Την υπέγραψα και είπα “εάν υποστώ βλάβη για ιατρικούς ή άλλους λόγους, ορίστε η παραίτησή μου, την έχετε», δήλωσε ο ποντίφικας. 

Πέρυσι ο πάπας Φραγκίσκος υποβλήθηκε σε επέμβαση στο έντερο, ενώ εδώ και καιρό έχει πόνους στο γόνατο, ένα πρόβλημα που για μήνες τον υποχρέωσε να χρησιμοποιεί αμαξίδιο. Ο ποντίφικας δήλωσε ότι έδωσε την παραίτησή του στον καρδινάλιο Ταρκίσιο Μπερτόνε, που τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού. 

Ο πάπας Φραγκίσκος, που έκλεισε τα 86 του χρόνια το Σάββατο, αστειεύτηκε ότι τώρα που αποκάλυψε την ύπαρξη της παραίτησής του «κάποιος θα τρέξει στον Μπερτόνε και θα του πει “δώσε μου αυτό το χαρτί”». Συμπλήρωσε ότι είναι βέβαιος πως ο Μπερτόνε παρέδωσε την επιστολή στον σημερινό υπουργό Εξωτερικών, Πιέτρο Παρολίν.  

Σε παλιότερες δηλώσεις του ο πάπας Φραγκίσκος έχει επαινέσει την απόφαση του προκατόχου του, πάπα Βενέδικτου, να παραιτηθεί, επειδή ένιωθε ότι η προχωρημένη ηλικία δεν του επέτρεπαν να εκτελεί τα καθήκοντά του. Ήταν ο πρώτος ποντίφικας που παραιτήθηκε έπειτα από 600 χρόνια. 

Πάντως, στη συνέντευξη ο πάπας Φραγκίσκος υποβάθμισε τα κινητικά ζητήματα που αντιμετωπίζει. «Κάποιος κυβερνά με το κεφάλι, όχι με το γόνατο», επεσήμανε ο ποντίφικας, που πλέον χρησιμοποιεί μπαστούνι και όχι αμαξίδιο σε δημόσιες εμφανίσεις. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βούτσιτς για τα επεισόδια στο κοινοβούλιο: «Έφεραν καπνογόνα κρυμμένα στα εσώρουχά τους»

Διεθνή / Βούτσιτς για τα επεισόδια στο κοινοβούλιο: «Έφεραν καπνογόνα κρυμμένα στα εσώρουχά τους»

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της Σόνια Ίλιτς, μιας εγκύου οκτώ μηνών, η οποία τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χαρακτηρίζοντας το αγέννητο παιδί ως «σύμβολο της νίκης ενάντια στην έγχρωμη επανάσταση»
LIFO NEWSROOM
Τριντό: «Είμαστε Καναδοί, θα παλέψουμε και θα νικήσουμε» - Ανακοίνωσε αντίμετρα στους δασμούς του Τραμπ

Διεθνή / Τριντό: «Είμαστε Καναδοί, θα παλέψουμε και θα νικήσουμε» - Ανακοίνωσε αντίμετρα στους δασμούς του Τραμπ

«Ο Καναδάς δεν θα γίνει ποτέ η 51η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε κατηγορηματικά, εκφράζοντας αβεβαιότητα για το αν υπάρχουν διαπραγματευτικά περιθώρια με την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

«Αν θέλεις να διασφαλίσεις ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας είναι να προσφέρεις στους Αμερικανούς οικονομικό όφελος στο μέλλον της Ουκρανίας» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM